Студентски визи

• Креатор на темата Креатор на темата happiness
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 јуни 2014
Мислења
34
Поени од реакции
31
Здраво на сите, како прво да се извинам ако повторувам тема но тоа што го барам не го најдов. Значи вака примена сум на факултет во Германија и планирам таму да продолжам но ме мачи малку работава околу визата. Закажав термин, собрав сите потребни документи и фали уште да се појавам таму. Е од тоа имам многу страв, имам слушнато дека понекогаш иако си примен не ти даваат виза. Дали има некој со искуство? Да ми каже што прашуваат и како се одвиваат работите и дали вие имате слушнато за таков случај студент да не добие виза?

Незнам кој ти кажувал такви прикаски, баш како студент најсигурно е дека ќе добиеш виза, едноставно ги предаваш документите и заврши работа, за месец дена ќе ти се јават дека ти е готова (оти се чека 30 дена за процедурата да ја завршат), нема никаков ризик дека може да те одбијат ако бараш виза како студент и ако имаш потврда дека те примиле на факултет и сите други документи што ти ги бараат (барем за Германска виза зборам, кај некои други земји како Швајцарија на пример точно дека знаат да бидат зезнати), ич не се секирај за џабе :)

А каде точно ќе студираш (ако смеам да прашам)?

Здраво на сите, како прво да се извинам ако повторувам тема но тоа што го барам не го најдов. Значи вака примена сум на факултет во Германија и планирам таму да продолжам но ме мачи малку работава околу визата. Закажав термин, собрав сите потребни документи и фали уште да се појавам таму. Е од тоа имам многу страв, имам слушнато дека понекогаш иако си примен не ти даваат виза. Дали има некој со искуство? Да ми каже што прашуваат и како се одвиваат работите и дали вие имате слушнато за таков случај студент да не добие виза?
Треба доказ да приложиш на кој начин ќе се издржуваш при престојот, за да ти ја издадат визата.
Имаш неколку опции: да депонираш средства во германска банка во висина на годишни просечни трошоци, некој таму што живее да ти гарантира дека ќе ти го подмири престојот, или доказ дека примаш стипендија.
Останатото е само admission letter да им приложиш и ќе немаш никаков проблем.

Да одговорам после подолг период, веќе сум во Германија и студирам но сепак да напоменам дека ми правеа проблеми, ме тераа да отворам сметка во Германија за која ми требаше печат од амбасадата овде кој не сакаа да ми го дадат, само јас си знам колку маки изнамачив дури решам, морав дури до министерство за надворешни да се обракам,па ја чекав визата 3 месеци, но добро е средивме, презадоволна сум сега од факултетот, инаку во Дизелдорф студирам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom