Gynecomastia (маж со женски гради)

• Креатор на темата Креатор на темата Dranzer
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 мај 2013
Мислења
20
Поени од реакции
1
Здраво на сите ...
Прво да кажам нешто за Gynecomastia (маж со женски гради)
ynecomastia е отекување на ткивото на градите кај мажите. Името доаѓа од грчкиот збор што значи "гради како женско." Еден од тројцата луѓе помлади од 40 години имаат одреден степен на гинекомастија, а над 50 години речиси половина од мажите.
Gynecomastia е зголемување на машките гради кои се направени од ткиво како на женско, и не може да се намали со вежбање. На градите може да се акумулира и масното ткиво, но ова нарушување се нарекува лопомастија и треба да се направи разлика од gynecomastia.

Причини
Зголемувањето на машките гради може да биде нормална физиолошка појава во одредена сезона на животот или последица на болест.

Нормална, физиолошка гинекомастија
- Новороденачка гинекомастија се случува по раѓањето, бидејќи при породувањето може да дојде до премин на женскиот хормон естроген преку крвта. Зголемување обично се намалува за неколку недели, и ретко трае подолго време.
- Адолесцентна гинекомастија кај мажите обично започнува во пубертетот кога хормонскиот баланс не е во рамнотежа при што женскиот хормон го има повеќе од машкиот. Повеќето тинејџери имаат зголемување на градите само краток период и ретко трае подолго од 20 година.
- Старечка гинекомастија исто така се случува и кај здрави луѓе. Ова се случува поради зголеменото лачење на женскиот хормон естроген и доведува до појава на женски гради.

Гинекомастија предизвикана од болести
Патолошка гинекомастија се должи на трите главни причини: недостаток на машкиот хормон тестостерон, зголеменото создавањето на женски полови хормони или како резултат на земање на одредени лекови.
Недостатокот на тестостерон го наоѓаме во следниве болести:
- Неразвиеноста на тестисите
- Синдром Klinefelter каде што има еден Х хромозом повеќе и овие луѓе се неплодни.
Зголемено лачење на естроген може да се должи неколку причини:
- Тумори на тестиси
- Бронхијален карцином
- Поголема работа на тироидната жлезда (хипертироидизам)
- Тумор на надбубрежната жлезда
- Заболување на црниот дроб
Лековите можат да предизвикаат гинекомастија на неколку начини. Многу лекови дејствуваат директно како естроген или ја зголемуваат неговата активност како на пр. кај мажите кои земаат diethylstilbestrol за лекување на рак на простатата и кај трансексуалците кои се подготвуваат да го променат својот пол.
Други лекови кои можат да предизвикаат гинекомастија се: кетоконазол, дигиталис, спиронолактон, циметидин, изонијазид, метилдопа, трициклични антидепресиви, пенициламин, омепразол, дијазепам.
Марихуаната и хероинот исто така можат да предизвикаат гинекомастија.

Дијагноза
Појавата на гинекомастија се препознава преку следниве дијагностички процедури:
1. Разговор и преглед на пациентите
2. Детални информации за лекови кои ги користеле
3. Преглед и мерење на двата тестиси.
4. Проверка на функцијата на црниот дроб
5. Тестови за нивото на хормоните во крвта

Третман
Ако може да се открие вистинската причина за појавата лекувањето е многу полесно и едноставно.
Првична терапија со која се започнува лечењето на оваа болест и која се покажала доста ефективна е со анти-естроген (тамоксифен).
За повеќето мажи кај кои е дијагностицирана оваа болест а при тоа нема пореметување во хормоните или пак после одреден период тие се вратиле во нормала решението на овој проблем го решаваат со хируршки зафат. Операцијата се изведува под локална анестезија и трае околу 90 минути. Пост оперативниот период трае околу 6 недели.

Кога се препорачува операција?
Хируршката интервенција за намалување на градите односно поправање на градите поради гинекомастија е препорачливо од козметички или психолошки аспект.

Во рок од 2 години успеав да ослабнам 16-20кг, почнав да се занимавам со спорт bodybuilding ништо посебно онака аматерски. Додека бев дебел мислев дека моите гради се големи поради салото кое го имав, но откако ослабев иако изградив солидно спортско градено тело градите повторно ми останаја големи како на жена. Бев на лекар ме испратија скопје на еднокринологија направив хормонски тест и ми кажаја дека тоа ми е настанато од тероидната жлезда дека ми работи 90-95% па докторот сака да ме лечи со апчина 1 година за тероидната жлезда а проблемот со градите ми го остава на страна вика дека после неколку години сами ке се повлечат, но јас имам тежок комлекс од моите гради, гледан на youtube http://www.youtube.com/watch?v=jFRHj0c5evk хирушкиот зафат во странство многу се употребува. Ве молам за софет каде и со кој може да разговарам за овај проблем, или дали некој се оперирал фала поз
--- надополнето: 21 мај 2013 во 14:58 ---
Лесно е кога те краси туѓиот труд, нели?

да лесно се "кради" ако така мислиш дека крадам. Само сакам да разменам искуства .................

Во рок од 2 години успеав да ослабнам 16-20кг, почнав да се занимавам со спорт bodybuilding ништо посебно онака аматерски. Додека бев дебел мислев дека моите гради се големи поради салото кое го имав, но откако ослабев иако изградив солидно спортско градено тело градите повторно ми останаја големи како на жена. Бев на лекар ме испратија скопје на еднокринологија направив хормонски тест и ми кажаја дека тоа ми е настанато од тероидната жлезда дека ми работи 90-95% па докторот сака да ме лечи со апчина 1 година за тероидната жлезда а проблемот со градите ми го остава на страна вика дека после неколку години сами ке се повлечат, но јас имам тежок комлекс од моите гради, гледан на youtube http://www.youtube.com/watch?v=jFRHj0c5evk хирушкиот зафат во странство многу се употребува. Ве молам за софет каде и со кој може да разговарам за овај проблем, или дали некој се оперирал фала поз

да лесно се "кради" ако така мислиш дека крадам. Само сакам да разменам искуства .................

Paleo, или Raw Vegan исхрана, пробај ги и двете и види како ти оди. Пиши ми по приватна порака ако нешто друго те интересира, да ти објаснам и зашто го имаш тој проблем. И јас го имав долго време.

Најчесто гинекомастијата се јавува без некој проблем (идиопатска), ако е така најдобра терапија е хирургија, какви блокатори на естроген.

Вежбање не помага, освен ако се работи за липомастија, што како што пиша авторот е сосема различно од гинекомастија и на ултразвук се разликуваат, липомастијата во зависност од големината на ткивото и неговата густина некогаш не ни може да се забележи на ехо преглед, од друга страна гинекомастијата колку и да е мала грутката се гледаат млечниве жлезди.

Ако има некој таков проблем, нека не бара по интернет, ќе го наведат глупите шутрачки страни и на рак на дојка...

Ако имаш проблем со штитна жлезда лечи го тој проблем, значи дека гинекомастијата е симптоматска, мој совет лечи проблемот со тироидната, ако толку те замара проблемот не го мисли, директно на хирург, може ќе те упати на радиодијагностичар да те видат на ехо и цепај на операција. ;)
Само работава е, ако навистина проблемот е до тироидната жлезда да не се појави пак проблемот.

И докторот не за џабе ти кажал само ќе се повлече, зависи и колку години имаш, до 25 телово расне, но ако не сакаш да чекаш, трое право на избор е операција.

И друго нешто гинекомастија јавува како грутка позади брадавицата, ареолата или позади ивиците на ареолата на дојката, тврда грутка која може и да боли на допир, тебе доктор ти кажа дека имаш гинекомастија?

да направив ехо и утврдено ми е гикенкомастија. Матичниот ме испрати скопје на еднокринологија тој ме лечи со апчина кој најверојатно ке треба да ги пијам повеќе години за тероидната жлезда а проблемот со моите гради го остава на страна, бев кај пластичен хирурк тој ми вика ми треба мислење од докторот од еднокринологија од скопје односно му требало одобрение, ги виде резултатите од крфта вика добро може да те оперирам но му требало мислење а тој од скопје не сака да ми даде ................ си играат пинбал така е кога се лечам да државно,,,

Пред неколку дена еден пријател од САД се оперираше токму од ист проблем.

Зафатот траел 45-60 минути, и сеа 6 недели е под антибиотици бидејќи има болки. милсам дека 8000$ го чини операцијата а после 3 часа го пуштиле да си оди дома.

Имаш користено стероиди дур си вежбал?
Третман исклучиво хируршки,на пластична хирургија.

ne
--- надополнето: 21 мај 2013 во 16:56 ---
ne
--- надополнето: 21 мај 2013 во 16:57 ---
Колку години имаш?
24
--- надополнето: 21 мај 2013 во 16:59 ---
Dranzer друже ај ако знаеш колку е цената на процедурава пиши тука
прво матичниот ме упати во градската полница тамо дадов крв и прегледот од докторот некаде околу 300 денари па после направив ехо на приватно 700 ден па отука ме упатија скопје едно 2-3 пати бев секој преглед некаде околу 200 ден а хирушки зафат колку кошта незнам тоа сакам и јас да дознам и кој прави

Тестеронот го имаш проверено и ако го имаш дали ти е во нормални граници ?

Мислам дека во Белград вршат ваква процедура и кошта 1500 евричи.

Тестеронот го имаш проверено и ако го имаш дали ти е во нормални граници ?

Мислам дека во Белград вршат ваква процедура и кошта 1500 евричи.

А нема гаранција дека нема да му се врати гинекомастијата. Не само што нема гаранција туку и сигурно ќе се врати...
LOL 1500 евра. Јас можам да го излечам за 1/3 од парите и никогаш повторно да нема такво нешто.

А нема гаранција дека нема да му се врати гинекомастијата. Не само што нема гаранција туку и сигурно ќе се врати...
LOL 1500 евра. Јас можам да го излечам за 1/3 од парите и никогаш повторно да нема такво нешто.
The Eagleeye ти лекај бајач кушач што си што така успешно и мистериозно лечиш :)?

да направив ехо и утврдено ми е гикенкомастија. Матичниот ме испрати скопје на еднокринологија тој ме лечи со апчина кој најверојатно ке треба да ги пијам повеќе години за тероидната жлезда а проблемот со моите гради го остава на страна, бев кај пластичен хирурк тој ми вика ми треба мислење од докторот од еднокринологија од скопје односно му требало одобрение, ги виде резултатите од крфта вика добро може да те оперирам но му требало мислење а тој од скопје не сака да ми даде ................ си играат пинбал така е кога се лечам да државно,,,
Не си играат, туку таква е процедурата, ако сметаат дека е предизвикана тогаш го лечат примарниот проблем.
Си бил на ехо, чувај резултатот, отиди пак кај ендо, он верувам дека ќе се согласи и иди на операција, мора да се праша ендокринолог, да не се појави повторно проблемот, мада штом се извадени жлездите нема шанси. Ако не дава тој ендокринолог, ќе даде друг.
Јас не би ти препорачал естрогенски блокатори, ти си млад, операцијата е лесна, плус играње со хормони е клизав терен.
Не иди од лекар на лекар, 10 лекари, 5 различни мислења, секој со своето искуство.

Колку што знам и во македонија може да се оперира на пластична оди да си прашаш да те упатат, познавам едно бате порано вежбаше во иста теретана со мене ми кажа дека му се појави гинекомастија користеше дианабол, дека дураболин и тестостерон депо(тестостерон енатат) и си ја закачи ова мака, знам дека се оперираше али неколку месеци го немам видено и незнам дали кај нас или каде и колку еври. Е сеа види со тироидната среди ја работата оти со незе нема играње колку што имам читано и додека не средиш тој проблем тешко дека може да оправаш работа со другото.

Ако имаш проблем со штитна жлезда лечи го тој проблем, значи дека гинекомастијата е симптоматска, мој совет лечи проблемот со тироидната, ако толку те замара проблемот не го мисли, директно на хирург, може ќе те упати на радиодијагностичар да те видат на ехо и цепај на операција. ;)
Само работава е, ако навистина проблемот е до тироидната жлезда да не се појави пак проблемот.
Некако тироидна жлезда и гинекомастија не идат заедно, не гледам каква би била поврзаноста. Ја мислам да направи пак хормонски тест, особено полови хормони.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom