Потврда за резиденство?

• Креатор на темата Креатор на темата -MAXIMUS-
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 јули 2011
Мислења
48
Поени од реакции
1
студирам во словенија и ми треба потврда за резиденство 2014 (тековна) година. арно амааа... ми комплицират ! ми тражат приход од 2013 кој што го немам, за да ми оданочат 10 %

Друже каква е таа потврда за резиденство? тебе да не ти бараат статус на резидент? Ако си повеќе од 6 месеци во Словенија може да добиеш статус на резидент. Треба да одиш во Даночната управа и да поднесиш молба. Они се ќе ти објаснат. Незнам како може да ти бараат приход ако ти имаш престој на основа на тоа дека си студент.
П.С. Имаш ли даночен број?

студирам во словенија и ми треба потврда за резиденство 2014 (тековна) година. арно амааа... ми комплицират ! ми тражат приход од 2013 кој што го немам, за да ми оданочат 10 %
Како бе на шпоновите ништо не бараат

Иди им со адвокат ќе ти дадат.[DOUBLEPOST=1406736011][/DOUBLEPOST]
Друже каква е таа потврда за резиденство? тебе да не ти бараат статус на резидент? Ако си повеќе од 6 месеци во Словенија може да добиеш статус на резидент. Треба да одиш во Даночната управа и да поднесиш молба. Они се ќе ти објаснат. Незнам како може да ти бараат приход ако ти имаш престој на основа на тоа дека си студент.

Студентите без разлика колку години престојуваат во странска држава остануваат резиденти на МК.

Иди им со адвокат ќе ти дадат.[DOUBLEPOST=1406736011][/DOUBLEPOST]

Студентите без разлика колку години престојуваат во странска држава остануваат резиденти на МК.
Искрено, за студенти незнам како е. Најдобро е како што викаш ти, со адвокат да оди во даночната управа.

Кој ти бара, каде и што?
Словенците или нашите сакат да те оданочат?

vo slovenija mi zimat 25 % posle toa podnasam da mi gi vratat. del od niv mi gi vratat del ne. toa bese 2 godini taka. sega ko demek se smenile zakonite vo makedonija mora da platam danok za 2013. a za 2013 mi e se zakluceno nemam potreba od nisto. i plus mi davat potvrda za izminata godina 2013 vo koja se mi e sredeno. sega od celokupen prihod od slovenija mi barat nasite 10 % da platam. ke ispadne 30 % minus da sum :S[DOUBLEPOST=1406754289][/DOUBLEPOST]
imas pravo samo problem e toa sto studenti nemale pravo na rezidentstvo[DOUBLEPOST=1406754678][/DOUBLEPOST]
Искрено, за студенти незнам како е. Најдобро е како што викаш ти, со адвокат да оди во даночната управа.
isto kako kaj nas... odam prvo nemal dve minuti da odi do arhiva da pogledna posledna postapka i validnost na potvrda... vtor pat, ...daj ne me maltertiraj nabavi si druga potvrda... zvonam kaj nas, a sto e toa a kako e a zaso ti e epa aj plati... hah( valj da vo kafana e mislela prvo) drzava nasa ni stependija nekje da dade a za da lapne... sose jajca :D i pak na kraj branko e kriv, grujo e kriv... ali nie go dobro primeme :S sto ne moze od penzionerite da zeme ne moze, pa daj studentite ke gi koseme

Последно уредено:
@-MAXIMUS-
Друже грешка сум те разбрал. Јас мислев тоа за од Словенија да не ти барат, а не од Македонија. Сега сета е јасна.

Македонија има договор со Словенија за одбегнување на двојно оданочување.
http://www.finance.gov.mk/node/385
И, еве ги стапките по кои ќе бидеш оданочен
http://www.ujp.gov.mk/s/plakjanje/category/137
Значи, 10% би требало да платиш во Македонија, а ништо во Словенија.
Ти би бил во „други приходи“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom