Ако треба и со лупа низ маркетите

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Станува збор за шампоните( а и не само )
Внимателно читајте го отсега составот на шампонот кој го купувате иако е толку ситно напишано што сокол да си тешко ќе прочиташ но.....- доколку прочитате дека во негов состав има Sodium Laureth sulfate- или lauryl sulfate и џабе да ви го даваат не го земајте.

a9b988_wmark.jpg

Ја суши кожата на главата,таа старее и станува се’ потенка, ги разретчува влакната .....
Внимателно читајте ја етикетата - за основата на шампонот и природните додатоци во него ко што се медот, млекото, маслиновото масло, или разни билки-ако ги има во него.:unsure:
Доколку тие се наведени на последно место значи дека нив во шампонот воопшто и ги нема, затоа што производителот на прво место ги наведува состојките кои се најмногу застапени

Купувајте шампони чија основа е природна иако се поскапи - нема да ви треба повеќе од 3 литра годишно - тие помалку пенат за разлика од оние другине кои во себе го имаат Laureth sulfate- или lauryl sulfate.

Изборот е голем- затоа можете да бирате (y)
sostav_shampunya.jpg

Аман!

Со среќа во потрагата на шампон без оваа хемикалија.

Водата кај нас е релативно тврда, без оваа хемикалија ќе биде исто како да не си се избањал.

Имам цела листа со штетни хемикалии, кои предизвикуваат канцер. Не се ни изненадив кога ги најдов истите и на амбалажите од бебешките производи.

Аман!

Со среќа во потрагата на шампон без оваа хемикалија.

Водата кај нас е релативно тврда, без оваа хемикалија ќе биде исто како да не си се избањал.
збориме за шампоните, а не за гелови за туширање

збориме за шампоните, а не за гелови за туширање

Истото ти е, оваа хемикалија ја има и во шампони и во сапуни, гелови за туширање, прашоци и ткн.

Има за цел да ја омекне водата, односно е пенител, исто како натриумовата сол на стеаринската киселина (обичниот домашен сапун од свинска маст и сода).

Да, да, се што се осмелуваме да го нанесеме врз нашето тело треба да знаеме и колку е тоа добро за нас. Затоа според мене Шаума, Хед анд шолдерс, Ваш анд го и сите такви се најобични ѓубриња. Шампоните од бреза, коприва и камилица на Алкалоид и Бонум се најдобри.
Во суштина најдобар за телото и косата е свинскиот или козјиот сапун, без хемикалии, природно си е природно :)

Најдобро се знае што е: варен сапун од свинска маст.
Сосема одржлив процес - колиш свиња, сечеш сланина, праиш џимиринки, а маста ја праиш сапун - ни трошка загуба.
Многу сте ми се разгалиле со ова шампониве...

Ај сега сериозно:
Ова е од оние параноични кампањи, кога се мава фокус на некоја хемикалија, а преку очи ти поминува редица други барем исто „опасни“.

Оваа супстанца се користи и во други козметички производи (сапуни за раце, гелови за туширање, пасти за заби) и фармацевтски дозирани форми (капсули, таблети) и е означена како GRAS (Generally Recognized As Safe) од страна на водечките агенции за храна и лекови.

За да добие таков статус, треба да биде докажано преку низа студии дали некоја супстанца е погодна за употреба или не е.

а што очекувате од производителите- дека со огромни букви ќе означат дека средството е аномално токсично???
туку.....
заборавив да напишам да се избегнуваат и оние шампони кои во себе имаат силикон и колаген кои и’ даваат на косата сјај, визуелно ја прават свиленкаста, убава и навидум здрава-
имено некои ј жените со потенко влакно на косата -или кај оние кај кои косата се метили -сакајќи да го решат тој проблем почнале да користат шампони за коњи-:pos: со кои косата се претвора во една блескава грива . А се’ започнало од серијата сексот и градот кога во некое интрвју Сара Џ Паркер признала дека ја мие косата со шампон за коњи:pos:па жените се оправиле во зоомагазините да се снабдат со волшебниот шампон за гриви и опаши

ај некој нека ја објасни штетноста од силиконот и колагенот-
@ Gregor

а што очекувате од производителите- дека со огромни букви ќе означат дека средството е аномално токсично???
туку.....
заборавив да напишам да се избегнуваат и оние шампони кои во себе имаат силикон и колаген кои и’ даваат на косата сјај, визуелно ја прават свиленкаста, убава и навидум здрава-
имено некои ј жените со потенко влакно на косата -или кај оние кај кои косата се метили -сакајќи да го решат тој проблем почнале да користат шампони за коњи-:pos: со кои косата се претвора во една блескава грива . А се’ започнало од серијата сексот и градот кога во некое интрвју Сара Џ Паркер признала дека ја мие косата со шампон за коњи:pos:па жените се оправиле во зоомагазините да се снабдат со волшебниот шампон за гриви и опаши

ај некој нека ја објасни штетноста од силиконот и колагенот-
@ Gregor

Силиконот нема никакво дејство врз телото, не за џабе го ставаат во цицките. Но сега зависи секој има осетлива кожа, мене пример ми смета се, освен бекутан шампон/купка. А измијам коса, со нешто друго одма чешање и рани по глава.

Колагенот е протеин, макромолекула, во телото си се синтетизира преку mRNA, сум заборавил баш како идеа биосинтезиве, но е главна градбена единка на кожата ја дава еластичноста и цврстината, лигаментите, абе секаде го има.

Колаген никако не може да биде штетен за човекот, пошо и ние нели си го биосинтетизираме, но ете од неинформираност даваат пари на разни креми со колаген and stuff, наместо да прашаат некој како да ја стимулираат синтезата на колагенот...

Вистина е дека SDS е контроверзна супстанца, и постојат студии кои укажуваат на опасноста од контактен дерматитис после хронична употреба (се работи, сепак, за производи за широка потрошувачка кои се користат секојдневно), но постојат и такви кои таквата опасност ја сметаат за статистички нерелевантна.

GRAS не е ознака од производителите, ами од регулаторните агенции.

Ако одиме подлабоко во тоа какви се` супстанци и екстракти (од бубрези на абортирани фетуси во Пепси, како засилувачи на вкус, на пример) користат прехранбената и козметичката индустрија денес, SDS ќе треба да е една од последните грижи.

Имам цела листа со штетни хемикалии, кои предизвикуваат канцер. Не се ни изненадив кога ги најдов истите и на амбалажите од бебешките производи.

За тебе само една гица, ќе си ја чуваш у купатило, после ќе ја заколеме, ќе ме викнеш и ќе ти направам сапун за година дена, раат ќе си седиш. :icon_lol:

Знам за состојкиве и колку се опасни, ама кажете во кои шампони ги нема?

За тебе само една гица, ќе си ја чуваш у купатило, после ќе ја заколеме, ќе ме викнеш и ќе ти направам сапун за година дена, раат ќе си седиш. :icon_lol:

Каква гица бе? :(
Билки, масла и натриум хидроксид. Е да, каде да најдам натриум хидроксид?

Каква гица бе? :(
Билки, масла и натриум хидроксид. Е да, каде да најдам натриум хидроксид?

Во Охис има неколку танкери шо стојат така од 89та наваму, ако ти треба - кажи, ќе ти наточиме некое литро. :D
Гица за маст, наместо масла, инаку нема да биде баш сапун.

Едит: Извини што се истрчав да одговорам на прашање што не беше до мене. Сакав нешто друго да напишам, ама заборавив. Шампониве ми го сушат мозокот.:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom