Ѓорѓи Колозов

• Креатор на темата Креатор на темата mmakedonn
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 декември 2013
Мислења
147
Поени од реакции
197
Можам да се наречам најголемата обожавателка на никогаш непрежалениот,добриот,последниот македонски ЦАР Ѓорѓи Колозов. Кој е и што е повеќето од вас знаат,така да нема да должам, само сакав да речам дека од моите спечалени пари ќе дадам дел за финансирањето на документарецот негов,споменик ќе организирам да се направи,откако ќе се запознаеме со неговото семејство,веќе комуницирам со ќерките му и дознаам многу работи за неговиот живот ќе почнам со пишувањето на книгата,тоа се моите планови за да не се заборави ликот и делото на Колозов.

1531970_627163660707107_4607432216313315823_n.jpg

водам и група на фб

www.facebook.com/CAROTKolozov

кој сака нека повели

нешто специјално за него од мене :

ПОМИНАА 10 ГОДИНИ,7 МЕСЕЦИ И 7 ДЕНА ОТКАКО ПРЕСТАНА ДА ЧУКА СРЦЕТО ТВОЕ, ЗГАСНАА ДВЕТЕ SВЕЗДЕНИ ОЧИЧКИ И ЈА СНЕМА БИСЕРНАТА НАСМЕВКА ТВОЈА... Болката за тебе остана, секој ден е се посилна, почнува да станува неподнослива...

Јас лично ќе се погрижам да твојот лик никогаш не изчезне меѓу народите, ти си насекаде околу мене, пред мене, во моето јаве и мојот сон, твојот глас ме прати насекаде, ти си среќен човек бидејки си неизмерно сакан, а сакан си бидејки ти тоа со твојата добрина го заслужи. На мравка не згазна, ни една нација не погази, ти си човек за сите времиња! И на лошото со арно враќаше чунки има кој да суди,господ баве ама не забраве. И не, не те сакам од кога почина, јас со твоите приказни се родив,пораснав и понесов многу поуки со мене од нив. Те сакам неизмерно мил човеку! Нека се свети ликот и името твое!

ЈАС ГОДИНАВА ПРЕД КУЌАТА ОД КАДЕ ШТО ИЗЛЕГОЛ КОЛОЗОВ

10349975_624032587686881_6444187434215131951_n.jpg

БОГДАНЦИ 2014

И јас го сметам Ѓорѓи Колозов за една од најзначајните и најпознатите личности во Македонија кои зад себе оставиле едно големо дело.

Жал ми е што почина, новиве Македонски народни приказни без него и без Шенка се нула.

Иначе Браво за идејата со која сакаш уште еднаш да го потврдиш делото на Ѓорѓи Колозов :)

Народе! Чујте и почујте...
sBRxEwG.gif

Вчера вечерта се дотерав, се дуздисав
cwH8937.gif

и отидов кај комшијата да играме карти
3tvS1Xw.gif

на почетокот многу добивав
3BtXY9q.gif

но на крај ашљакот ми ги собра скоро сите алтани
DNKHK7D.gif

си помислив: - Од каде олку среќа овој бе ќерата?
tebGDL7.gif

- Дај ваму шпилот карти да видам
Jfz5qmB.gif

- Боже господе, лажго - чунки цело време си делел од долу
UGjhbmb.gif

- Како можеше овој копук вака да ме насамари?
oXvdatt.gif

ќе му го свиткам вратчето како на врапче
9qyIcFl.gif

го фатив, го протресив
xasmPt6.gif

па удри јас, удри тој...
UCsSJxh.gif

го отепав...и денес го тепаат на гробот...
c2KUK6t.gif

Ова е човекот и прикаските со кого растевме во детството и ден денес се навраќам на овие прикаските, на ликот и делото на Ѓорѓија наш, уште како мал сум се восхитувал на неговата работа и од секогаш сум сакал да го запознам, за жал никогаш не сум го сретнал. Било каква улога да играше секогаш, баш секогаш ќе го доживееше ликот на некој посебен начин, одлично ги толкуваше. Одлична трага остави зад него која со векови ќе остане да се зборува меѓу народот. Тетовирање, Тврдокорни, Македноски Народни Приказни, Во светот на Бајките...:cuc:
Фклицкер бе си ги патентирал овие а:D Си ме изнасмеал со гифовиве.
.

Народе! Чујте и почујте...
sBRxEwG.gif

Вчера вечерта се дотерав, се дуздисав
cwH8937.gif

и отидов кај комшијата да играме карти
3tvS1Xw.gif

на почетокот многу добивав
3BtXY9q.gif

но на крај ашљакот ми ги собра скоро сите алтани
DNKHK7D.gif

си помислив: - Од каде олку среќа овој бе ќерата?
tebGDL7.gif

- Дај ваму шпилот карти да видам
Jfz5qmB.gif

- Боже господе, лажго - чунки цело време си делел од долу
UGjhbmb.gif

- Како можеше овој копук вака да ме насамари?
oXvdatt.gif

ќе му го свиткам вратчето како на врапче
9qyIcFl.gif

го фатив, го протресив
xasmPt6.gif

па удри јас, удри тој...
UCsSJxh.gif

го отепав...и денес го тепаат на гробот...
c2KUK6t.gif

Ме изнасмеа, ама прекрасно го опиша ова заедно со ликот на Колозов,алал ти вера! :)[DOUBLEPOST=1400587883][/DOUBLEPOST]
10310618_623957041027769_259500992438453477_n.jpg

Од приказната Долги Коси,краток ум

Последно уредено:
Скоро беше тука во Богданци жена му, како што разбрав можеби ќе ја продала куќата.

Скоро беше тука во Богданци жена му, како што разбрав можеби ќе ја продала куќата.

Куќата е купена од тројца браќа,така ми раскажа соседот таму, и они се караат на кој да ја продадат,и Шенка сакала да ја купи,тоа да.[DOUBLEPOST=1400607030][/DOUBLEPOST]
Еден од многуте филмови каде што глуми и Ѓорѓи...
инаку прекрасен домашен филм :cuc:

Последно уредено:
Голем Уметник - Жал ми е што го нема. Незнам дали знаете, голем број сценарија за Прикаските тој ги напиша

Голем Уметник - Жал ми е што го нема. Незнам дали знаете, голем број сценарија за Прикаските тој ги напиша

Се разбира дека знам :) за другите незнам дали знаат.
Тој беше столбот на куќата во Македонските Народни Приказни, а Шенка само малку директно кажано ги извршуваше неговите наредби, го следеше.[DOUBLEPOST=1400654396][/DOUBLEPOST]Абре господи што ти згрешив што ме казни со оваа проста жена,проста,проста, АЈДЕ МОРИ АНЃО!
Лани за ова нешто те тепав а сега ќе те отепам!
Епа нека ја изеде некое ѕвере,или троа повеќе пари да собере и да им ги дава на селаните...
Ау многу врнеше,мене на бел коњ ме донесоа...
Ти ова го направи оти си недоветна или оту си многу умна?

Супер за идејава и работава. Пред некоја година направивме иницијатива за гимназијата во Богданци да се преименува и да го носи неговото име, но, не наидовме на соработка со тогашната локална самоуправа. Можеби не е лошо пак да ја разработиме таа идеја...

Супер за идејава и работава. Пред некоја година направивме иницијатива за гимназијата во Богданци да се преименува и да го носи неговото име, но, не наидовме на соработка со тогашната локална самоуправа. Можеби не е лошо пак да ја разработиме таа идеја...

Јас кај што плукам не лижам, од секоја плата ќе одделувам бидејки со него израснав,со него станав добар човек. За него вреди и цел град да се изгради, од друга страна залудно бидејки ни со тоа нема да го вратиме меѓу живите:(:(:([DOUBLEPOST=1400696617][/DOUBLEPOST]Поминаа нецели 11 години откако те загубивме... Ти никогаш не можеше да се замислиш мртов, ти ја мразеше смртта и се ценкаше со неа дека нема да те стаса пред да наполниш 88 години. Те стигна на возраст од 55 години. Драматично живееше и драматично замина, ненајавено и во полна телесна снага...
ТИ ОД ТОЈ МОМЕНТ КОГА ЗАМИНА ИЗГЛЕДАШЕ КАКО ДА НЕ ЗАМИНА, КАКО НЕКОЈ ДА МИ ТЕ УКРАДЕ ОД НАС,ТЕ ОДНЕСЕ НЕКАДЕ ДАЛЕКУ,ЈА ОТЦЕПИ ТВОЈАТА ДУША ОД НАС...
Прерано замина во неповрат,прерано не остави да тагуваме по тебе, ти останаа зборовите недоречени,мислите неискажани,книгите ненапишани,времето што беше планирано да се помини со фамилијата се истроши за минута,не успеа да им се нагледаш и нарадуваш на внуците, не успеа да ја доживееш 50 годишнината од твојот среќен брак со сопругата...Ти беше праведен,добар,мудар и најсакан човек. Бог најмногу ги сака таквите како тебе. Затоа можеби ни те зема...Кој знае зошто... Тоа прашање често си го поставувам...И секогаш нема одговор...Молк...

Се надевам дека кога ќе втасам таму горе на небото еден ден ќе можам силно да те прегрнам и тогаш ќе бидам среќна,ако овде неможев да те сретнам таму во вечноста ќе можам...

Почивај во Мир Најмил Наш Ѓорѓи...

Последно уредено:
Најмил Ѓорѓи,

Поминаа не цели 11 години откако те загубивме... Ти никогаш не можеше да се замислиш мртов, ти ја мразеше смртта и се ценкаше со неа дека нема да те стаса пред да наполниш 88 години. Те стигна на возраст од 55 години. Драматично живееше и драматично замина, ненајавено и во полна телесна снага...
ТИ ОД ТОЈ МОМЕНТ КОГА ЗАМИНА ИЗГЛЕДАШЕ КАКО ДА НЕ ЗАМИНА, КАКО НЕКОЈ ДА МИ ТЕ УКРАДЕ ОД НАС,ТЕ ОДНЕСЕ НЕКАДЕ ДАЛЕКУ,ЈА ОТЦЕПИ ТВОЈАТА ДУША ОД НАС...
Прерано замина во неповрат,прерано не остави да тагуваме по тебе, ти останаа зборовите недоречени,мислите неискажани,книгите ненапишани,времето што беше планирано да се помини со фамилијата се истроши за минута,не успеа да им се нагледаш и нарадуваш на внуците, не успеа да ја доживееш 50 годишнината од твојот среќен брак со сопругата...Ти беше праведен,добар,мудар и најсакан човек. Бог најмногу ги сака таквите како тебе. Затоа можеби ни те зема...Кој знае зошто... Тоа прашање често си го поставувам...И секогаш нема одговор...Молк...

Се надевам дека кога ќе втасам таму горе на небото еден ден ќе можам силно да те прегрнам и тогаш ќе бидам среќна,ако овде неможев да те сретнам таму во вечноста ќе можам...

Почивај во Мир Најмил Наш Ѓорѓи!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom