Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Јас убаво реков: ако експериментот не води кон внатрешно надминување и надворешно туку раѓа стерилност во однос на себе и другите - е догма и ништо повеќе. Догмата не дава вистина, таа е инструмент на касапење, начин секој да може да падне во калапот - а тоа, не смее да се дозволи...

Ај да не се повторувам, ама морам...

Внатрешното/духовното надминување се состои во отфрлање на сето зло од себе и стремење кон чиниење на секое добро, согласно волјата Божја. Надворешно надминување не постои, оти човекот е и створен и ограничен и не може со своите сили да ги надмине ограничувањата кои му се зададени.

Догмата е вистина сама по себе и е корисна во животот од верните во Црквата, како неменлива категорија во која може да се има потполна доверба.

Во Црквата не постои „експериментирање„, оти патот кон Бога е еден и ни го даде сам Бог.
Автоматски споено мислење:

Не постои движење кон бога во православието. Тоа е лага и не сакам да ме лажеш. Не те силувам да не веруваш во догми, не те силувам да не веруваш, да не си догматски расположен - но со вакви глупости пишување за православието за да му дадеш шмек - батали. Не постои цел која ќе го оправда ваквото лажење, дури и да лажеш заради Христос.

Постои движење и тоа како. Јас не те лажам, доволно е што самиот себе се лажеш. Во Црквата нема место за лагата, оти е лесно проверлива.

Не може да има движење во догматски учења кои не сакаат промени и доктрините им се заковани на крст без да може да се движат.
Така да, вакви изјави меѓу твоите, мене ме иритира кога некој ме лаже и се обидува од нешто догматско да направи сончев мит дека е добро и полезно за секој. Православието не е за секој, затоа и не може секој верник да крева прст кон друг и да го нарекува со погрдни зборови или пак осуда на база на... верување во догма.

Во Црквата, промената се состои само во проеманат во умот од верникот-да се ослободи од злото во себе и да тргне по патот Господов. Надворешните промени се небитни, оти Светот лежи во зло и има свој кнез.

Православието е за секого, оти Бог ни остави само едно учење, кое се наоѓа во Неговата Црква. Надвор од Црквата, може да постои било какво друго учење, ама нема да биде Божјото.

Што се менува со секоја генерација? :) Човејкот. Ако човекот се менува - се менува и божественото. Без човекот нема богови!
Затоа и сите сказни за потопи и казни никогаш не прекинуваат заради исчезнување на човештвото.
Ние, луѓето, сме нужност на божественото. Не оди едното без другото, на Земјата :)

Во секоја генерација се менува нејзиниот светоглед, согласно проемнтие во човековите сознанија за светот и животот. Таман работа ако сета своја вера и надеж ги арчам на менливи нешта...

Човекот се менува само ако доживее промена во умот (преумување/покајание/метаноја). Без таа промена, човекот си останува „грешна земја„ која во земја и ќе се врати.

Змијата е променливост, како што е и нејзиното движење низ пустината низ која нема патеки и малкумина ја поминуваат...
Затоа змијата „зборува“ со Ева, а не коњот или желката...

Змијата е симбол за лукавиот, оти преку неа Сатанаил ги излажа нашите прародители. А што е змијата во овоземните мудрости, ако не е прикривање на лукавиот во разно-разни привидно религиозни учења, каде Сатанаил му се објавува на човекот преку веќе познатите „облици„.

Последно уредено:
Во Црквата не постои „експериментирање„, оти патот кон Бога е еден и ни го даде сам Бог.
Го знам ова, затоа христијанството не нуди ништо освен догма и не е за луѓе како мене.

Догмата е зло и механизам за осудување на другоста, алатка на самото христијанство и исламот човекот да го држи за узда... Не може да велиш дека е добро тоа... Мислам може да велиш што сакаш, некој ќе ти поверува на тоа додека не проба и не експериментира да види "промена".

Што е тоа прародител?
Адам ти е прародител? Што е АДАМ? Еден маж? Ева е една жена? Двајцата што се според еврејските учења, бидејќи зборуваме за евреите не за вашето православно касапење на еврејската мисла и прикриената омраза кон евреите што ја имате со векови...

Змијата е симбол на лукавиот во христијанството, да. :)
Сатанаил бре... кај го надје името? Во Библијата или кај „светите отци“ или „бог да чува“ кај Гностиците/Богомилите? :)

Последно уредено:
Хепта ако догмата е зло и се е како што велиш тогаш за кој (мој) е толку напаѓано православието со векови наназад?Нели е подобро во своите размислувања да им биде приоритетна мислава на душманиве проклети сатански
-Кој ги ебе,и така веруваат во глупости..ОСТАВИ ГИ и така ќе искршат глава по патот кој го чекорат зашто ги води према амбисот за кој не се свесни...ама не бате Хепта..не те оставаат ни пет минути воздух да земеш!Тоа е најинтересното!Ти фалсификуваат историја,ти палат библиотеки,ти рушат споменици/гробови и се онаа што би те потсетило на онаа кој си,што си,од каде доаѓаш и во што да веруваш и каде да се обратиш за помош...

-Кој ги ебе,и така веруваат во глупости..ОСТАВИ ГИ и така ќе искршат глава по патот кој го чекорат зашто ги води према амбисот за кој не се свесни...ама не бате Хепта..не те оставаат ни пет минути воздух да земеш!Тоа е најинтересното!Ти ...
Како прво, душмани немаш... попски муабети со поповите во црква или дома...

Јас слично размислувам во стилот, остави ги секој може да верува во што сака... И така се држам во реалниот живот... Иако дискутираме со пријатели христијани и расправаме за верувањата и слично и нормално, не се сложуваме

Но како што гледаме нечие верување и догма се обидуваат да го протуркаат во социјалниот општествен живот на сите, уредувањето на држава да е по философија на една религија... Како бре така?.

Ќе те потсетам на "сенародниот собир" од пред некој ден на МПЦ оа....

Е тогаш од остави ги, имаат право преминува човек во друг мод: чекај бре, овие попови е христијански мајтап тераат и слободата дадена ја сметаат за моќ која ја имаат?

Ја злоупотребуваат слободата и се обидуваат да протуркаат догма преку која ќе го малтретираат и осудуваат секој и човекот бидејќи не е по нивни терк ќе страда и биде омаловажува бидејќи богот така рекол...

Човекот распнува богови. Со причина.

Кој им го дава тоа право на догматичарите?
Ќе ти одговорам: Никој.
Слобода пред се и над се... Потоа другото ќе почне да си доаѓа на ред.

Знам зошто слободата е проблем .. но мора слобода и должност.

Како прво, душмани немаш... попски муабети со поповите во црква или дома...

Јас слично размислувам во стилот, остави ги секој може да верува во што сака... И така се држам во реалниот живот... Иако дискутираме со пријатели христијани и расправаме за верувањата и слично и нормално, не се сложуваме

Но како што гледаме нечие верување и догма се обидуваат да го протуркаат во социјалниот општествен живот на сите, уредувањето на држава да е по философија на една религија... Како бре така?.

Ќе те потсетам на "сенародниот собир" од пред некој ден на МПЦ оа....

Е тогаш од остави ги, имаат право преминува човек во друг мод: чекај бре, овие попови е христијански мајтап тераат и слободата дадена ја сметаат за моќ која ја имаат?

Ја злоупотребуваат слободата и се обидуваат да протуркаат догма преку која ќе го малтретираат и осудуваат секој и човекот бидејќи не е по нивни терк ќе страда и биде омаловажува бидејќи богот така рекол...

Човекот распнува богови. Со причина.

Кој им го дава тоа право на догматичарите?
Ќе ти одговорам: Никој.
Слобода пред се и над се... Потоа другото ќе почне да си доаѓа на ред.

Знам зошто слободата е проблем .. но мора слобода и должност.
,,Ниту офицерската униформа нема да те направи храбар, ниту свештеничката мантија милосрден, ниту судиската тога праведен, ниту министерската фотелја моќен, ако душата не ти е исполнета со храброст и милост и правда и моќ...'' (вл.Николај)

п.с.За каква слобода се работи..има разни начини и видувања на луѓето под поимот слобода..

,,Ниту офицерската униформа нема да те направи храбар, ниту свештеничката мантија милосрден, ниту судиската тога праведен, ниту министерската фотелја моќен, ако душата не ти е исполнета со храброст и милост и правда и моќ...'' (вл.Николај)

п.с.За каква слобода се работи..има разни начини и видувања на луѓето под поимот слобода..
Убави цитати, но православниот свештеник убеден дека верува најдобро и следи најдобра догма верува страстно дека има храброст и милост и правда... и го убедува обичниот верник дека и тој така верува правилно и со тоа може да ја напетне наметката на правдата и да осудува!
МАРШ таму не се губете :)

А немаат ниту правдина, ниту хграброст ниту милост - само догма за која би умреле и би пострадале бидејќи сите светци постррадале и тоа е големиот пример во името на верувањето и религијата... така да, не следете свештеници за световни работи, гледајте си душичката - бидејќи после смртта - во македонски правен систем паѓате, американски или индиски, во касти?

Се губат свештениците мислејќи дека ако викнат оп народе и народот оп ќе скокне во војна... а можеби и ќе скокне верникот мислејќи дека богот му е во опасност или верувањето или семејството дадено во библијата, кај да знам - човекот е чудно нешто ...

Но тоа е лага: верувањето, надежта, стремежот кон највисокото никој не може да го одземе бидејќи тоа е невидливо за другиот. И за тоа не се зборува ниту преку тоа се осудува другиот што го гледаш како надворешно дејствува!

Сето друго што се проповеда е лага и манипулација на народот. Национализам скриен во пазувите на догмата на црквата. Секогаш било така и сеуште се обидуваат и во „секуларна“ држава да бидат авторитет и да го водат народот.

Постои само една слобода, нема нивоа или различни слободи - тоа што како некој толкува за слобода, така и ќе дејствува така и ќе греши или ќе дејствува правилно. Од самиот човек зависи... не сме ние повикани нечија слобода да ја сметаме за ваква или онаква бидејќи не ни чини нам според она што јас и ти согледуваме за слобода.
Јас реков слобода и должност - едното без другото води кон хаос.

Убави цитати, но православниот свештеник убеден дека верува најдобро и следи најдобра догма верува страстно дека има храброст и милост и правда... и го убедува обичниот верник дека и тој така верува правилно и со тоа може да ја напетне наметката на правдата и да осудува!
МАРШ таму не се губете :)

А немаат ниту правдина, ниту хграброст ниту милост - само догма за која би умреле и би пострадале бидејќи сите светци постррадале и тоа е големиот пример во името на верувањето и религијата... така да, не следете свештеници за световни работи, гледајте си душичката - бидејќи после смртта - во македонски правен систем паѓате, американски или индиски, во касти?

Се губат свештениците мислејќи дека ако викнат оп народе и народот оп ќе скокне во војна... а можеби и ќе скокне верникот мислејќи дека богот му е во опасност или верувањето или семејството дадено во библијата, кај да знам - човекот е чудно нешто ...

Но тоа е лага: верувањето, надежта, стремежот кон највисокото никој не може да го одземе бидејќи тоа е невидливо за другиот. И за тоа не се зборува ниту преку тоа се осудува другиот што го гледаш како надворешно дејствува!

Сето друго што се проповеда е лага и манипулација на народот. Национализам скриен во пазувите на догмата на црквата. Секогаш било така и сеуште се обидуваат и во „секуларна“ држава да бидат авторитет и да го водат народот.

Постои само една слобода, нема нивоа или различни слободи - тоа што како некој толкува за слобода, така и ќе дејствува така и ќе греши или ќе дејствува правилно. Од самиот човек зависи... не сме ние повикани нечија слобода да ја сметаме за ваква или онаква бидејќи не ни чини нам според она што јас и ти согледуваме за слобода.
Јас реков слобода и должност - едното без другото води кон хаос.
Ти го почитувам мислењето доколку е искрено затоа и го лајкувам..а дали си во право не знам времето ќе покаже..од оваа дистанца можеме само да нагаѓаме...

Ти го почитувам мислењето доколку е искрено затоа и го лајкувам..а дали си во право не знам времето ќе покаже..од оваа дистанца можеме само да нагаѓаме...

“Успехот е твојот доказ!”
- Liber AL, III:42

„Не бараме повеќе од еден сведок; и го повикуваме Времето да земе Заклетва и да сведочи кон Вистината на нашиот доказ.“
- Еквинокс на Боговите

Абе ајде,стварно?
Чива волја? На ајвазот или на тој што пишува?
Да беше визија од твојот пророк,сега ќе излупаше 2 метарски текст со линкови , бладање за симоблите кај се што се, па блогот ,па ритуалот, па јогаа..исток- запад,ама оваа визија е тотално непозната.

Темите се отоврени да се раздвижи мислата и подфорумот кој го умртви откако стана модератор.
Кога прашуваш за Телема, а од друга страна знаеш каде може да прочиташ, да разгледаш, да ја разбареш философијата на Телема - не знам кој ѓавол во тебе те турка во вакви дискусии со мене...
Имаш тема тука за Телема, имаш линкови до еден куп места каде може да прочиташ ептен детално и ти и другите што е што... да пробаш да разбереш, да дејствуваш...
Ако те зграпчи богот за рака - нема тука моја твоја волја - божјата волја е секогаш најбитна! :)

Да беше од друг почната темата и ти да не ми глумеше сезнајко ќе напишев 11 страници А4 за сите симблизми во визијата на Јован, од исток до запад, од 5000 години пред неговата визија па се до неговото време, кои учења и кои иницијаторски школи се наоѓаат во неговата визија и како се поврзани.
Но ти си ми одбивен, не ми се допаѓа мирисот на твојата душа и не заслужуваш ништо да ти каже човек бидејќи си дрдорко и его-манијак кој што толку многу лесно се навредува ако некој нешто му каже дека не знае или дека тоа не може да го знае...
Ете тоа е мојата волја: да пишувам јас кога сакам и кому сакам и колку сакам...

Затоа - ти отварај си темички, јас ќе ги посетувам ќе нафрлам што мислам дека треба да кажам дополнително, бидејќи, нели - форум е место за да се раздвижи мислата - не се да е секташко толкување на библијата од поединци и контрање на истите со верници кои се христијани и дел од црквата. :)

П.С. И секогаш кога нема што да ми кажеш и си притиснат од тоа што го зборувам, тоа бидејќи сум модератор е маката... не бре: толку знаеш за нештата што се тркалаат низ човештвото. Како слеп за стап си фатен за Библијата, несакајќи авторитет да ти е некој од црквата се дрзнуваш со твојот ум да расправаш за свети работи ти како ги разбираш, и колку само сите други се во грешка...
Па да ти дадеме шајки и даски и почни да распнуваш луѓе на крст бидејќи не разбираат ништо од нивната света книга...

Добро е што не ја читаш Книгата на Законот, кој ќе те читаше тука да ми расправаш што се значи она или ова во Светите книги на Телема... и како ти најдорбо разбираш од симболите и праксите :)

• Хаха
Reactions: alf
Да беше од друг почната темата и ти да не ми глумеше сезнајко ќе напишев 11 страници А4 за сите симблизми во визијата на Јован, од исток до запад, од 5000 години пред неговата визија па се до неговото време, кои учења и кои иницијаторски школи се наоѓаат во неговата визија и како се поврзани.
Значи алф е причинa што ти се изјасни дека....
Свиток, книга, букви, јазик апсолутно непознато..

Ако некој глуми тука тоа си ти.
Него ми те здоболе она дека ...
Визијата секогаш покажува телема!

Епа не е така.Но, ако ти викаш дека можеш да ги објасниш симболите од откровение, повели.
Само немој да се вадиш на алф бидеќу ТИ го цитираше алф за да го просветлиш дека не било книга туку свиток.И?
Дотрча како мисир, за пикнеш глава во песок.Непозната телема(визија) било, ама да не беше алф, ...еее, не А4, туку А3 листови во боја ќе напишеше.

Ќути, барем не се глупирај вака.:confused:

Визијата секогаш покажува Телема. :love:

Да, те цитирав за да се надоврзам на муабетот, но твоето его се навреди сигурно и си турна мисла во главата овој па Хепта пак ме поправа нешто :)
Јас сфатив каде ти се фати на јадицата, но интересно ми беше да те развлекувам низ поеќе теми... ти реков претходно: ти си алатка. Биди корисен, не кревај врева залудно.
Ама што е тука е, штом дојде до тоа да морам да ти објаснувам зошто сум те цитирал - веќе летнало пилето...

Можам да ги објаснам, не сакам, не треба да бидат објаснети на форум!
Многупати сум кажал дека тука може да се зборува за нештата до одредена граница... нема поминување на таа граница дури и да изгледа како јас се глупирам.
Подобро да се глупирам отколку да се зборува премногу за нештата пред било кој...

„И гласот воскликна: проклет да е оној што ќе ја разоткрие голотијата на Севишниот, зашто тој е пијан од виното, кое е крв на адептите.
И БАБАЛОН го успала на своите гради, побегнала, оставајќи го гол и ги повикала да се соберат нејзините деца, велејќи: Дојдете со мене да се исмејуваме на голотијата на Севишниот;
Првиот адепт ја покрил Неговата срамота со покривач, одејќи наназад и беше бел. Вториот адепт ја покри Неговата срамота со покривач, одејќи настрана и беше жолт. А третиот адепт се исмеа на Неговата голотија, одејќи напред и беше црн. И тоа се трите големи школи на Маговите, кои се исто така тројцата Магичари, кои патувале во Витлеем; а бидејќи не поседуваш мудрост, нема да знаеш која школа преовладува, ниту дали се тие три школи една.“
- Трите Школи на Магиката, Магика без Солзи, А. Кроули

претходно: ти си алатка
Не е така како што си замислил/препознал.

Остави се,ама баш се.
И букви и зборови, за да со нив направиш калап за да го разбереш тоа што во умот не може да се задржи, ниту со збор да се обликува.

Не е така како што си замислил/препознал.

Остави се,ама баш се.
И букви и зборови, за да со нив направиш калап за да го разбереш тоа што во умот не може да се задржи, ниту со збор да се обликува.

Калапи јас не правам. Не сум јас од старо-еонскиот еон... калапите и идејата за калап доаѓа од старото време, тоа не дозволува слобода...
Умот е во Руах... таму веќе имаме дуалност - како што велиш ти, букви и зборови за мислите кои ги раѓа и двете нешта самиот ум... вртење во круг!
Се под Бездната е дуалност...

Како што ти пишуваше во темите за Книгата на Животот, добри, лоши, смрт, живот, награда, казна итн итн... има многу паралели...

П.С. „Остави се, ама баш се“ - види што пишува тука:

„Да! Навистина ова е Вистината, ова е Вистината, ова е Вистината.
Ќе ти биде подарено радост и здравје и богатство и мудрост кога ти нема да си повеќе ти.“
- LIBER CHETH VEL VALLUM ABIEGNI SUB FIGURÂ CLVI

Само зборување, а никогаш нестапнување на Патеката е најголемата клетва за човекот!

Само зборување, а никогаш нестапнување на Патеката е најголемата клетва за човекот!
Твојте зборови се како сламка со кое сакаш слон да прободеш.

Пак ќе ти кажа и последен пат...не е така како што мислиш.

Твојте зборови се како сламка со кое сакаш слон да прободеш.

Пак ќе ти кажа и последен пат...не е така како што мислиш.
Една сламка во окото и отиде слонот :LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom