Едукационални видеа

• Креатор на темата Креатор на темата macedon89
  • Време на започнување Време на започнување

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Локација
Што подалеку од Македонија.
Кога бев прва година на факултет по предметот Анатомија многу ми помогнаја видеата Acland's Video Atlas of Human Anatomy и иако ги гледав пиратски, си ветив дека со првата плата обавезно ќе ги купам 6-те ДВД-ја:).

Исто така на YouTube редовно гледам видеа кои би ми помогнале и на факултет, но и за ширење на моите знаења од други области. На оваа страна се назначени топ 100-те едукационални канали на YouTube и имам субскрибција на неколку од нив. Можам да кажам дека најдобри канали ми се CGPGrey, CrashCourse, SciShow, Veritasium и други кои обработуваат различни теми како Физика, Математика, Историја, Хемија итн. Исто така има и многу канали за учење странски јазици, свирење инструменти, програмирање итн.

Сакам да наведам дека постои и страна Coursera каде има предавања од професори од многу познати универзитети низ цел свет и според нив бесплатно се здобивате со врвно знаење кое ќе ви го подобри животот како на вас, така и на вашето семејство и на околината.

Колку во Македонија луѓето почнуваат да се пренасочуваат од класичните методи за учење кон Едукационални Видеа и дали некогаш видеата би ги истиснале книгите.

Доколку некој гледа вакви видеа наведете кои се вашите омилени канали/страни/видеа.

Би сакала да направам некако да ми стигнуваат нотификации на мобилен кога ќе се отвори нов курс на Coursera кој мене би ме занимал, ама мислам дека нема таква опција.

На темата - користам вакви видеа за да видам како да направам нешто во Corel Draw.

thenewboston за сите што сакаат да научат да програмираат. yaymath за математичари. Двата канали се awesome.

Има некој видеа од кои можеш да научиш програмирање ама за почетник од нула?

Има некој видеа од кои можеш да научиш програмирање ама за почетник од нула?

Како што пишав погоре, thenewboston (http://www.youtube.com/channel/UCJbPGzawDH1njbqV-D5HqKw) има видеа за програмирање за тотални почетници. Можеш да бираш, има за повеќе јазици. Јас ги разгледав за Јава и можам да кажам дека се одлични.

Дечки, јас креирав една анкета, се однесува на образованието кое сте го имале во основно, а и сега во средно. Работиме на проект за подобрување на вашето образование, па потребна е ваква анализа, која ќе се трае неколку месеци, за да има подобар увид. Ова не е поврзано со Влада, Министерство и сл., туку е проект на неколку ентузијасти :)
Ќе ве замолам да одговорите на прашањата што поискрено, ние работиме за вас.
Поздравче :)
https://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=C95AiW62NXXUvGQ1NT6Qcw%3d%3d

Најпопуларни 12 курсеви на Coursera
Рејтингот е направен од експерти од Business Insider.
1.Social Psychology
2.Programming Mobile Applications for Android Handheld Systems
3.Think Again: How to Reason and Argue
4.A Beginner's Guide to Irrational Behavior
5.Learn to Program: The Fundamentals
6.Startup Engineering
7.Financial Markets
8.An Introduction to Financial Accounting
9.Introduction to Public Speaking
10.Introduction to Finance
11.An Introduction to Marketing
12.Data Analysis