Физика и Хемија

• Креатор на темата Креатор на темата Matt Bevilaqua
  • Време на започнување Време на започнување
Општа хемија ако учиш нема потреба да се плашиш, ептен е лесна и не бара никаква математика, во нејзе имаш само собирање, одземање, делење и множење, но ако навлегувате во органска и аналитичка, тогаш тие треба да се учат уште од почеток без запоставување, органската хемија се учи логички и исто така е слаба со математика, додека пак аналитичката си бара пресметки скоро во секој случај, а таму главно правило е заменувањето, али не е којзнае која математика, основна е, како и да е ќе ги совладаш ако барем малку седнеш да учиш.

За физика не знам многу да ти кажам, ја имав во основно и средно али тоа што го учевме беше ептен лесно а и плус ни се погоди професорката, така да немаше многу математики таму, но во секое школо е различно, како и да е нема потреба од паника.

Што ти требаше темава, ме фати носталгија за школските денови. :(

Гледам ептен се замараш уште од сеа што ќе имаш. Полека малце, поуживај уште месец дена. :) Многу работи зависат од наставникот според мене. Еве пример мене наставникот по Физика ми беше комшија и имав протекции. :icon_lol: Додека тој по Хемија беше еден од најчудните типови и со него ако не си му во милениците едноставно неможеш да се разбереш. Типот ни кажуваше дека ако пишуваш со лева рака нема да те примат на факултет. :pos: Беше стар, пред пензија, ама ете мала среќа беше класен на еден од другите 2 класа во генерацијата. 90% од женските имаа протекции, а машките за него беа "свински магариња". Што е тоа појма неам, ама небитно. Јас на пример Хемија во 7мо немав големи проблеми, ама во 8мо ај што учев 10 пати повеќе од тие што имаа 5ки, на 10ти Јуни кога останатите од генерацијата чукаа со тапаните на школското игралиште (јебига, полуматуските станаа свадби кај нас :D) јас бев на час со уште 2-3 деца да одговараме за 5ка. После и ебав мамата на книгата. :D

Во средно па си газев Хемија. Професорот даваше тестови за тромесечие, тие што ќе извадат 5ка имаат гарантирана 5ка и на полугодие, а другите одговараа. Истотo и во второ полугодие, тука дури и 4ка може да ти е доволно по принципот 5ка од прво, 4ка од второ - 5ка за крај. :D И јас редовно си вадев 5ки и си го ладев после.:cool:

Не се плаши не се ништо посебно иначе. Јас ни сум воопшто заинтересиран ни по едниот ни по другиот предмет, ама ете освен во 8мо со Хемијата и во 3та ептен малце со Физиката (4та немав оти бев општа) немав воопшто проблем.

А математика чим си имал 3ки во 5то и 6то ич не оди да учиш средно за 2 години. :D Сепак не ти е нешто посебно потребна за овие предмети.

Што ти требаше темава, ме фати носталгија за школските денови. :(

Гледам ептен се замараш уште од сеа што ќе имаш. Полека малце, поуживај уште месец дена. :) Многу работи зависат од наставникот според мене. Еве пример мене наставникот по Физика ми беше комшија и имав протекции. :icon_lol: Додека тој по Хемија беше еден од најчудните типови и со него ако не си му во милениците едноставно неможеш да се разбереш. Типот ни кажуваше дека ако пишуваш со лева рака нема да те примат на факултет. :pos: Беше стар, пред пензија, ама ете мала среќа беше класен на еден од другите 2 класа во генерацијата. 90% од женските имаа протекции, а машките за него беа "свински магариња". Што е тоа појма неам, ама небитно. Јас на пример Хемија во 7мо немав големи проблеми, ама во 8мо ај што учев 10 пати повеќе од тие што имаа 5ки, на 10ти Јуни кога останатите од генерацијата чукаа со тапаните на школското игралиште (јебига, полуматуските станаа свадби кај нас :D) јас бев на час со уште 2-3 деца да одговараме за 5ка. После и ебав мамата на книгата. :D

Во средно па си газев Хемија. Професорот даваше тестови за тромесечие, тие што ќе извадат 5ка имаат гарантирана 5ка и на полугодие, а другите одговараа. Истотo и во второ полугодие, тука дури и 4ка може да ти е доволно по принципот 5ка од прво, 4ка од второ - 5ка за крај. :D И јас редовно си вадев 5ки и си го ладев после.:cool:

Не се плаши не се ништо посебно иначе. Јас ни сум воопшто заинтересиран ни по едниот ни по другиот предмет, ама ете освен во 8мо со Хемијата и во 3та ептен малце со Физиката (4та немав оти бев општа) немав воопшто проблем.

А математика чим си имал 3ки во 5то и 6то ич не оди да учиш средно за 2 години. :D Сепак не ти е нешто посебно потребна за овие предмети.
За математика колку се трудев да ја научам но ништо само полошо си направив(расипав други оценки одвај ги поправив на 5) и си реков неможам ја да се нервирам секој ден заради еден проклет предмет и тоа и го кажав на наставничката (не баш така) и реков Наставничке јас неможам да се нервирам по дома за вашиот предмет и таа ми вика па мојот предмет не тие ли важен 4 дена го имаш јас и реков да важен е но јас неможам да ги расипам 3 оценки за 1 предмет ништо не ми рече но знам дека ме замрази за екстерно и реков наставничке само 1 прашање вемолам тебе неможам извини и се на тепка сум решил 3 извади на екстерно крај оценка 3
А за другите сите ми се 5ки иначе знам и самиот дека е срамота математика да имам 3ка на крај година ај лани имав 4ка бев задоволен но знам што ме чека понатаму уште од сега си ги вадам живците наместо да се одмарам уште 1 месец
Се надевам дека оваа новава учебна година ќе ми тргне добро :) поготово за математика физика и хемија а другите предмети (y)сум
Иначе ниту едно дете од моето одд нема добиено 5ка од наставничката скоро сите одат на приватни часови
А за средно ако сум со сите 5ки во 8 и 9 би можел да се запишам во скоро секое средно училиште (Георги Димитров планирам)

Последно уредено:
Се си зависи од професорите, како тие ќе ти ги презентираат предметите и наставните единици. Во основно и по двата предмета имав тапа професори, ама учев. Хемијата ми беше полесна и поинтересна, бидејќи и јас не сум фан на математиката. Ми идел секогаш материјалот кој сме го учеле ама за повеќе-не. Многу е битно да следиш што и како се објаснува, бидејќи како природни науки, понекогаш има чудни објаснувања кои само професорот може да ти ги објасни, а ако не слушаш, дома ќе се чудиш од каде таа реакција така или од каде таа формула е изведена. Во средно што се однесува до хемијата 90% е ист материјалот од основното, само нели малку проширено, така да ако ја сфатиш поентата сега, и ако фаќаш белешки на часови, ќе ти биде многу лесно во средно. Јас прва година на факултет хемија положив со белешките од средно, но професорот таму ми беше доста спремен, а и бараше повеќе од напишаното за подобрите ученици. Физика не се сеќавам, знам дека на првиот час професорот во средно не праша зошто прозорецот се отвара вака, а не онака. И се каам што на првиот тест извадив 5ка, бидејќи во наредните 4 години преку еден час бев на табла(на смени бевме со уште една школска што извади 5ка).

Така да не се разочарувај, уживај си. Кога ќе почне школото следи на часови и прашувај што не ти е јасно и јас би ти препорачала да си фаќаш белешки, она што професорот само го кажал, а не го запишал, бидејќи дома кога ќе се вратиш да учиш, нема да се чудиш што авторот сакал да каже.

Петко не роден капата му ја плетиш.Чекај малце :icon_mrgr:...да се роде Петко па после плети ја капата.Смеата настрана туку за физика и хемија ич не се замарај оти 7мо и 8мо учите лекции по тие предмети и решавате по максимум 10 задачи месечно и сите задачи се по некоа формула ,а и математичкиот дел го објаснува наставникот по физика\хемија.И само основни операции имаш тука множење ,делење,собирање,делење.:)

Математика е боза синко. Све што треба да знаеш е да следиш упатства и да си ги средуваш изразите. Најголем проблем на многу луѓе со математика им праи комплексноста на записите и изразите.
Математика иде рака под рака со физика. Математички модели се користат за претставување на физички феномени итн.

Математика е боза синко. Све што треба да знаеш е да следиш упатства и да си ги средуваш изразите. Најголем проблем на многу луѓе со математика им праи комплексноста на записите и изразите.
Математика иде рака под рака со физика. Математички модели се користат за претставување на физички феномени итн.
Добро мене математика не ми оди толку многу значи скоро секогаш вадам 3ки значи јас како што гледам јас ги знам задачите но не усовршено толку многу затоа добивам 3ки (зборам за 7 во 6 добивав 4ки) а 1 што ги добив во 7мо ми беа од чист инает што викав дека нема да вежбам а имав шанса за 4 ако не го добиев тој кецот

Добро мене математика не ми оди толку многу значи скоро секогаш вадам 3ки значи јас како што гледам јас ги знам задачите но не усовршено толку многу затоа добивам 3ки (зборам за 7 во 6 добивав 4ки) а 1 што ги добив во 7мо ми беа од чист инает што викав дека нема да вежбам а имав шанса за 4 ако не го добиев тој кецот

Е си бара посветеност, али ако ја засакаш како дел од физиката ондак нема да ти претставува проблем да и се посветиш. Ако на математиката глеаш како на јазик за спознавање на други предмети ондак ќе ти биде многу полесно да ја сфатиш и користиш.

Ништо не е тешко ако си учиш и си го фатиш редот уште од почеток ( :i don't say: ) добро јесда се малце покомплицирани од другите предмети.

Ако си од оние што учат ден-два пред тест наместо да го пратат цел материјал мислам дека кај физиката ќе немаш проблеми да вадиш 4-5ки додека хемијата веќе треба повеќе внимание и да си ја сфатиш уште од почеток сериозно работата.
Физика тестовите се составени од 12-13 прашања од кои некогаш се првите 5 на заокружување и на крај имаш две или три задачи лесни во кои само применуваш формула и решаваш на најпрост начин. Прашањата се секогаш теореми и правила и лесно се учат. Обично тестовите одат на материјал од 7-8 лекции и теоремите и правилата ти се секогаш напишани со црни болдирани букви како дефиниција и со нив обично иде формула(ако има). Мене уште од основно до сега четврта средно секогаш пред тест ги подвлекувавме најважните работи со прф. пред тест во учебникот и ги учевме после, во средно дури и прашања ни даваше проф. 30-40 од кој 10-15 паѓаа на тест. Ова не го зборам од само мое искуство вака е во поголемиот дел од училиштата и на исти принцип работат професорите. Потребна е логика во физиката ама не до толку како во хемијата.

Хемијата од друга страна пак неможеш да ја учиш ден-два пред тест мора да си го фатиш од старт да ја сфатиш за после да немаш проблеми. Тестовите се базираат помалце на теоретскиот дел, а повеќе на решавање на соединенијата за кои е потребна логика.
Пак ке кажам хемијата да си сфатиш озбилно уште сега иначе отиде јабана, јас од лично искуство ти кажувам. Во основно мислам дека скоро и немав тест над 3ка хемија, а на крајот сум имал петки што е многу лошо. На час не се внимава, на тест тројка, усно петка што ти кажувале другите и на крај ти става петка дека сите други ти се петки, а ти дупе врска немаш. Воопшто не е арно кога попуштаат, а богами не беше само со хемија така во основно...
После кога дојдов средно бев дупка невидена гледав како теле у шарена врата врска немав хемија, прва и втора година хемија тројка имав едвај дека имав една мутава професорка. Во трета ми се смени професорката али жената си е строга и бара учење. Нешто као Ван Гал у школска верзија е не не остави да дишеме поготово дека бевме ПМА и најдобар клас во школото. Ама можам да кажам дека иако имав двојка на крај разликата помеѓу мене и петката не беше голема ама најозбилно. Кај неа има две оцени само двојка и петка, тројка или четворка дали четири-пет души имаа. И јас тек во трета година ја сфатив уствари што е хемијата и како функционира и криво ми е што не ја фатив од старт дефинитивно е многу интересна наука.

Јас највеќе од часови запамтувам кога ќе имаме на пример исрапушавање или тест јас само ќе ги повторам лекциите потоа ќе ме испраша некој од блиските и толку се спремам и вадам скоро секогаш вадам 5ка поретко и 4 но тие одма ги поправам :)

а што толку се замараш? што си има врска дали ке имаш 2 или 5? како тоа да ти одлучува за животот, сигурно нема дома да те дерат дома ако имаш 2-ка.Ако не ти иде, не ти иде нема што да се замараш повеке. Не си ни почнал да ги изучуваш уште сеа правиш драми и креваш паника, незнам како те поднасаат по дома...

а што толку се замараш? што си има врска дали ке имаш 2 или 5? како тоа да ти одлучува за животот, сигурно нема дома да те дерат дома ако имаш 2-ка.Ако не ти иде, не ти иде нема што да се замараш повеке. Не си ни почнал да ги изучуваш уште сеа правиш драми и креваш паника, незнам како те поднасаат по дома...
Aбе дома само еднаш им споманв онака ги прашав и имаш право не треба да се замарам толку многу и да кревам паника поради 2 предмети и сеуште не е почната учебната година а ја се замарам (y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom