Може ли македонскиот маж самиот да издржува семејство денес?

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Дека е многу лесен нели?:) Не се исплаќа прифаќање ...
Немам деца другарке. Најди ми ти деца, обезбеди ме финански нема проблем ќе експериментираме.

Со една Македонска плата никој неможе да издржува семејство, може само да мизерува. Дали било маж или жена, навистина во оваа земја е небитно.
Никад не ме издржувал никој освен моето семејство и верувам додека ме држат нозе, ум и раце нема да ме издржува никој. Воспитана сум сама да заработувам и да не бидам од никого зависна за пари. Од тоа поубаво нема. Поради децата можеби би прифатила само половина работно време, бидејќи децата би имале потреба од мајка. Но во никој случај да останам без работа.
За жал не спаѓам во групата на жени кои порадо би дремеле дома, готвеле, чистеле и чувале деца. Не сум така кодирана, не за друго :)
Мажите во Македонија реално да збориме уште на 30 години живеат со своите со процент преку 90%. Тоа покажува колку би бил реален одговорот дека можат самостојно да одгледуваат семејство. Не дека се они само криви, таква ни е економијата и државата. Желбите и реалноста во Македонија се два различни поими.

Да бе да, не се они криви, државата.
Брат, скршив клучна коска пред дваесетина дена и морав да се маткам по болници и срања и мислам дека тоа до сеа што го знаев, ми стана кристално јасно.
Никој не работи како што Треба да работи.
Никој не го дава својот максимум, никој не дава се од себе. А сите сакааат да успеат.
Да не ти раскажувам сеа како си пројдов у болница ќе излезе дека се жалам, само верувај ми на зборот.
Значи никој, никој. Од келнер до газда на кафич, од продавачка до газда на бутик, од работник до газда на градежна фирма, НИКОЈ.
Како никој да не сфаќа дека МОРА да се работи. Тоа е. Мора. Доаѓаш на светов и мораш сам да си платиш за престојот.
Нај мрзлив народ на светов мислам дека сме. Сите нешто сањаат за одмори, за куќи за коли, за јадења и пиења, каде бе? Коа ќе те видам да напишеш дека си работел 15 саати во денот со цела сила и волја, после ќе те слушам као се жалиш дека немаш за одмор. Одмор од што, на мајка ти у пичка? Идење на работа и работење не е исто.
Сите се жалат, сите кењаат. Никој не кажува дека Може. Никој не кажува дека Ќе стори нешто. Никој не поаѓа од Себе.
Јас не познавам личност што иде на работа и притоа РАБОТИ, значи ДАВА МАКСИМУМ, и после доаѓа дома и седнува да ЧИТА НЕШТО и да се надградува и насочува кон Целта и Планот што го има.
Никој нема ни Цел ни План, онака јасно дефинирана амбициозна желба за успех. И после баба ми е крива, или државата.
Куроф брат.
150 инвалиди внатре а 5 столчиња. Да, за тоа е државата крива, што нема столчиња и квака да затвориш прозор. Ама не е крива за сите неписмени љочки и гадни небањати баби што немаат култура и не сфаќаат дека не се луфтираат нозе у ходник у болница, и за сите гадни доктори мамата у пичка да им ја ебам што неќат да мрднат со ПРСТ да помогнат и редот од 150 инвалиди да го мрднат од место.
Значи влагам внатре после 5 саати брат и ги глеам дека Ништо не праат. Сфаќаш? Се маткаат само навака натака, не си вика "Чекај 150 души има надвор дај да убрзаме малце". Ништо бе брат, се шеткаат праат муабет, доаѓам на ред, 1 минута (буквално) ми кажува дека - Коскава може да ти зарасне може да не ти зарасне. (Жити се брат? Баба ми со 4то одд завршено може тоа да ми го констатира.)
И после државата е крива што докторов е имбецил? Како и сите внатре и сите сестри и браќа у мантили?
Државата е крива што секој мочан неписмен сељак на пазар сака да ти продаде зелен патлиџан како црвен и нелута пиперка како лута?
Што секој автомеханичар сака стар дел да ти шитне? Или што продавачката незнае здраво да ти каже?
Курац е државата крива.
Како можеш да го обвиниш крадецот што ти влегол низ отворена врата и ти го дигнал телевизорот? Он е глуп или ти си глупа шо си остаила отворено?
Гаден и прост, завидлив народ, крив му е коце крив му е бране, а не мрднал со прст да напраи нешто за себе, нити пак барем глас да кренал да се побуни на коце ил бране!
Само јадење гомна и не праење ништо.
Ко онаа што студирала на Кембриџ и се вратила тука, и пази фино поштено пробала да стане асистент на факултет хахахаха :D Не ми се веруе еј се смеев 5 саати раскажував у маало хахаха :D
Па добро бе мамицата, кај живеела пред да отиде на кембриџ? Со кој памет бе ало? Алоо!! И тоа Психологија магистрирала/докторирала/штојаебам!
Пази! Типката треба од прв поглед да знае како дишеш, да знае што мислиш и Ќе мислиш, а пробала да стане асистент на уким со тоа што ги Замолила :D Свашта еј..
И затоа и сакам да останам у државава гадна, затоа што нема подобро место да успееш од место каде што нема конкуренција.

Немам деца другарке. Најди ми ти деца, обезбеди ме финански нема проблем ќе експериментираме.
Се осетив како Јованка Броз. :D
Баш дека немаш деца, не можеш да зборуваш однапред и да кажуваш колку е тоа полесно.

Се осетив како Јована Броз. :D
Баш дека немаш деца, не можеш да збориш однапред и да кажуваш колку е тоа полесно.
Не е потребно искуство во случајов за да се оцени што е потешко. Ако е потребно искуство нека ни каже некоја што имала кариера и што била домаќинка.

Затоа и стои зборот само „Не дека се они само криви, таква ни е економијата и државата.“ Многу добро знам колку работиме ние и колку сработуваме. Не сме за џабе у гомна. И многу добро гледам како денешниве мажи можат да издржуваат самостојно фамилија и кој е столб и бандера.
Имам чувство во земјава дека се е само на уста, ова ќе правиме, она ќе правиме, вака ќе заработиме, онака. Ни една идеја ја немаат уточено и реализирано. Исто и за излагање од државата. Абе јас ако решам да се иселам и да најдам работа, абе ако треба нема да заспијам ама ќе најдам и ќе заминам. Не чекам од никој да ми помогне, сама можам апсолутно се.
Цело време се кука нема работа, ја викаш да дојде цел ден игра игри на фб. Е оти бе дете нема резултати? Ми вика не сум јас крива, таква ни е економијата :) И како да не ја шутнеш и вечно да остане без работа. Овде сите „работат“ ама пусто никако да сработат како шо треба. Затоа и се слагам со лазар на темава, абе ако ми плаче дете за леб, не оти сум жена, абе од 5 сабајле до 8 вечер ќе ринтам како коњ, за тоа дете да има се што ќе посака. А не легнале како волови (жени крави) и кукаат по цел ден. Или не и давал да работи оти ја гледале муштериите, а он нема сол во очи да си фрли, важно она дома да седела да не му ја изеде некој. Толку сме заостанати во мозокот на овој пеколен Балкан, што некогаш се прашувам што ксмет имав бе овде да се родам, меѓу ваква народија пародија.

Затоа и стои зборот само „Не дека се они само криви, таква ни е економијата и државата.“ Многу добро знам колку работиме ние и колку сработуваме. Не сме за џабе у гомна. И многу добро гледам како денешниве мажи можат да издржуваат самостојно фамилија и кој е столб и бандера.
Имам чувство во земјава дека се е само на уста, ова ќе правиме, она ќе правиме, вака ќе заработиме, онака. Ни една идеја ја немаат уточено и реализирано. Исто и за излагање од државата. Абе јас ако решам да се иселам и да најдам работа, абе ако треба нема да заспијам ама ќе најдам и ќе заминам. Не чекам од никој да ми помогне, сама можам апсолутно се.
Цело време се кука нема работа, ја викаш да дојде цел ден игра игри на фб. Е оти бе дете нема резултати? Ми вика не сум јас крива, таква ни е економијата :) И како да не ја шутнеш и вечно да остане без работа. Овде сите „работат“ ама пусто никако да сработат како шо треба. Затоа и се слагам со лазар на темава, абе ако ми плаче дете за леб, не оти сум жена, абе од 5 сабајле до 8 вечер ќе ринтам како коњ, за тоа дете да има се што ќе посака. А не легнале како волови (жени крави) и кукаат по цел ден. Или не и давал да работи оти ја гледале муштериите, а он нема сол во очи да си фрли, важно она дома да седела да не му ја изеде некој. Толку сме заостанати во мозокот на овој пеколен Балкан, што некогаш се прашувам што ксмет имав бе овде да се родам, меѓу ваква народија пародија.

Затоа ќе ми биде чест утре да работам со/за тебе.

Не е потребно искуство во случајов за да се оцени што е потешко. Ако е потребно искуство нека ни каже некоја што имала кариера и што била домаќинка.
Можеби pearl имаше право, однапред дискусијава е осудена на пропаст .

Како може да кажеш за нешто дека не е потребно искуство? Демек се во животот од лични убедувања си погодил и сфатил и секогаш излегувало така? Ако не беше потребно животно искуство, светот ќе беше создаден од фантазија, не од реалност.

Јас имам сестра која чува две деца, 7 години и 4 години. Готви и чисти за 7 луѓе, плус се грижи за децата. Имам и снаа која близначињата и ги чува жена зошто и е многу полесно да оди на работа, не зошто е зависна финансиски. Штета не можам да ги натерам двете да се регистираат за да ти ги кажат искуствата, која со која не би се сменила.

Просечна плата 350 евра!?
15467529.jpg

Приметувам просечна плата во Велес е 9000 денари..
За у Скопје збореше он :D

Како може да кажеш за нешто дека не е потребно искуство? Демек се во животот од лични убедувања си погодил и сфатил и секогаш излегувало така? Ако не беше потребно животно искуство, светот ќе беше создаден од фантазија, не од реалност.

Јас имам сестра која чува две деца, 7 години и 4 години. Готви и чисти за 7 луѓе, плус се грижи за децата. Имам и снаа која близначињата и ги чува жена зошто и е многу полесно да оди на работа, не зошто е зависна финансиски. Штета не можам да ги натерам двете да се регистираат за да ти ги кажат искуствата, која со која не би се сменила.
Имаш ли некоја што е сингл да регистрираш тука, да размениме мислења?

Да! Нели! Како не му е срам што има плата! Мамицата негова размазена!
Остај друже ваму е веќе срамота да кажеш дека земаш плата, дека одиш на одмор или недај боже на ручек.

Ок, еве да речеме дека е невозможно да се оцени што е потешко без искуство.
Да дискутираме што е подобро тогаш.
Јас тврдам дека е подобро жената да работи и да плаќа други да работат домашни работи, како снаа ти. Ти што мислиш?

Имаш ли некоја што е сингл да регистрираш тука, да размениме мислења?
Ниедна што се пали на аутсајдерски муабети. :)
--- надополнето: 18 мај 2013 во 00:02 ---
Ок, еве да речеме дека е невозможно да се оцени што е потешко без искуство.
Да дискутираме што е подобро тогаш.
Јас тврдам дека е подобро жената да работи и да плаќа други да работат домашни работи, како снаа ти. Ти што мислиш?
Гледаш дека со поспуштена топка е подобро. Треба во пракса почесто тоа да го користите, на многу жени им е дополнителна фрустрација кога некој ќе им каже дека е многу полесно да се биде домакинка. Зошто е се, само не полесно.
Јас сум секогаш за идеално решение ако постои, стојам позади ставот дека пари може многу полесно да печалиш одошто да воспиташ деца и да бидеш добар родител. Јас никогаш не би платила некој да ми ги чува децата и да им биде нормално тоа дека во сопствениот дом, мајката има замена и тоа за сметка на кариера. Градинка е друг муабет.

Борбата за еднаквост мора да постое, бидејќи ние сме биле гледани како пол од понизок ранк, многу долго време. За да не се вратиме назад во минатото, мора да постое еднаквоста меѓу половите.
Ова со еднаквоста на половите, колку почесто го слушам, толку почудно ми станува :cautious:, во што се мажите и жените еднакви? Зошто неприродно се форсира еднаквост кога ја нема? Секој може да види дека не сме еднакви, различни сме!
Зошто не би можел мажот да биде столб на семејството и да го издржува?

Ова со еднаквоста на половите, колку почесто го слушам, толку почудно ми станува :cautious:, во што се мажите и жените еднакви? Зошто неприродно се форсира еднаквост кога ја нема? Секој може да види дека не сме еднакви, различни сме!
Зошто не би можел мажот да биде столб на семејството и да го издржува?
Ти што идеш контра на секоја ебана тема на кајгана, после 5тата страна во што ти лично си различен од девојче?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom