Речиси во целост се согласувам со горниот пост на
Петра П. . А виновни се и студентите и тоа како. Само еден пример ќе наведам. Студирам на ПМФ и воведно предавање, предметот не е битен сеа, се претставува професорот и почнува да зборува како ќе бидат организирани вежбите. Вика, оваа година наместо планираните 9-10 вежби ќе одржиме само 4 практични, останатите ќе бидат теоретски, зошто двојно поскапеле материјалите од лани и он така решил, за да не не преоптоварува. Се зачудив малце, си викам ако има 3-4 да се побунат не е битно ќе доплатиме колку треба и така плаќаме оштета на крај 300-400 денари, ништо значајно не би сменило ако би платиле 900-1000. Нели, се за наука. Си шепотат неколку колешки, ама никој не сака да прозбори. Професорот вика дај кажете ако имате некоја забелешка, да слушнеме сите 80-90 луѓе(3 насоки заедно слушавме). И овие ни а ни б, му викаат професоре дали ќе завршиме порано со вежби од лани.
Професорот прво малку се поднасмевна, па онака незаинтересирано одговори дека ќе сме завршеле. Кутриот си вика, овие не ги интересира ништо, ја па уште ќе им се правдам зошто биле пократки вежбите. Не знам, не ми е логично да одлучиш сам за 100 души, за неколку стотина денари плус и тоа го земам за голем минус на професорот. Ама незаинтересираностa е моментот тука.
Да биде иронијата поголема, одиме со колешка да земаме оцени и пред тоа не прашува како сте задоволни од предметот. Ние викаме предавањата беа солидни, ама вежбите ептен малку беа. На тоа добивме одговор, цитирам ,, Моите предавања се најдобри на Балканот и едни од подобрите во Европа''
Издржавме со колешката да не се изнасмејме и само климавме со глава тие неколку секунди, за да пред ни ги стави оцени ни рече ,,Зошто 7ки, зошто не учите, па утре некој понепаметен од вас со повисок просек да ви го земе работното место''

Аха си викам, ако е некој син/ ќерка или внук/внука на професор, можеби не викам не. А типот изглеа фер вака кога ќе го видиш и да го слушаш на предавања. Со сите се знае, ќе каже 3-4 шеги и глава не може да крене од дипломски. Треба да закажиш година дена унапред, за да дојдиш до ред.

Можам до утре и да зборувам и да пишувам зошто, ама кое фајде никој од студентите не се буни, на професорите у ред му е и то е то.
А за тоа усното на ПМФ да не почнувам. Усно систематика на растенија, ти дава 3 прашања од цела книга 130-140 страни со латински имиња и си ги бара сите 3 одговорени за да ти пише барем шеска. Среќа шо положив на колоквиуми, минатиот пат полагав нешто друго во близина па забележав, колкава гужва имаше. Избројав 38 луѓе. Верувале или не пуштил двајца. А знам барем десетина многу солидни студенти, што ете не положиле на колоквиуми, ама...
Invertebrata, имаш само усно, книгиче исто од 130-140 страни, ти дава 3 прашања, дури и да ги одговориш може да те падне. Ми се падна за муви, во книга имаше 15 видови, ја напишав 9-10. Вика ти не си ги научил мувите убаво дојди уште еднаш.

Од 70-80 студенти половината ако не и повеќе нема воопшто да се појават и нормално презапишуваат, останатите абе ќе ги мачи, ќе ги мачи и од нив барем 10-15 нема да пушти. Ај за овој предмет морам да се пофалам еднаш се побунивме, да ни даде писмено полагање, да не полагаме кај него во канцеларија. Зажаливме што бевме на факултет тие неколку минути додека после некој ден ни ги соопштуваше резултатие. Значи тетратка каква што даваат на колоквиум од двете страни испишана цела, двете колешки и влегуваме внатре, на тестот пишува падната. Го листа тестот од двете страни испишани, овој им најде маана некој ваажен претставник заборавиле.

Ми се има десено на усно полагање по друг предмет, професор да ми рече, побрзај колега имам работа. Убрзав, му ги одговорив сите 4 прашања и петтото ми го постави некои графици што спомна дека нема да ги бара на испит. Му кажав убаво, најсмирено дека не требаат, он ми вика тоа треба од општа култура да го знаеш.

Да не се сфатиме погрешно, сум за сите предмети да бидат усно, па и практично кај нас ако треба и дупла нека направат партиципација, ама да се научи и да завршат само тие кои што стварно вредат. И не изживување на небитни предмети за моја насока, како примерите погоре. Ама тоа не го гледаме наскоро, од многу причини.
Секоја чест на неколкуте наместо професори, коишто стварно се трудат, ама таквите се бројат на едната рака, овие другиве...не ми се ни пишува повеќе.