ПОМОШ ДА ДОЈДЕТЕ ДО ПОЕФТИН ДОМ (ПОТСТАНАРСКИ)

• Креатор на темата Креатор на темата Getaldus
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 ноември 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ние сме 5 члено семејство, сопругот, јас две керки од 19 и 16 години и син од 6 години. Сопругот е од Србија, па така значи нема никаков имот тука во Македонија,а во Србија располага со еднособна трошна куќарка која за време на војната ја даде да ја користат избеглици од Босна. А ние дојдовме во Скопје во куката на моите родители,каде веке живееше и мојот брат со сопругата и 2 керки. Најискрено нашиот престој беше се само не достоен, значи живеењето таму додека не најдовме работа си го одработувавме со готвење, чистење, чување деца на братот и сл. Кога малку застанавме на свои нозе (и јас и сопругот се вработивме) заминавме да живееме како потстанари во стан во ново Лисиче. Но еве пред 2 месеца јас сум без работа и сега само со негова плата од 21,000 се обидуваме да опстанеме. Значи плаќаме кирија 130Е,парно, струја и се останато,а најстарата керка е студент, другата 2 година средно и малиот е 1 одделение. Почнаа доцнења со плаќања сметки само за да се плаќа киријата навреме (дури сега плативме за Август) но се насетуваат намерите на газдарицата и осеќаме дека прашање е на време кога ќе ни каже да го напуштиме станот.
Молам некој од членовите на Форумов доколку знае некоја информација за поевтина кирија не е битно дали е стан или кукарка нека ми пише во сандаче,НАЈИТНО што може.Целото семејство ќе ви биде благодарно.

Ние сме 5 члено семејство, сопругот, јас две керки од 19 и 16 години и син од 6 години. Сопругот е од Србија, па така значи нема никаков имот тука во Македонија,а во Србија располага со еднособна трошна куќарка која за време на војната ја даде да ја користат избеглици од Босна. А ние дојдовме во Скопје во куката на моите родители,каде веке живееше и мојот брат со сопругата и 2 керки. Најискрено нашиот престој беше се само не достоен, значи живеењето таму додека не најдовме работа си го одработувавме со готвење, чистење, чување деца на братот и сл. Кога малку застанавме на свои нозе (и јас и сопругот се вработивме) заминавме да живееме како потстанари во стан во ново Лисиче. Но еве пред 2 месеца јас сум без работа и сега само со негова плата од 21,000 се обидуваме да опстанеме. Значи плаќаме кирија 130Е,парно, струја и се останато,а најстарата керка е студент, другата 2 година средно и малиот е 1 одделение. Почнаа доцнења со плаќања сметки само за да се плаќа киријата навреме (дури сега плативме за Август) но се насетуваат намерите на газдарицата и осеќаме дека прашање е на време кога ќе ни каже да го напуштиме станот.
Молам некој од членовите на Форумов доколку знае некоја информација за поевтина кирија не е битно дали е стан или кукарка нека ми пише во сандаче,НАЈИТНО што може.Целото семејство ќе ви биде благодарно.

Уф! :/
Би се нафатил ли Вашиот сопруг(и не знам дали ќе му биде исплатливо) да патува секој ден од Велес до Скопје на работа? Мислам дека би можела да средам за кирија која ќе биде околу 50 евра(не сум сигурна за цената точно, не ме земајте за збор, треба да прашам).

Ѕирнете го овој оглас. Еве и оглас за барака во Ченто. Не знам од кога се огласиве, но јавете се и распрашајте се. Цените се многу пониски по приградските населби, се надевам некој од форумов ќе се најде да познава некој што издава таму.

Gledajte po oglasite se naoga kuki dokaj 100tina eva vo nas. ostrovska (todor cangov,gjorgi kapcev itn). Bez parno neli, zimoska ke se snavagate na drva ili slicno (ako sakate poeftino da projdete),letno vreme e prednost sto nisto ne plakas za greenje. Mnogumina begaat nadvor od stanovite samo zaradi parnoto, koga na kirijata ke go turis i parnoto izleguva mnogu skapo.
Ako gledame kolku se cenite na stanovite realno kiriite se smesno niski, ako stanot znaci realno kosta 50.000 evra kirijata treba da bide najmalku 250-300 evra, samo narodot nema pari i problem e so nevrabotenosta.
--- надополнето: 3 ноември 2013 во 12:30 ---
Се издава куќа во Скопје на ул. Првомајска 13/12а, наместена, цена по договор. Контакт телефони 02 2465912
Контакт:
Телефон 1: 078/865-019Телефон 2: 075/733-001e-mail: dusan.joseski@gmail.com
Генералии:
Категорија: Недвижнини
Рубрика: Куќи
Акција: издавање
Квадратура: 46m2
Греење: струја
Наместен: ДА
Ovaa mislam ja gledase eden prijatel kaj PSS tehnicki karsi cementara tuka nekade e ako ne se lazam 100 evra kirija trazat.
Mala kvadratura e, epten ke treba da se stiskate. Mozebi i ke spustat nesto na kirijata.

Шефе, они плаќаат 130 кирија сега и како што кажа, доцнат со ратите повеќе месеци...
Што ќе им промени ако плаќаат 100 евра наместо 130? Според мене, тие 1800 денари месечно нема да променат ништо.

Селењето во Велес, како што некој предложи, па уште со 3 деца е многу, многу лоша варијанта. Најдобро е семејството да си поразговара на маса и заеднички да донесат одлука околу ова. Затоа што, со тие примања, селењето и кратењето на киријата за 30-50 евра нема да ги решат проблемите со парите. Можеби е најдобро да се размисли за мајката и повозрасната ќерка да се потрудат уште посериозно да најдат работа (иако ќерката е студент) и да помогнат околу примањата. Можеби не е во ред да правам споредби затоа што не ја знам ситуацијата на семејството, ама за 10.000 мкд. може да се најде речиси секаде работа и за 19 годишно девојче и за повозрасна земја. Тоа се дополнителни 20.000 денари месечно. Нормално, ова се произволни бројки... Може да биде и повеќе и помалку, ама во секој случај ќе биде подобро отколку само една плата.

Да, можеби ќерките се мали (19 и 16) - ама и не се. Додека да трепнеш ќе бидат 20, па 25, па 30... Јас на 17-18 години почнав во интернет кафе, на 20 во посериозна компанија. Можеби веднаш не придонесував премногу сериозно за семејството, ама барем тргнав на вистински пат. Имав за џепарац, не ги оптеретував моите дома во таа смисла и добив некаква подлога за понатамошниот дел од животот и кариерата. Мајка ми ни на 57 години не се откажа од барање работа и ја најде. Муабетот ми е, ако е време за промена, промената треба да почне од себе си...

1800 mozebi za nas ne e mnogu,ama za niv sigurno e znacajno. Plus i napisa deka gazdaricata se spremala klompa da im dade. I ko sto napisav prednost vo kuka pokraj tie 30 evra pomalku e neplakanjeto za greenje vo letno vreme sto konkretno ke im se poznava vo semejniot buget.
--- надополнето: 3 ноември 2013 во 13:09 ---
p.s.
Se slagam deka treba da se potrudat da najdat nekoja rabota i majkata i postarata kerka,od kukanje nema fajde.

Велес-Тетово-Куманово-веднаш избриши го
евентуално може каде има ГСП,ништо подалеку.
Колку ќе треба за превоз за таткото и студентот(па менување школи и сл.)
Него веднаш да се фатите за работа,не чекајте да ве викнат некаде и да робувате.
Бидете си сами газди.
Можности има повеќе,но никој жив овде нема да ви каже како се заработува.
Кого да прашате што се фатил за некој таков “кутија“бизнис ќе ви одговори:НЕ ОДИ
А заработуваат доста, би рекол и многу, многу повеќе и од тезгаџиите.
1. Вреќа ориз и вреќе грав(за почеток а и повеќе никогаш не треба) си наоѓате некое место пред пазар(оди посматрај на зелен пазар).
Се купува на вреќа го продаваш на кило.Заработка од кило 20-50 денари.
Дневна продажба 50 кгр.минимум,ете ви 1000 денари (но вадат многу повеќе)
Со чорапи и гаќи е иста состојбата и заработивачката.
Купуваш на паковка евтино-продаваш 4 за 100 денари.
Па со среќа.

Велес-Тетово-Куманово-веднаш избриши го
евентуално може каде има ГСП,ништо подалеку.
Колку ќе треба за превоз за таткото и студентот(па менување школи и сл.)
Него веднаш да се фатите за работа,не чекајте да ве викнат некаде и да робувате.
Бидете си сами газди.
Можности има повеќе,но никој жив овде нема да ви каже како се заработува.
Кого да прашате што се фатил за некој таков “кутија“бизнис ќе ви одговори:НЕ ОДИ
А заработуваат доста, би рекол и многу, многу повеќе и од тезгаџиите.
1. Вреќа ориз и вреќе грав(за почеток а и повеќе никогаш не треба) си наоѓате некое место пред пазар(оди посматрај на зелен пазар).
Се купува на вреќа го продаваш на кило.Заработка од кило 20-50 денари.
Дневна продажба 50 кгр.минимум,ете ви 1000 денари (но вадат многу повеќе)
Со чорапи и гаќи е иста состојбата и заработивачката.
Купуваш на паковка евтино-продаваш 4 за 100 денари.
Па со среќа.
Bilo toa nekad. Koga ke prodades poveke od 2-3 kila oriz ili grav dnevno da mi pises. A edno idi mi dojdi mi do kvantaski i nazad ke te cini 500 denara pa ete otide karot od cela vreka. Imam drugar sto drzi tezga na pazar i vika kako sto e tesko sega nikad ne bilo. Eve on si bara rabota i ke bega od pazarot.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 12:48 ---
Bas me interesira Anco od sto si go zarabotue lebot i ovaka site raboti epten lesno si gi sfaka , pa eve duri i gepot mu dozvolil da si kupi edna cifliganska kelija vo novo lisice. (kolku sto imam razbrano po postovite vo nekolku temi). Sigurno ne od prodavanje grav i oriz neli Anco.
:tapp:

Bilo toa nekad. Koga ke prodades poveke od 2-3 kila oriz ili grav dnevno da mi pises. A edno idi mi dojdi mi do kvantaski i nazad ke te cini 500 denara pa ete otide karot od cela vreka. Imam drugar sto drzi tezga na pazar i vika kako sto e tesko sega nikad ne bilo. Eve on si bara rabota i ke bega od pazarot.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 12:48 ---
Bas me interesira Anco od sto si go zarabotue lebot i ovaka site raboti epten lesno si gi sfaka , pa eve duri i gepot mu dozvolil da si kupi edna cifliganska kelija vo novo lisice. (kolku sto imam razbrano po postovite vo nekolku temi). Sigurno ne od prodavanje grav i oriz neli Anco.
:tapp:

Еве и одговор.
Точно на тезга не оди тоа,ги познавам и нив и тие надвор.
На тезга максимум е до 10 кгр на ден.
Надвор вторник-петок 2 вреќи ориз како алва се продаваат,100 х 20 ден= 2000 денари
Грав да речеме 50 крг, на ден ќарот е оклу 50 денари од кило.
И што бараш на кванташки ти го носат тука-каде сакаш по најниска цена, ама......
ние сме МАКЕДОНЧИЊА и не кажуваме не сакаме да помогнеме и точка.
Со гаќите и чорапите е исто.
На тезга неможат ни сефте да направат а овие на кутија „растур“
Е тоа е тоа.
__________-------------
не од ориз и грав,јас сум Бравар и работам не се срамам од работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom