Пет докази на Тома Аквински за постоењето на Бог

• Креатор на темата Креатор на темата Ставрогин
  • Време на започнување Време на започнување
Интелектуален снобизам.

Темава има потенцијал за 100+ страни и е една од најдобрите на подфорумов, шкртнете нешто, не е трагедија и да згрешите.

infinity plus one

ниту имам шанси и желба да докажам дека постои, ниту сакам докази за да верувам, 100% сум сигурна дека секој доказ може да се побие затоа што целта е да поверуваме без да видиме без да допреме без да докажеме, ако има доказ сите ќе знаат, тогаш зошто ќе служи животот на овој свет?

математички Бог е бесконечност ние сме единицата тежиме кон нула, Бог ми се лути кога зборувам вака за нас, затоа што не сака вакви какви што сме... Понекогаш се расправам на оваа тема со Него, секогаш победува па пак им мислам добро на сите што во моментот ми личеле на гниди...добро имам и такви на вошки што ми личат...

Очигледно не мисли дека тежиме кон нула ама математиката ми е таа....како да ја свртам нула сме и останува бесконечноста сама.... Осамена е без единичето...а можда пишувам на темава зошто ми се спие...

100+ страни? Вистина? Ок... се е можно...

Добра ноќ...

1. Therefore it is necessary to arrive at a first mover, put in motion by no other; and this everyone understands to be God.
Секако. Само што праволинискиот концепт на причина/последица не мора да важи во сите универзуми.
-Почетокот како поим сам по себе е конструиран од нашата неспособност да сфатиме што се случувало во минатото(ако воопшто постои минато како реалност).
Можеби универзумот не функционира така.
Почеток/крај се само зборови конструирани од луѓето.
-Дури и да постои интелигентен иницијатор и креатор, тоа не е богот од книгата во која верувал Аквински.
  1. Nothing exists prior to itself.
  2. Therefore nothing is the efficient cause of itself.
  3. If a previous efficient cause does not exist, neither does the thing that results.
  4. ...
Постои претходен причинител, само истиот не се создал самиот себеси според Аквинас и здравата логика секако.
Тоа не го спречува да биде причинител на друго нешто.
Потоа аналогно на тоа, сите останати заклучоци се невалидни поради првиве премиси и водат кон ад инфинитум прашањето за тоа кој е првиот причинител.
The Third Way: Argument from Possibility and Necessity (Reductio argument)
  1. Assume that every being is a contingent being.
  2. For each contingent being, there is a time it does not exist.
  3. Therefore it is impossible for these always to exist.
  4. Therefore there could have been a time when no things existed.
  5. Therefore at that time there would have been nothing to bring the currently existing contingent beings into existence.
  6. Therefore, nothing would be in existence now.
  7. We have reached an absurd result from assuming that every being is a contingent being.
  8. Therefore not every being is a contingent being.
  9. Therefore some being exists of its own necessity, and does not receive its existence from another being, but rather causes them. This all men speak of as God.
Се е логично се додека не стигна до 9. точка.
Основната грешка на почетната премиса е дека ние сме случајно настанати.
Постои причинител поради кој ние постоиме.
Тоа се различни фактори кои не тераат и ние да бидеме причинители на други последици. Сепак со неговата логика, Томас се навраќа назад за да може да укаже на тоа дека има прв причинител. Како што веќе погоре е напоменато, тоа може да се прави ад инфинитум.
Лично верувам дека линеарната причина/последица логика не функционира исто секаде во мултиверзот или што и да е.
The Fourth Way: Argument from Gradation of Being

1. There is a gradation to be found in things: some are better or worse than others....
Ова е веќе лично верување на Аквински. Не постои критериум според кој ќе се одреди што е "подобро" од што.
Перфекцијата е само конструкт кој дефинира нешто што нам ни се допаѓа. Не постои такво нешто како "перфекција" или "хармонија" во универзумот

За петата низа од аргументи....
Целта кон која се движиме може да биде резултат на фактори кои влијаеле на нас.
Практично во целата дискусија, зборот случајност е погрешно разбран.
Кога не знаеме кои фактори стојат позади некој феномен, го нарекуваме случаен. Тоа не значи дека не е диктиран од некои причинители. Само што ние не ги знаеме.

Од друга страна, случајност претставува ситуација во која (ова важи за тоа како повеќето луѓе го подразбираат зборот случајност) неинтелигентни фактори влијаеле на некоја случка. Дали тие неинтелигентни фактори се мал дел од некое интелигентно битие, не знам. Можеби цел универзум е неврон од нечиј мозок.
На крај краева концептот за интелигенција е нејасен и недефиниран.
Сепак, Библијата во која верувал Аквински, изобилува со нелогични, контрадикторни и нереални настани за кои не постои показател дека се случиле.
Можеби во некој алтернативен универзум постојат жирафи кои ја изведуваат Кармина Буранa. Тоа не го оправдува верувањето во балетани жирафи без при тоа да имаме било каков показател дека тие постојат.

Проблемот со Аквински е тоа што бил христијанин. Со таа логика на резонирање, сеуште не може да го докаже постоењето на христијанскиот бог па дури и да го покаже постоењето на некаков бог.

infinity plus one

ниту имам шанси и желба да докажам дека постои, ниту сакам докази за да верувам, 100% сум сигурна дека секој доказ може да се побие затоа што целта е да поверуваме без да видиме без да допреме без да докажеме, ако има доказ сите ќе знаат, тогаш зошто ќе служи животот на овој свет?

математички Бог е бесконечност ние сме единицата тежиме кон нула, Бог ми се лути кога зборувам вака за нас, затоа што не сака вакви какви што сме... Понекогаш се расправам на оваа тема со Него, секогаш победува па пак им мислам добро на сите што во моментот ми личеле на гниди...добро имам и такви на вошки што ми личат...

Очигледно не мисли дека тежиме кон нула ама математиката ми е таа....како да ја свртам нула сме и останува бесконечноста сама.... Осамена е без единичето...а можда пишувам на темава зошто ми се спие...

100+ страни? Вистина? Ок... се е можно...

Добра ноќ...

Ох...

Уште една поетеса.

Чисто процедурално, премногу си млад и јаврија (Гурџи за претседател) за вака да се расфрлаш со дискредитации на кој ќе стигнеш. Тома Аквински, вака или онака, одиграл голема улога во интелектуалната историја на западниот човек. Се сомневам дека ти ќе бидеш од таква важност...

:)

Да се плука е најлесно.

Да напоменам дека тема на дискусија не сум јас, ниту пак ефектите на целокупното интелектуално наследство на Аквински. Понатаму, не гледам како мојата возраст е пресудна во поглед на тоа што ми е а што не ми е дозволено да кажам.
Што е интригантно во овие хипотези? Во кој поглед се тие up-to-date?

Само една напомена. За воља на вистината, Аквински никаде не тврди дека го докажува постоењето на Бог од Библијата. Повеќе зборува за Бог на филозофите, Бог на Платон и Аристотел, а не на Јов...

infinity plus one

Што по ѓаволите????????
АКО ИМА ДОКАЗ И СИТЕ ЗНААТ, ЗОШТО СЛУЖИ ЖИВОТОТ НА ОВОЈ СВЕТ?????

За да живееме во мрачна ера и да не знаеме?
Што ако постои Зевс? Ако има доказ и сите знаат, како ќе постои животот на овој свет?
Што ако постои Супермен? Ако има доказ и сите знаат, како ќе постои животот на овој свет?

Често комуницираш со бог?
Само една напомена. За воља на вистината, Аквински никаде не тврди дека го докажува постоењето на Бог од Библијата. Повеќе зборува за Бог на филозофите, Бог на Платон и Аристотел, а не на Јов...

Во ред тогаш. Сепак има некои недостатоци во измеѓу премиса/заклучок редот од аргументи кои ги презентира за постоењето на бог.

Само една напомена. За воља на вистината, Аквински никаде не тврдо дека го докажува постоењето на Бог од Библијата. Повеќе зборува за Бог на филозофите, Бог на Платон и Аристотел, а не на Јов...
Abe koj saka за кого сака нека зборува, тоа не го менува фактот дека речениците во воведот се еден куп глупости и не заслужуваат никаква дискусија. Ништо повеќе.

Понатаму, не гледам како мојата возраст е пресудна во поглед на тоа што ми е а што не ми е дозволено да кажам.

Знам дека не гледаш. И јас на твои години не можев да го согледам истото. Ќе ти се каже само со времето...

;)
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 01:34 ---
Abe koj saka за кого сака нека зборува, тоа не го менува фактот дека речениците во воведот се еден куп глупости и не заслужуваат никаква дискусија. Ништо повеќе.

Знаеш дека некои од најголемите умови во историјата го сметале онтолошкиот аргумент на Анселмо за интригантен? И Декарт има дадено сличен аргумент.

Поимот бог во 1,2,3,5 може да се замени со поимот Биг-Бенг, а во 4 Тома го зема христијанскиот морал како појдовна точка, што само по себе е погрешно.
Myth busted.

Знаеш дека некои од најголемите умови во историјата го сметале онтолошкиот аргумент на Анселмо за интригантен? И Декарт има дадено сличен аргумент.
Знаеш ли дека еден од најголемите умови во историјата верувал дека постојат 4 елементи од кои е составено се? :icon_lol:
Така да небитно е кој е изворот. Тврдењата се обични небулози.
Само во првата реченица доволно е човек да го прочита зборот prove и е веќе јасно не треба повеќе читање.

Знаеш ли дека еден од најголемите умови во историјата верувал дека постојат 4 елементи од кои е составено се? :icon_lol:
Само во првата реченица доволно е човек да го прочита зборот proves и е веќе јасно.

Јас не тврдам дека аргументите се валидни.

Меѓутоа, и за тебе во случајот важи она што му го реков на Атила. Полека, не трчај како прле пред магаре. Со употреба на тешки дискфалиикации како глупости или небулози, или со постирање на линкови од Вики, не додаваш ништо на својот интелектуален кредибилитет.

Замисли, ја читаш Легендата за Големиот Инквизитор од Достоевски, и машки, двесетогодишно извикнуваш, какви се овие глупости?

:)

Ех 4? Кај ги најде 4, у мое време учевме дека се 3 (три) [протон, неутрон, електрон]. Додуше сега излегоа дека се повеќе, ама пак ќе се се сведат на 3, 4.

Ставрогин, чисто процедурално, не сум до толку запознат со писанијата на Аквински, кој бог всушност пробува да го докаже, ако станува збор за некаков си деистички, донекаде можеби има логика. Или пак мисли на JHVH?

Само во првата реченица доволно е човек да го прочита зборот prove и е веќе јасно не треба повеќе читање.

Факт е дека лажен авторитет не е валидна форма на евиденција.
Затоа луѓе кои цитираат фаци како Ајнштајн или некој друг "голем ум" кога сакаат да докажат поента се повикуваат на неговиот авторитет без притоа да изложат било каква евиденција за реалноста на тоа во што веруваат.

Сепак, научно не постои сознание за тоа што се случувало пред Биг Бенг исто како што Биг Бенг теоријата не е поддржана со екстремно солидна евиденција. Не тврдам дека теоријата е невалидна, голема е шансата да е точна.
Поентата е дека постоењето на интелигентен причинител како Бог, не може да се докаже а ниту да се побие со сегашната логика и знаење кое го поседуваме како луѓе.

Тоа секако не го оправдува верувањето во разните видови божеста кои ние ги имаме измислено почнувајќи од Тор и завршувајќи со Харе Кришка.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 01:52 ---
Ех 4? Кај ги најде 4, у мое време учевме дека се 3 (три). Додуше сега излегоа дека се повеќе, ама пак ќе се се сведат на 3, 4.

Ставрогин, чисто процедурално, не сум до толку запознат со писанијата на Аквински, кој бог всушност пробува да го докаже, ако станува збор за некаков си деистички, донекаде можеби има логика. Или пак мисли на JHVH?

Душата е четвртиот елемент според љу ејџ сознанијата на модерните гот-кабалисти.

Ех 4? Кај ги најде 4, у мое време учевме дека се 3 (три). Додуше сега излегоа дека се повеќе, ама пак ќе се се сведат на 3, 4.

Ај објасни што е тоа JHVH ? :confused:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom