Оваа година како фан Бостон очекувам лоша сезона после ремонтот што го направија летово,но пред се заради заминувањето на Док Риверс.На почетокот не ми се допаѓаше идејата за трејд на Пирс,Гарнет и Тери (особено првиов бидејќи цела своја кариера ја помина во зелениот дрес,и заслужи да ја заврши кариерата тука)но според мене Ејџ одбра право време за ремонт,ако се знае дека пред нас претстои еден од најдобрите драфтови во последните 10 години,па очекувам да се оди на слаба сезона за да се обезбеди подобра позиција на драфтот.Мене како фан не би ми сметало да се жртвува една сезона за да се обезбеди подобри пикови,а знаеме дека од овој драфт се очекува многу одлични играчи.
За титулата главен фаворит се нормално бранителите на титулата Мајами кој оваа година се засилија со Бизли и Оден,вториов може да биде големо засилување на "жешките" ако тоа му го дозволат колената кој го спречија да направи одлична кариера,а првиов е талентиран и ако не прави проблеми може да биде битна алка во тимот на Хит.
Втор кандидат за титула се Спарс кој се како виното колку се постари толку се подобри предводени од по мене најдобриот тренер на сите времиња Поповиќ.Други фаворити се секако Охлахома,Бруклин,Њу Јорк и Хјустон.