Android 4.3

• Креатор на темата Креатор на темата HristijanWR10
  • Време на започнување Време на започнување

HristijanWR10

Bryan Kearney
Член од
11 април 2012
Мислења
10.768
Поени од реакции
20.491
Локација
Охрид, Аеродром на вода
Вчера Google ја презентираше најновата верзија на оперативниот систем Андроид 4.3.
За почеток новата верзија ќе биде достапна за Nexus уредите (Nexus 4, Nexus 7-''2012'', Nexus 10 и Galaxy Nexus).
4.3 ќе биде доста поразличен од неговата предходна вверзија и ќе биде од голема корист на Андроид корисниците кои во ист момент работат на повеќе апликации на својот уред. Ќе се оптиматизира искористеноста на CPU-то што значи дека апликациите ќе се стартуваат за пократко време, како и преминувањето од една на друга апликација преку мулти таскингот.

Еве некои нови работи кои се најзначајни според креаторите:
  • OpenGL ES 3.0 - ова е од корист на креаторите на игри за Андроид но и за тие кои ги играт секојдневно. Ќе се подобри и 3D графиката во самите игри со што ќе станат „пореални“.
  • Bluetooth Smart - ќе може да комуницирате со останати уреди кои имаат поодамнешни Bluetooth верзии, некои од тие уреди се и медецинските помагала за срце кои така полесно ќе ги пренесуваат информациите до вашиот уред
    .
  • Restricted profiles - со ова Google ќе ја засили родителската грижа врз апликациите кои неивните деца го користат. Може да се креираат повеќе профили кои ќе се активираат од Lock Screen-от и секој профил ќе има посебна работна површина. Родителот преку својот профил може да ги ограничува нивоата на игрите на своите деца.

4.3 Ќе бида достапен т.е. го добиваш со било кој модел на Nexus 7 (2013) и Moto X исто така.

Значи, со други зборови, ние „обичните корисници“ нема да имаме никаков бенефит од оваа надградба. Apple style!
Евентуално, малата промена во опциите на камерата? :)

Јас веќе го имам (4.3 мислам, не новиот нексус). Секако е приметливо подобрувањето во однос на 4.2.2, кој не беше баш најоптимизиран за Н7 (бар мојот). Уредот ми работи подобро и тоа е тоа што се бара. :)

4.3 ќе биде вграден на новиот Nexus 7 кој ќе биде универзален нема да биде веќе наменет еден само за Амрика, друг за Европа и сите останати апдејти ќе ги добиваат сите заено. Од денес е достапен за Nexus4 и стариот Nexus7 а за 10ката и GalaxyNexus не знам. За 3-4 дена од ОТА ќе излезат апдејти и веќе ако имаш некој CustomRom инсталирано, инсталирај OTA Update Center и одма ќе ти најде апдејт за 4.3.

Значи, со други зборови, ние „обичните корисници“ нема да имаме никаков бенефит од оваа надградба. Apple style!
Евентуално, малата промена во опциите на камерата? :)

Фала богу, инаку како ќе ги шиткаат телефоните/таблетите :) Само разликата е во тоа што од Епл еднаш годишно вадат, а дроидиве дур идеш до продавница да го купиш, веќе 3 нови верзии излегле :)

Далеку се Google од Apple, Apple за разлика од Google ти го продава истиот продукт, со сменето име или ако не истиот, со минимални промени и застарен хардвер, по цена поскапа него за најновиот и најскапиот од друг бренд. Не викам дека не ги бива, ама многу претеруваат со молзење и шлепање на стара слава - минимални промени.

За разлика од нив, погледнете колку е масивен абгрејдот на Nexus 7 v2 од секој поглед, за приближно иста цена со старите модели, е тоа е абгрејд и вистински нов модел.

Иначе, за тие што ќе почнат да замараат за оптимизации, да ви кажам дека не ме интересира, дали ако јас знам да кодирам софтвер кој работи добро но на Pentium 4 базирана машина, можам истата да ја продавам за иста цена како друга слична, со 2x помоќен хардвер само затоа што се приближно брзи во одредени апликации? :rolleyes: тоа е чист грабеж и не-етички момент, не е битно дали крајниот корисник добива слично исксутво, све што е битно е дека Apple продава хардвер кој не вреди ни за 1/3 од цената, еве еден пример, што е тоа што може iphone 5, а не го може Nexus 4 а истото е битен сегмент од секојдевниот живот на еден обичен па дури и напреден корисник? телефониве според мене се генералнo преценети, и мислам дека околу 250-300 евра би била идеална цифра за трошење за истите како апсолутен максимум. За мене таблетите имаат далеку поголема употреблива вредност.

Извинете се занесов малце, офтопик :)

Веќе го има да се флешне,https://developers.google.com/android/nexus/images

За повеќето нексуси го има.ако имате галакси нексус, симињате за yakju.
иде брзо, али некои апликации треба да се апдејтираат, пример рут експлорер не брише некои папки што можело да ги избрише на 4.2

користам galaxy nexus.

ова е постапката за флешување, ако ги симињате овие:

отклучен бутлоадер мора да имате.

fastboot flash bootloader bootloader.img
fastboot reboot-bootloader
fastboot flash radio radio.img
fastboot reboot-bootloader
fastboot flash boot boot.img
fastboot flash system system.img
fastboot flash recovery recovery.img
fastboot erase cache
fastboot reboot

после подигање на 4.3 може да стаите TWRP и да флешнете SuperSU, работи без проблем.

Ај да прашам пред време за да не се заебам. Имам Nexus 4 рутиран и работи на ParanoidAndroid 3.65 и Franco Kernel. Дали треба нешто посебно да направам на телефонот пред да го инсталирам новиот Android 4.3 ? Страв ми е да не заебам нешто поради фактот што телефонот ми е рутиран и има Custom ROM на него па незнам дали смеам дирекно да му инсталирам Stock верзија на Android дирекно врз ParanoidAndroid.

Ај да прашам пред време за да не се заебам. Имам Nexus 4 рутиран и работи на ParanoidAndroid 3.65 и Franco Kernel. Дали треба нешто посебно да направам на телефонот пред да го инсталирам новиот Android 4.3 ? Страв ми е да не заебам нешто поради фактот што телефонот ми е рутиран и има Custom ROM на него па незнам дали смеам дирекно да му инсталирам Stock верзија на Android дирекно врз ParanoidAndroid.

стај android revolution, упали го до крај,сосе сетап, иди после wipe data/factory reset,и следи ја постапката од горе.

Инсталирав 4.3 преку Recovery направив reboot и сега се уклучува едно добри 15мин. Нормално е ова или имам некаде згрешене па затоа чекам?

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom