Домашно воспитување

• Креатор на темата Креатор на темата Keepitreal
  • Време на започнување Време на започнување
Се е во то шо ти дава душата...Ако ти дава душата да бидиш невоспитан , џабе е то шо ти го вела од дома , од едното че ти влегува од другото че ти излегува , тие дома че ги гледаш како пари..... Ти и шо да му напрајш , дете му си , пак на крајо че попушта.....

Јас го имам целосното правилно домашно воспитување за да се однесувам со бон-тон кон останатите околу мене :)

Po mene mnogu e bitno domasnoto vospituvanje na tie sto treba da go prenesat na svojte deca ili vnuci...
Imam eden primer na edna baba,kakva e ona takov i e i vnukot...tie sto ja poznavaat koga bila dete vikaat deka nejziniot vnuk e pluknat na nea...a ona se gordee;)

Гледам ја нема оваа тема, а и не е нешто актуелно .
Да го скршам мразот, искрено јас не сум бил многу многу воспитуван и советуван од страна на моите родители, значи се што сум стекнал сум стекнал од примерите на другите и од самиот себе .
Сепак стигнав до она ниво кое од стално сум го сакал кај другите личности ( искористуваќи ги нивните грешки и нивните правилни одлуки ).

Ме интересира ваше мислење и вашите ситуации на оваа тема ?

Убаво штом си се спознал себе си кој си и каков треба да бидеш и кои систем на вредности да си го прифатиш. Но, полесно ќе ти било ако си имал фундаментално домашно воспитување. Оние алтруистичките пораки, солидарноста, родителска љубов, работливоста и нормално поддршка во било кое премрежје пред кое си се нашол го добиваш само од семејството. Сознанието дека си независен како личност и самовоспитувањето е најбитно нешто кое треба да го дознаеш во животот за да продолжиш по вистинскиот пат, но без домашното воспитување може само да залуташ и да изгубиш многу време барајќи го сопствениот идентитет.

Круцијално е. Друштвото и околината можат на сè да те научат, ама работи како манири и култура се учат дома.
ne se soglasuvam, nie sme site razlicnii i razlicno vaspitaniod doma?

toa si e i od sredina,skolo,drugari itn...

ne se soglasuvam, nie sme site razlicnii i razlicno vaspitaniod doma?

toa si e i od sredina,skolo,drugari itn...

Тhis.

Значи може да се случи од страна на родителите да си добро воспитан така?и на крај една мала грешка да те води кон друг пат...
Ајде ке кажам еден пример...Само се надевам дека нема да претерам..

Во друштво си,не си пијаница ко останатите...Те нудаат со алкохол,со цигари...Ти одбиваш,почнуваат да те исмејуваат и да те одбегнуваат.Мегутоа ти не можеш да го поднесеш тоа и тргнуваш по тој пат...и така можеш да се расипеш и по зборувањата на твоите домашни...Дали сум во грешка?

Тhis.

Значи може да се случи од страна на родителите да си добро воспитан така?и на крај една мала грешка да те води кон друг пат...
Ајде ке кажам еден пример...Само се надевам дека нема да претерам..

Во друштво си,не си пијаница ко останатите...Те нудаат со алкохол,со цигари...Ти одбиваш,почнуваат да те исмејуваат и да те одбегнуваат.Мегутоа ти не можеш да го поднесеш тоа и тргнуваш по тој пат...и така можеш да се расипеш и по зборувањата на твоите домашни...Дали сум во грешка?
имаш право амадонекаде.

секогаш сакав да бидам поинаков не како толпата. што е полесно во зивотот да казеш да или не? сиурно -не
и тоа ,,не те прави апсолутно посилен.и така некасе исмејават они амаке ти позавидат на јакиот карактер,и сакаат да те убедат.
а зошто дасе расипеш ако имаш цврст каракетер? од комплекс?

имаш право амадонекаде.

секогаш сакав да бидам поинаков не како толпата. што е полесно во зивотот да казеш да или не? сиурно -не
и тоа ,,не те прави апсолутно посилен.и така некасе исмејават они амаке ти позавидат на јакиот карактер,и сакаат да те убедат.
а зошто дасе расипеш ако имаш цврст каракетер? од комплекс?

Цврст или слаб карактер постојат луге кои секогаш може да потклекнат...Не можат да го издржат омаложувањето и на крај попуштаат.Ете не е тешко да се каже не...Но и ти кажа од набиените комплекси може да се случи тоа...Не можат да истрпат.
Примерот го кажав од една ситуација со која сум добро запознаена а и не е за џабе кажано Ским си такав си...Секако секоја чест на исклучоците...Некој со многу цврст карактер ке се откаже од тоа друштво а некој може пак да потклекне мислејки :Ако ги откачам можам да останам сам...
Ете уште еден пример ке кажам...
Брат и сестра...Братот одлично си го живее животот,заврши факултет, а сестра му се уништи со друштвото со кое се здружи а внимавај воспитани се од строги родители...На почеток девојчето беше синоним за девојка со цврст карактер за на крај да заврши мошне лошо заради личностите со кои се здружи...Да не навлегувам понатаму...
Можеби постои завидување заради јакиот карактер но зависи и од психата на другиот човекКолку е спремен да издржи ме сфакаш...

Убаво штом си се спознал себе си кој си и каков треба да бидеш и кои систем на вредности да си го прифатиш. Но, полесно ќе ти било ако си имал фундаментално домашно воспитување. Оние алтруистичките пораки, солидарноста, родителска љубов, работливоста и нормално поддршка во било кое премрежје пред кое си се нашол го добиваш само од семејството. Сознанието дека си независен како личност и самовоспитувањето е најбитно нешто кое треба да го дознаеш во животот за да продолжиш по вистинскиот пат, но без домашното воспитување може само да залуташ и да изгубиш многу време барајќи го сопствениот идентитет.
Потполно си во право. Јас од коа сватив како стојат работите, се потрудив од негатива на направам позитива. Барем тоа ми преостана. Толку силно ме притискаше вистината, али тоа е тоа, затоа сме мажи ќе трпиме и ќе стоиме цврсто ! Сепак се зависи до личноста .

Цврст или слаб карактер постојат луге кои секогаш може да потклекнат...Не можат да го издржат омаложувањето и на крај попуштаат.Ете не е тешко да се каже не...Но и ти кажа од набиените комплекси може да се случи тоа...Не можат да истрпат.
Примерот го кажав од една ситуација со која сум добро запознаена а и не е за џабе кажано Ским си такав си...Секако секоја чест на исклучоците...Некој со многу цврст карактер ке се откаже од тоа друштво а некој може пак да потклекне мислејки :Ако ги откачам можам да останам сам...
Ете уште еден пример ке кажам...
Брат и сестра...Братот одлично си го живее животот,заврши факултет, а сестра му се уништи со друштвото со кое се здружи а внимавај воспитани се од строги родители...На почеток девојчето беше синоним за девојка со цврст карактер за на крај да заврши мошне лошо заради личностите со кои се здружи...Да не навлегувам понатаму...
Можеби постои завидување заради јакиот карактер но зависи и од психата на другиот човекКолку е спремен да издржи ме сфакаш...
sfateno,pronajdov mnogu vistini vo tvojot post.
sakam da kazam,oti skim si takav si e tocno donekade.

dokolku mozes dai m odolees na porochnite drushtva znachi ziveesh svoj zivot i pat. itn

ali ipak se e relativno

дома родителите може само да ги постават темелите, постулатите на доброто однесување.
иако не е само однесување, него и култура, начин на размислување, сваќањето за животот, поддршката од дома и редд други работи.
но, сите детали, сите ситуации ги добиваме од улицата. на улица ги гледаме/доживуваме некои убавини и сите говнарии. дома не' штитат, нели? така да тие говнарии се битните нишки кај секој од нас. дали ќе ги прифатиме или не. ако ги прифатиме отидовме у пм. али ако не ги прифатиме и си го тераме магарето кај што сакаме, тогаш од нас ќе биде човек. но овие работи се исклучиво на лична основа и немаат врска со веќе претходно спомнатото домашно воспитување. ако си психички јак, ако си прочитал и дошол до некој заклучок, ако сметаш дека нешто е лошо, тогаш колку и да ти е во близина, или опкружен со тоа .......... од тебе ќе биде човек!!!
прост пример, ...... од мое време. секоја вечер киснев во зизитоп. а местото беше познато по некои убави работи :D не е за верба, али ниеднаш не пробав од тие “убави работи“.
така да, ... малдино, знајте кои сте, што сакате и кај сакате да битете, и немајте гајле!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom