Стипендии за студирање во странство (2014-2015)

• Креатор на темата Креатор на темата Meh
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој тука беше на предавањето од DAAD пред некој ден во амфитеатарот на Феит/МФС или дали некој знае нешто повеќе да ми каже било тука или на ПП бидејќи од информациите што ги најдов на официјалната страна и на македонскиот блог сум малку збунет. :unsure:

Дали сте запознаени дали сеуште ги има стипендиите за 100те најдобро рангирани факултети?. Проверував на официјалната страница, ги имаше само стипендиите за фини уметности. :unsure:

Си ебале мајката и тие овде од ДААД што ја прават селекцијата.
Сестра ми има завршно германски јазик со 9.4 просек, еден месец беше во Универзитетот Пасау и доби сертификат C1, една година работи како преведувач во приватна фирма, на тестот што го организираше ДААД извади 140/160 поени и ја одбија со образложение дека не е доволно квалификувана.
Може требаше и некое евро да се стави во апликацијата за да ги добие потребните квалификации...

Си ебале мајката и тие овде од ДААД што ја прават селекцијата.
Сестра ми има завршно германски јазик со 9.4 просек, еден месец беше во Универзитетот Пасау и доби сертификат C1, една година работи како преведувач во приватна фирма, на тестот што го организираше ДААД извади 140/160 поени и ја одбија со образложение дека не е доволно квалификувана.
Може требаше и некое евро да се стави во апликацијата за да ги добие потребните квалификации...

Европските стипендии, односно стипендиите што ги даваат државите во ЕУ, се малку комплицирани да се добијат и НИКОГАШ, ама никогаш не се водат според официјалните критериуми. Или 51-49 во однос на %.

Оние 51% можат да се сведат дури и на допаѓање некому како општ профил - дали истиот ќе се вклопи во поголемата слика.

Не можеш никогаш да знаеш.

Знае ли некој како е за во Русија студирањето или САД ?
прескапо, ако си плаќаш сам.
Најевтината варијанта за да појдиш во Америка да студираш е или да си вонреден капацитет од областа на математика (топ 5 на балканијада) и да те примнат со стипендија или првен да се запишиш на американ колеџ во бугарија па да бидиш првенец на генерација 2 години по ред па дури тогаш да те префрлат во америка. Ова важи само за математичките или техничките насоки.

Бил некој досега на интервју од DAAD да сподели искуство што е како е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom