Образование - организирано перење мозок?

• Креатор на темата Креатор на темата akto
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Религијата нема ни место ни време во еволутивниот процес кај човекот. (од денешен аспект)

GOLEMA GRESKA...
Religijata e najgolema vnatresna evolucija kaj covekot. Se dodeka ne go razberete ova ateistite, ke si bidete "zaspani" so otvoreni oci.
Vo pravo e deckoto, so obrazovanieto vi go perat mozokot i zatoa sega imame ateisti kako javrijata koi nemaat procitano nitu edna kniga vo zivotot.

GOLEMA GRESKA...
Religijata e najgolema vnatresna evolucija kaj covekot. Se dodeka ne go razberete ova ateistite, ke si bidete "zaspani" so otvoreni oci.
Vo pravo e deckoto, so obrazovanieto vi go perat mozokot i zatoa sega imame ateisti kako javrijata koi nemaat procitano nitu edna kniga vo zivotot.

Религијата може да биде се, само факт е дека генерацииве што доаѓаат полека но сигурно ја бришат од меморија.
Или не е така, Џурџ?

GOLEMA GRESKA...

Gurdji зборуваме за институционализирана религија. Одамна вистинската религија е закопана некаде длабоко во земја.

Мислиш дека ова што го нуди Христијанството, а посебно Исламот е внатрешна еволуција?

Па, и сам си знаеш дека многу тајни се скриени и треба голем труд да доеш до нив.

Нели 15 и повеќе години ги осознаваш тие работи?

Зарем сметаш дека еден лоботомиран мухамеданец, кој се поистоветува со суфи мајстор, или буквален толкувач на библија, е на твое рамниште, и внатрешно еволуирал?

Зарем сметаш дека еден лоботомиран мухамеданец, кој се поистоветува со суфи мајстор, или буквален толкувач на библија, е на твое рамниште?

Последниов период имам забележано му се восхитуваш на Ѓурџиеф. Не сум сигурен дали е иронија, но пријателски ти велам - не би сакал останатите форумџии да те гледаат со исти очи како и него. ;)

Последниов период имам забележано му се восхитуваш на Ѓурџиеф. Не сум сигурен дали е иронија, но пријателски ти велам - не би сакал останатите форумџии да те гледаат со исти очи како и него. ;)

Љубомора:eek:

Религијата може да биде се, само факт е дека генерацииве што доаѓаат полека но сигурно ја бришат од меморија.
Или не е така, Џурџ?

Nikolco, 100 pati imam kazano deka e lesno da bides ateist na 20g...toa i baba mi go moze...:pos:
Koga ke sozrees, koga ke se stabiliziras ekonomski, koga ke si ispolis nekoi sonovi od mladosta.....ke pocnes da si postavuvas nekoi prasanja od tipot:
I sto sega, ova e smislata na zivotot?
Zosto povtorno me macat "crni" misli?
Kako toa ne mozam da go kontroliram mozokot, nego sekoi 2 minuti mi bega mislata?
Zosto denes mislam edno, a utre sprotivno od toa?
Dali go poznavam moeto Ego?
Dali Bog me vodi ili moeto Ego?
I da ne ti nabrojuvam sega...
E koga ke pocnes so takvi misli,javi mi se......i ke ti kazam kade da gi najdes odgovorite.
samo prvo, za da mi se izvinis, ke te nateram 100 pati da napises javno na forumov...Gurdjieff bese vo pravo
Zapameti go ova...
--- надополнето: 16 октомври 2013 во 20:40 ---

Do koga ke se sekiras sto drugite mislat za tebe?
Batali toa , toa e za mali deca...
--- надополнето: 16 октомври 2013 во 20:42 ---
Gurdji зборуваме за институционализирана религија.

Зарем сметаш дека еден лоботомиран мухамеданец, кој се поистоветува со суфи мајстор, или буквален толкувач на библија, е на твое рамниште, и внатрешно еволуирал?

Toj tip na religija ne me interesira....institucionalniot.

Okolu vtoriot del...rekov deka postojat razlicni patista, no toa ne znaci deka sekoj stignuva do celta. Golem del do niv ke se izgubat po patot...edno 90%

Nikolco, 100 pati imam kazano deka e lesno da bides ateist na 20g...toa i baba mi go moze...:pos:
Koga ke sozrees, koga ke se stabiliziras ekonomski, koga ke si ispolis nekoi sonovi od mladosta.....ke pocnes da si postavuvas nekoi prasanja od tipot:
Kako toa ne mozam da go kontroliram mozokot, nego sekoi 2 minuti mi bega mislata?
E koga ke pocnes so takvi misli,javi mi se......i ke ti kazam kade da gi najdes odgovorite.
samo prvo, za da mi se izvinis, ke te nateram 100 pati da napises javno na forumov...Gurdjieff bese vo pravo
Zapameti go ova...

Така ќе напрам.. (ако стварно си во право)

Zapameti go ova...

Јас утре ќе имам 42 години. Направив повеќе од работите кои ги напиша на почетокот на постот. И сеуште мислам дека религијата е глупуст и дека Бог не постои.

Зошто мора да има смисла животот? Која е смислата на животот на една мравка? Или на сонцето?

Кој си ти бе црн Гурџи па твојот живот да има смисла? Една тревка, дури и помалку. Смисла сакал.. :)

Од твојата потреба животот да има смисла никако не следува дека животот има смисла. Ова Ниче го нарекува напомена за магариња. Тамам ко за тебе. ;)

Јас утре ќе имам 42 години. Направив повеќе од работите кои ги напиша на почетокот на постот. И сеуште мислам дека религијата е глипуст и дека Бог не постои.

Зошто мора да има смисла животот? Која е смислата на животот на една мравка? Или на сонцето?

Кој си ти бе црн Гурџи па твојот живот да има смисла? Една тревка, дури и помалку. Смисла сакал.. :)

Од твојата потреба животот да има смисла никако не следува дека животот има смисла. Ова Ниче го нарекува напомена за магариња. Тамам ко за тебе. ;)

Ставрос, ти реков дека си плиток...
Тоа е само првото прашање...мада гледам дека и тоа не го разбираш.
Велиш Бог не постои....што е со мирисот на тревата додека расте? ...постои тој мирис?
Постои твоето Его?
Успеа да го контролираш твоите мисли?
И да не ти поставам многу други прашања на кои немаш одговор, а замисли, јас знам дека Бог постои и можам да те посочам да ги најдеш одговорите.
Па сега, види си ти, кој овде е будала..јас (кој знае дека Бог постои) или ти(кој уште мисли дека се што лета се се јаде)?

Ставрос, ти реков дека си плиток...
Тоа е само првото прашање...мада гледам дека и тоа не го разбираш.
Велиш Бог не постои....што е со мирисот на тревата додека расте? ...постои тој мирис?
Постои твоето Его?
Успеа да го контролираш твоите мисли?
И да не ти поставам многу други прашања на кои немаш одговор, а замисли, јас знам дека Бог постои и мозам да те посочам да ги најдеш одговорите.
Па сега, види си ти, кој овде е будала..јас (кој знае дека Бог постои) или ти(кој уште мисли дека се што лета се се јаде)?

Што со мирисот на тревата Гурџи?

:D

Што се однесува до моите мисли, јас барем ги имам, и поприлично се кохерентни, за разлика од твоите.

И аман не ми посочувај, остави ме да живеам во незнаење. Таквите знаење како твоите го осакатија човештвото.

Што со мирисот на тревата Гурџи?

:D

Што се однесува до миоте мисли, јас барем ги имам, и поприлично се кохерентни, за разлика од твоите.

И аман не ми посочувај, остави ме да живеам во незнаење. Таквите знаење како твоите го осакатија човештвото.

Ама како што можам да приметам ти трчкаш по мене....и покашаваш да омаловажуваш и да ме цитираш, иако на тебе се немам обратено никогаш,и сакаш да ми кажеш дека сум будала што тврдам дека Бог постои.
Јас тебе никогаш не дојдов да те разубедам и да те терам да веруваш или неверуваш во нешто.
Мора да има и закорававени атеисти...и тоа е еден пат, мада жален.

Ова можи како копи пејст да го пишува 100 пати или пак мора рачно?
Мислам дека би било најдобро да го пишува рачно на дубаиски Ајфон за да се свести со кого фатил работа.
Нешто да му дојди како прошка после исповед.

Ама како што можам да приметам ти трчкаш по мене....и покашаваш да омаловажуваш и да ме цитираш, иако на тебе се немам обратено никогаш,и сакаш да ми кажеш дека сум будала што тврдам дека Бог постои.
Јас тебе никогаш не дојдов да те разубедам и да те терам да веруваш или неверуваш во нешто.
Мора да има и закорававени атеисти...и тоа е еден пат, мада жален.

Никој не може да те направи будала Гурџи, освен ако сам тоа не го направиш. ;)

Се моли @Gurdjieff да не ги ренда толку атеистите.

Имаат среќа што сум баниран на соодветната тема....:pos:
И овој модераторот е атеист и се плаши да ме одбанира...:P
После секташиве, највише ги сакам паметните атеисти..;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom