Што готвите во моментов?

  • Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
@Agda Beata
image.jpeg
Барисон гауда со песто од босилок и домати.

Инаку, пилешкото го пржам со зачини, го ставам во огноотпорен сад најдолу.

Спремам бешамел, не знам грамажа се од око ми е. Путер, брашно и млеко, на крај ставам 100 мл бело вино, свежо оригано и свеж рузмарин. И во фурна на 250 околу 15 минути.

image.jpeg

Овде е со гаудата од погоре, ајдамер, чедар и моцарела.

И да, јадеш салати 6 дена во неделата и еден ден креваш хормон на среќа. :)
 
Последно уредено:
Некаква манџичка со домат, црн патлиџан, пилешки гради, пиперка, луто пиперче, кромид, лук и печурки.
 
Вчера ова време правев пица.Цела кујна и трпезарија беа со брашно.:pos: Според мајка ми, сум го положила тестот од прва, така да во иднина треба почесто да правам.:cool: Но нареден пат ќе биде по мој вкус - вегетаријанска со многу зеленчук.:pipi:
12705283_1658682321061316_3778629021104724261_n_zpsfedmxj3v.jpg
 
Првпат правев пита со јаболка и излезе чудесно вкусна. Се водев по рецепт на youtube за класично тарт тесто, а филот од рендани јаболка, мед, ванила и цимет.
Пред и по печење. Убајна излезе.
12687997_10153898307828516_3795603095707408616_n.jpg
12728834_10153898348888516_3101651497561763765_n.jpg
 
Карамелизирав 10 лажици шеќер. Постепено додавав 300 мл млеко, па 6 лажици брашно и 5 лажици какао растворени во уште 300 мл млеко. Па уште 125 гр маргарин. Кога се соедини се' заедно, го тргнав од оган и ставив 5 чаши (за јогурт) рефус кршен пандишпан (обично го има во стокомак, кршен е, јас на сецко го сомлев). Го ставив во тепсиче и го печев 40тина минути на 150 степени.
И многу е поубаво кога ќе отстои во фрижидер. Има вкус како онаа црнана алва со кикирики што е. Не можам да најдам слики.

4 (2).jpg
 
Мусака со говедско и тиквички

Две главици кромид се пржат во зејтин, на ниска температура и се става една рендана свежа пиперка внатре и кога ќе омекне тоа ставам околу 400 гр мелено говедско месо и зачини- вегета, бибер, сол, црвен пипер...
Откако месото ќе се испржи и ќе испари водата од него, ставам малку ориз внатре во смесата и дур се пржи- се меша со лажица...
Пред крај ставам шоља томатело сос и малку лукче, внатре...
Во тава, подмачкана со зејтин, редам одоздола компири еден ред на тркалца, па смесата ја ставам врз нив и најодозгора цел ред тиквички...Тоа го полевам со зовриена вода, која мора да ги прелие тиквичките...
Ставам во рерна на 200 степени и се пече околу 40-50 мин...

Порано пред крај ја вадев од рерна и ја прелевав со јајца, млеко и павлака, ама не ми даваат јајцата убав вкус и не ја правам више така...

20160221_165259.jpg

20160221_165529.jpg

Јас со рендан овчи кашкавал ја јадам...
20160221_165724.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom