Сателитски интернет + Torrent

• Креатор на темата Креатор на темата koda5
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 август 2006
Мислења
13
Поени од реакции
0
Moze li nekoj da objasni kako da se podesi satelitski inernet(konkretno na onnet) za siminjanje na torenti i dali e voopsto toa mozno?!

koda5 напиша:
Moze li nekoj da objasni kako da se podesi satelitski inernet(konkretno na onnet) za siminjanje na torenti i dali e voopsto toa mozno?!
Он.нет не нуди сателитски интернет, туку безжичен интернет (конкретно WiFi и WADSL).
Со симнувањето торенти не би требало да имаш никаков проблем.

Точно е тоа дека преку сателитскиот интернет освен што можеш да симнуваш преку фтп сервери, можеш да симнуваш и преку торенти? Ако е така, одма си зимам скај стар 2 картичка и сателитче и после ќе си уживам

sepak ima problemi, instaliran mtorrent ama ne saka da pocne da go siminja a nitu pak kazuva nekoj greska. Od ona sto se rasprasav kao bi tebalo da ima nekoi podesuvanja na mtorrentot?!
Se raboti za toa sto go imame vo skolo (zatoa i za samiot paket i karakteristiki nisto konkretno ne mozam da kazam), i bi bilo super koga ova bi funkcioniralo.

koda5 напиша:
sepak ima problemi, instaliran mtorrent ama ne saka da pocne da go siminja a nitu pak kazuva nekoj greska. Od ona sto se rasprasav kao bi tebalo da ima nekoi podesuvanja na mtorrentot?!
Se raboti za toa sto go imame vo skolo (zatoa i za samiot paket i karakteristiki nisto konkretno ne mozam da kazam), i bi bilo super koga ova bi funkcioniralo.
А конкретно кај тебе во школо да прашаш дали ви е овозможено p2p?:uvo:

Додека јас го имав WiFi-то торентот беше блокиран и неможеше воопшто. И сега не би требало да биде пуштен. Така да ако имаш WiFi не се надевај на торент.

Jane напиша:
Додека јас го имав WiFi-то торентот беше блокиран и неможеше воопшто. И сега не би требало да биде пуштен. Така да ако имаш WiFi не се надевај на торент.
Нема wifi, читај убаво, од школо пробува.

Probaj stavi 80 ili 21 za port i iskljuci randomize port ako ti e ukljuceno.Nemam satelitska da ti kazam dali funkcionira, cisto probaj.

Без разлика, ако нема овозможено p2p од самиот провајдер каде што зима интернет школото, во овој случај он.нет, ма ако сака и влезните порти од школото нека ги отвора нема да му работи...аман!

Реков дека не знам што и како е инсталирано (освен да одам кај директорот и да го барам договорот!!!) само знам дека беа од оннет(тоа е проект што местеа интернет по скоро сите школи)
Е сега имав некаде прочитано по форумиве дека можно е само треба некое програмче кое ке овозможи поврзување т.с. посебно подесување на торрент клиентот, само што немаше објаснување како тоа оди во детаљи !? Па реков некој да не имал искуство ...

а има ли начин да се дознае дали има овозможено p2p од провајдерот ... освен нормално да се јавам во он.нет и да прашам!?

За торнтот најчесто се користи портата 6881 и ако стаено да ја користи таа порта тогаш firewall-от мора да е подесен да да ја одблокира портата, ама се ти е џабе зошто оннет кај нив имаат ставено рестрикција за торент и тоа неможеш никако да го одблокираш (освен ако ги хакнеш:)).
Јас би ти дал предлог да си инсталираш LimeWire Pro и со него да си симињаш како мене зошто тоа не е забрането а постигнува и исто така големи брзини.

Moze li nekoj da gokomentira ova!?
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] BitTorrent preko SOCKS5

[/FONT]1. Skinite program 'SocksCap' - trenutna verzija je 2.36 (2.36-040324) sa adrese:

http://archive.socks.permeo.com/cgi-bin/download.pl
[/FONT]
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif].

Program služi da 'natera' aplikacije da rade preko SOCKS5 protokola (konkretno u ovom slučaju korišćenje P2P softvera preko Satelitskog Interneta itd...)
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2. instalirajte ga i pokrenite ga
3. Skinite željeni .torrent fajl na hard (save target as... ili flashget) npr. "STAR_WARS_III.torrent"
4. U SocksCap idite u New... nazvrljajte neko ime za profil mada nije bitno a najvaznije je da namestite Komandnu Liniju koja bi sada za ovaj fajl glasila ovako

"C:\Program Files\BitTorrent\btdownloadgui.exe" --responsefile "D:\Neboysh@\_NOVO\Downloads\STAR_WARS_III.torrent"
[/FONT]
profil.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]5. Pokrenite profil koji ste formirali iz SocksCap programa i on će pokrenuti BitTorrent preko SOCKS5!

rezime:
ja sam preko SkyDSL-a uspeo da stignem i do 140 KB/sec ...ali najverovatnije sa jačim paketom da može biti i brže naročito ako se download vrši noću ili rano ujutro. Koliko ja kapiram BitTorrent protokol, brzina najverovatnije zavisi od toga koliko ljudi skida isti taj fajl i to samo oni koji daju upload preko nekog broadband interneta (kabl,DSL,ADSL, itd...). Kad naletite na njih onda brzina ide do prelepih 140 KB/sec :) a mozda moze i vise ... vreme ce pokazati! Preksinoc sam skinuo prvi koncert Pixies posle 12 godina (pocetak reunion turneje 13/04.2004 Minneapolis!!), Secret Chiefs 3 video koncert i to sve za par sati...;)
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

BT_preko_socks5.gif
[/FONT]
[/FONT]

Школото нема Сателитски туку Безжичен wadsl затоа не се замарај по интернет со протоколи за сателити и со глупости! Не биди толку тврдоглав!

Епа ако има WADSL логирај се како администратор и отклучи ги портите за торент и готова е работата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom