ИТНО:Помош со македонска царина

• Креатор на темата Креатор на темата UltraSonic
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 август 2010
Мислења
45
Поени од реакции
7
Пред 2-3 недели порачав два телефони преку интернет со free shipping па ми стигна писмо во пошта дека телефоните се пристигнати но за царинење биле...ми стигна овој доккумет каде ми беше заукружена точка 1 со пенкало.
Сега не ми е ништо јасно...јас немам никаков документ дома или пак фактура и дали треба да се плати царината и ако треба на која сметка или каде...фала однапред
Код:
" За пристигната ПРЕПОРАЧАНА пратка бр: RB481954624-CN од (земја) КИНА тежина од      .81 кг пријавено во поштенско царинска пријава бр: 1349/1 од 24/07/2013 год.

Во пратката се наоѓа стока за која треба да се спроведе царинска постка , поради што Ве молиме да доставите:
1.фактура/сметка/документ за вредноста на стоката (оваа точка е заукружена)
2.лекарски рецепт/потврда/медицинкса белешка
3.друго______________________________

Ве исвестуваме дека постапката треба да ја завршите НАЈКАСНО ВО РОК ОД 10 ДЕНА , од денот на испраќањето на ова известување Во спротивно практата ќе биде вратена на испраќачот.
Работно време од 08:30 - 16:30 ч. "

За телефони нема царина, ќе платиш само 18% ддв
--- надополнето: 30 јули 2013 во 15:18 ---
Имаш на пејпал види кога си платил и испечатиго тоа.. и однесиго.

Пред 2-3 недели порачав два телефони преку интернет со free shipping па ми стигна писмо во пошта дека телефоните се пристигнати но за царинење биле...ми стигна овој доккумет каде ми беше заукружена точка 1 со пенкало.
Сега не ми е ништо јасно...јас немам никаков документ дома или пак фактура и дали треба да се плати царината и ако треба на која сметка или каде...фала однапред
Код:
" За пристигната ПРЕПОРАЧАНА пратка бр: RB481954624-CN од (земја) КИНА тежина од      .81 кг пријавено во поштенско царинска пријава бр: 1349/1 од 24/07/2013 год.

Во пратката се наоѓа стока за која треба да се спроведе царинска постка , поради што Ве молиме да доставите:
1.фактура/сметка/документ за вредноста на стоката (оваа точка е заукружена)
2.лекарски рецепт/потврда/медицинкса белешка
3.друго______________________________

Ве исвестуваме дека постапката треба да ја завршите НАЈКАСНО ВО РОК ОД 10 ДЕНА , од денот на испраќањето на ова известување Во спротивно практата ќе биде вратена на испраќачот.
Работно време од 08:30 - 16:30 ч. "
Пејпал или ибеј, или најубаво и двете за да си потврдиш.

Како да потврдам...
Па да потврдиш во Царина за сумата која што си ја платил. Значи, принташ сметката(фактура) од ибеј(ако е од таму) и од пејпал трансакцијата и ги носиш во царина заедно со писмото.

Па да потврдиш во Царина за сумата која што си ја платил. Значи, принташ сметката(фактура) од ибеј(ако е од таму) и од пејпал трансакцијата и ги носиш во царина заедно со писмото.
А мора ли таму да ја носам во Скопје бидејќи сум од Берово или може да ја испратам по пошта...?

А мора ли таму да ја носам во Скопје бидејќи сум од Берово или може да ја испратам по пошта...?
Е тоа не знам, најубаво е да прашаш по телефон, уште работат, така да заврти и нека ти објаснат се они најубаво за во случај да одиш до Скопје да не те враќаат поради ситници.

треба само у пошта да отидеш и таму плакаш мислам ако ти ги царинат
15% царина и 18% ддв на вкупната сума производ + трошоци за испорака

Види вака јас ја имав истава случка....значи :

Одиш на страната кај што си го порачал телефонот...одиш у твоите нарачки...и таму сигурно некаде им invoice или сл.....во спротивно ќе отидеш на paypal и ќе си го испринташ делот кај што си платил.

Потоа со испринтаното ливче како доказ....го носиш во пошта,бесплатно е не смеат никакви пари да ти земат,бидејќи тоа им е по службена должност да го достават.

Ќе почекаш неколку дена....може и недели зависи дали им се брза :)

И кога ќе ти пристигне у поштата телефончето во Берово,ќе си платиш некој процент царина и ддв и со здравје да си го користиш.

п.с Де пиши ме интересира што телефончиња зимаш,и од која страница...ако е тајна пиши ми во ПП.

А оти не му рече на кинезите да наведат помала сума? Јас на пример им велам 25-30$ да пишат, еве фурам без проблем со пратки над 100$
--- надополнето: 30 јули 2013 во 16:50 ---
БЕз проблем ќе пишат помала цена на декларација и ќе наведат дека е како подарок, да знаеш за во иднина

А оти не му рече на кинезите да наведат помала сума? Јас на пример им велам 25-30$ да пишат, еве фурам без проблем со пратки над 100$
БЕз проблем ќе пишат помала цена на декларација и ќе наведат дека е како подарок, да знаеш за во иднина

Ќе ти биде проблем да ми пишеш преку кој вебсајт или продавач? Тука или во инбокс.

Ќе ти биде проблем да ми пишеш преку кој вебсајт или продавач? Тука или во инбокс.

Секоја страна каде што има продавачи, можеш на ибеј, aliexpress.com, dhgate,значи пред да ја праиш порачката го прашуваш продавачот дали можи така да пиши. Кинезиве скоро сите го прават тоа алал да им е.
Продавачите ќе си ги пронајдеш сам, мислам дека знајш шо се гледа;)

мораш.., во поштата под скопската железничка станица, за случајов влегуеш од страната на Вардар.., означено е, шалтерот е одма лево, обично затворен..па чукни ...

И ја така направив му реков на кинезот пиши место 80$, 35$, така и направи и им го однесов у тоа царинската испостава у Скопје у пошта 2 и после 2-3 дена ми стигна уште едно писменце да им однесам извештај од банка ако не ке го вратат назад :( И ме заебаа :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom