ТОEFL или IELTS ?? Совет ...

• Креатор на темата Креатор на темата Plastic Eye
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 март 2011
Мислења
21
Поени од реакции
5
Вака, сакам да се запишам и да полагам еден од ови два курса, па сакам малку совет, кој е подобар, попочитуван во странство (мислам дека IELTS е побритански, за разлика од него TEFL кој е поамерикански), паи полесен :)
Исто би сакал да ми кажете и искуство, совет во однос на квалитетен професор, школа затоа што и тоа е битно

Фала...

Polesno se polaga TOEFL nego IETLS inaku vo princip ova treba samo tamu kade sto ti baraat poznavanje na angliski jazik pod uslov ako si slab so govorenje na jazikot.

Losa strana e so ovie sertifikati moraat da se prepolagaat ako im izmine rokot taka da zavisi od tvoeto poznavanje na jazikot

TOEFL se polaga na kompjuter i treba da doibesh poeni vo procenti nad 75 ili povekje za da pominesh

Зависи за каде ти треба, знам дека секоја држава си бара посебен сертификат и мислам дека ИЕЛТС не истекува е TOELF истекува, но не сум сигурен.

Резултатите од двата `траат` две години од датата на полагање.
Јас имам полагано IELTS и сам се спремав па не можам да ти дадам совет за школа, но колку што знам секоја подобра школа за Англиски јазик дава часови.

Резултатите од двата `траат` две години од датата на полагање.
Јас имам полагано IELTS и сам се спремав па не можам да ти дадам совет за школа, но колку што знам секоја подобра школа за Англиски јазик дава часови.

Јас разговарав со професор по англиски и вика дека IELTS не истекувал.
Има некои измени сеа или?

Јас разговарав со професор по англиски и вика дека IELTS не истекувал.
Има некои измени сеа или?
Истекува, две години рок на трајност, јанглаш е професорот. Двапати го имам полагано, верувај ми.

И колку време трае?
Зависи која верзија ја полагаш, и зависи за која намена. Не се полага тестот од чиста мира, најчесто е за студии кои се на англиски јазик или за емиграција и работа во земја од англиско говорно подрачје. Секоја земја и институција истакнува колку време од полагањето ги признава резултатите, и колкава оцена треба да имаш за да можеш да се запишеш или да работиш таму.

Претежно ИЕЛТС го полагаат за познавање на англискиот јазик кога аплицираш за иселеничка виза (тоа е верзијата General).Имаш и верзија Академик која што претежно се полага ако сакаш да студираш во странство(постдипломски и сл.).Трае две години.ТОЕФЛ најчесто е насочено за образование.

И јас имам слушнато дека траењето е две години од датата на полагање. Исто имам и чуено дека ИЕЛТС е попофален од оние кои веќе го полагале и заминале во странство:)

И јас имам слушнато дека траењето е две години од датата на полагање. Исто имам и чуено дека ИЕЛТС е попофален од оние кои веќе го полагале и заминале во странство:)
Толку е ,2 години е ,без разлика на двата теста . Проблем е што мора да ги преполагаш повторно после 2 години .

Дали знае некој колку кошта овој ТОЕФЛ сертификат и каде може да се полага у СК?!

Дали знае некој колку кошта овој ТОЕФЛ сертификат и каде може да се полага у СК?!
180 долари или 9000 денари. Јас ќе го полагам сега во сабота, во Скопје. За секој термин имаш барем 2-3 локации, а тестовите се одржуваат секоја сабота. Можеш да платиш со PayPall или ако се нафатат од школото/институцијата кај што ќе полагаш, некако преку нивни сметки/картички да платиш.

Ти да не си од на Ѓорги Колозов ерата па да се потпираш на чуено, има официјални податоци од каде треба да се базира детето

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom