Струшко Октиси - спречена изградба на црква

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување
А досега вас ви пречеа и џамиите во кои се собираат стотина верници, рачунај во иднина изградба на џамии во кои би влегле 10 луѓе дневно.
A то од љубов и почит кон Алах и Мухамед би го правеле или од злоба и инает?

Ова не го менува фактот дека портата и црквата се изградени чисто провокативно.
на 3,5км од селото да се изгради црква , само затоа што во близина на општинската граница се наоѓа село Велешта , ова го немаат направено албанците нити муслиманите.

A koj to bi go provocirale i zosto ? Dali crkva za tebe e provokacija? Dali porta za tebe e provokacija? Kako sto ti trgna muabetov za tebe "stranecu" vo mojava drzava se sto ne e albansko ti smeta. Uklucuvas toa sirenata za diskriminacija so naslov" Makedonicite pravat crkva vo Makedonija" I pokazuvas so prst na nas deka sme nacionalisti. Sto endemski amebi drzi nasava drzava.

Незнам само кого го лажеш..На патот Зајас-Гостивар на секој 3 метри има џамија,после префрлвање на превојот стража има изградено џамија буквално во една нива покрај патот,во нејзина околина нема нити една куќа,таа џамија за што е изградена?Поставување на албански знамиња на регионален пат по 25 метра високи не е провокација така?Дај бе мисли малку што пишуваш..

Ниедно село во Македонија нема повише џамии од потребното , нема албански село со повише од 3 џамии.
А стандардно , село кое има под 2000 жители има една и само една џамија. (не знам ниеден исклучок)

Може ли да ми најдеш таа џамија што е буквално на нива , и каде што нема ниедна куќа ? (од Гостиварска страна е или Кичевска?)

Нема џамија изградена на место каде нема куќи во близина.

Нека добијат дозвола од агенцијата за државни патишта па нека градат и космодром, не само џамија. Во спротивно градоначалникот ќе треба да ја урне. Доколку не ја урне тој, министерството за транспорт и врски ќе му ги одземе ингеренциите и ќе ја урне. Според истите закони на кои повикуваше малиот ванна би Тачи вехаб од Струга. Ама овие ги знаат границите, не се неписмено племе.

Не можат да добијат дозвола пошто директорот не е албанец. Албанците никогаш нема да добијат дозвола да изградат минаре од 80 метри на Водно или Шапка , на државно земјиште , да се разбереме. Да не збориме државата сама да го изгради и да го осветли.
Да се разбереме, Бурмали џамија не може да има иста судбина како Константин и Елена црквата.

A то од љубов и почит кон Алах и Мухамед би го правеле или од злоба и инает?

Од исти мотиви како вевчанските.

A koj to bi go provocirale i zosto ? Dali crkva za tebe e provokacija? Dali porta za tebe e provokacija? Kako sto ti trgna muabetov za tebe "stranecu" vo mojava drzava se sto ne e albansko ti smeta. Uklucuvas toa sirenata za diskriminacija so naslov" Makedonicite pravat crkva vo Makedonija" I pokazuvas so prst na nas deka sme nacionalisti. Sto endemski amebi drzi nasava drzava.

Би ги провоцирале жителите муслимани на кои црквата им е до нивните домови , а христијаните живеат таму негде на 3,5-5км далечина.

Еве во еден обичен пример: Да речеме дека општина Арачиново ги има границите се до населба Илинден , до првите куќи на населбата. И сега ќе им текнува на Арачиновци да изградат споменик и џамија на крајната граница на општината (во близина на христијанските куќи) , а од друга страна муслиманите живеат 5км далеку од џамијата.
Ама им се може , пошто општинската граница им е до таму , имаат подршка од директорите и министрите.
Што би рекле илинденци ? Дали би била ова провокација за нив. Секако не би рекле дека оваа џамија е потреба на арачиновци.
Провокација е бе друже, нема друго објаснување. Нема врска со вера и со потреби.

Како ти се допаѓа оваа верзија

image.jpg

Ниедно село во Македонија нема повише џамии од потребното , нема албански село со повише од 3 џамии.
А стандардно , село кое има под 2000 жители има една и само една џамија. (не знам ниеден исклучок)

Може ли да ми најдеш таа џамија што е буквално на нива , и каде што нема ниедна куќа ? (од Гостиварска страна е или Кичевска?)

Нема џамија изградена на место каде нема куќи во близина.

Дај бе Дарди немој да ме јебеш,помини покрај Зајас,сам увери се колку џамии има покрај патот,и уште се градат..
За второто,само што ќе се спуштиш од стража,кога ќе го поминеш Пелагонија стовариштето или што и да е,од лева страна џамија крената како ракета покрај патот,буквално во нива е ставена,провери си..;)

Дај бе Дарди немој да ме јебеш,помини покрај Зајас,сам увери се колку џамии има покрај патот,и уште се градат..
За второто,само што ќе се спуштиш од стража,кога ќе го поминеш Пелагонија стовариштето или што и да е,од лева страна џамија крената како ракета покрај патот,буквално во нива е ставена,провери си..

Колку џамии има покрај Зајас , секое село има по едно , а некое од нив има и 2 , но тоа е само замена за старите , или пак на пример селото Зајас е премногу проширено , па не може една џамија да служи за сите населби. (сега немам време да набројам села , но 90% од селата имаат по една џамија)
Ти кажувам дека нема албанско село со повеќе од 3 џамии. (Арачиново си гради џамија четврта , но тоа спрема големината не е село).

Таа џамија за која мислиш дека е изградена на нива , е уствари џамија на селото Мирдита.. која поради конфигурација на теренот не се гледа , но се гледа само минарето , и тие кои не го знаат местото мислат дека нема куќи туку само џамија.
А ако гледаш од горе , тогаш гледаш дека џамија е во близина на куќите, а не се работи за пуста нива како што е случајот со Вевчани.

Џамијата во Мирдита за која ти велиш е изградена покрај патот далеку од куќите.

image.jpg

цела Македонија по планини,ридови,полиња,покрај реки,езера има цркви и манастири во голем број...........и да,на христијаните им е баш мерак,ќеиф и потреба да отидат надвор од населено место во црква или манастир - зошто и како,не вреди да ти објаснувам.

Не можат да добијат дозвола пошто директорот не е албанец. Албанците никогаш нема да добијат дозвола да изградат минаре од 80 метри на Водно или Шапка , на државно земјиште , да се разбереме. Да не збориме државата сама да го изгради и да го осветли.
Да се разбереме, Бурмали џамија не може да има иста судбина како Константин и Елена црквата.

Земи пушка и во планина. Обесправените и поробените секогаш ја плаќале слободата со крв. Таа е цената. Еднаш, на едни им успеа, сега се среќни. Ти пробај си, може и тебе ќе ти се посреќи. Или продолжи да плачеш по форуми, ама ништо нема да добиеш, да се разбереме.

Би ги провоцирале жителите муслимани на кои црквата им е до нивните домови , а христијаните живеат таму негде на 3,5-5км далечина.

Еве во еден обичен пример: Да речеме дека општина Арачиново ги има границите се до населба Илинден , до првите куќи на населбата. И сега ќе им текнува на Арачиновци да изградат споменик и џамија на крајната граница на општината (во близина на христијанските куќи) , а од друга страна муслиманите живеат 5км далеку од џамијата.
Ама им се може , пошто општинската граница им е до таму , имаат подршка од директорите и министрите.
Што би рекле илинденци ? Дали би била ова провокација за нив. Секако не би рекле дека оваа џамија е потреба на арачиновци.
Провокација е бе друже, нема друго објаснување. Нема врска со вера и со потреби.
Se dodeka religija ,politika i nacionalizot vie na prvo mesto ke si patite od samite sebe.To do vcera bese ateist i preku nok stana hard core vernik...really? Ne dardi , ti si tezok nacionalist (kako i 99% od bracata tvoi), ti ne si vernik...tebe samo ti smeta toa sto zivees tuka i moras da glumish sozivot (oti neli seuste ste malcinstvo) ...zatoa i sami ste si krivi ...cist primer si davas so tvoite postovi za netolerancija! Daj boze nikad da ne opametite i da ostanete da ziveete vo Medival time opkruzeni so dzxamii i nindzi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom