Алелуја, конечно напиша нешто друго освен (неуспешно) негирање на фактите што ги изнесувам. Одлично, многу позабавно е да осврнам на тоа одколку да се повторувам со непобивливи факти.
Флуорот во водата не е медикамент туку служи за превенција на појавата на кариес. Медикамент е нешто што треба да те излечи а не да превентира нешто друго.
Токму тука не си во право и Ти и сите што ја буткаат оваа упукал-себе-во-нога иницијатива. (освен ако не си некој во позиција финансиски да се офајди од целата работа, но тогаш си сакам-да-ве-продадам-сите-буљаш)
Ако супстанца со флуор во нејзе
(прво подвлечено во дефиницијата), ја буташ во вода заради превенција на кариес -што е заболување на забите
(второ подвлечено во дефиницијата): ТОГАШ УЛОГАТА НА ФЛУОРОТ Е МЕДИКАМЕНТ!
дефиниција:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pharmaceutical_drug
A pharmaceutical drug, also referred to as a medicine or medication, can be loosely defined as any chemical substance intended for use in the medical diagnosis, cure, treatment, or prevention of disease.
Дека не сум единствен што го тврди ова, несуден анархист и фанатик, се согласуваат и (замисли) владите на повеќето ЕУ влади. Се надевам не мора да ти преведувам (можеш тоа и на
http://translate.google.com/):
- In Germany, “The argumentation of the Federal Ministry of Health against a general permission of fluoridation of drinking water is the problematic nature of compulsion medication.”
- In Belgium, it is “the fundamental position of the drinking water sector that it is not its task to deliver medicinal treatment to people. This is the sole responsibility of health services.”
- In Luxembourg, “In our views, drinking water isn’t the suitable way for medicinal treatment and that people needing an addition of fluoride can decide by their own to use the most appropriate way.”
Младичу, ова ти се земји со индустрија која радо би ги сипала во водовод индустриските нуспроизводи (читај ѓубре) во кои има флуор, наместо да плаќа скапо складирање на тие отпадни материи.
Но ако машносаните од овакви држави признаваат што е лек а што не е, ако Тие потврдуваат дека водата од водовод не е медиум за пренесување на КОМПУЛСИВЕН медицински третман, такозвани медикаменат... па тогаш и вашата Висост, Роџер Сланинестиот, би можела да се помири со фактот дека целата идеја СМРДИ.
Флуорот во водата не е медикамент туку служи за превенција на појавата на кариес. Исто како што витамините во овошјето не се медикамент и во количината во која се наоѓаат во овошјето не предизвикуваат хипервитаминоза туку напротив, имаат полезни ефекти во комбинација со останатите состојки од овошјето и зеленчукот освен ако не изедеш 1000000000 моркови (не самите по себе туку во комбинација со останатите состојки).
Истото е со протеините и сите други компоненти во храната кои ги конзумираме секојдневно.
Ууоооууу... без глупи забегувања те молам, витамините не ги става човекот во овошјето ниту протеините во храната. Тие веќе се таму.
Како тоа го споредуваш со ставање флуор во водата изгледа само ти си знаеш.
Освен можеби ако не сакаш да кажеш дека тоа е следна фаза: "Витамини и протеини директно во водовод™"!!
Се разбира потоа и конзерванси за да не се расипуваат протеините, а зошто не и јаглен-хидрати, па малку антибиотици за добра мерка и...
Се што ни треба директно од чешма.
Не!
Свесен ли си дека честопати во водата има природни количини на флуор кои изнесуваат и до 4мг/л што е воедно максималната граница на дозволен флуор во 1 литар според здравствените институции?
Земјите кои ставаат флуор во водата ставаат 1 мг/л што е многу помалку од потребната количина за да се предизвикаат било какви нус ефекти
Е не, Tи си свесен...
Tуку дали си свесен дека баш заради тоа што флуорот помалку или повеќе го има природно во околината, заради тоа (и заради други работи) нема логика тврдењето дека е безбедно ставање флуор во водата од водовод. Флуорот како
trace element го има и во храната и билките.
Како „стандардните количини„ на додавање на флуор во водата можат да ја земат во предвид твојата исхрана, количината на вода што ја пиеш, какви чаеви пиеш, итн итн
http://news.yahoo.com/too-much-tea-causes-unusual-bone-disease-222359924.html
Хемија, слабо некако а? Зборуваме за различни соединенија. Кога таквите теоретичари на заговор нудат формули за соединенија кои не се поврзани со флуорот во водата, во најмала рака се брукаат себеси исто како и луѓето кои ќе ги користат нивните аргументи за да го оправдаат својот став. Знаеш ли дека хемиската формула на енергетските пијалоци е
слична со формулата на детергентите?
Знаеш ли дека во хемијата, додаток од еден различен елемент во соединение, допридонесува до значителни промени на физичко/хемиските особини на соединението?
Дали за тебе H2O е исто H2 и О?
Дали флурокарбонатот е исто нешто со поликарбонатот?
Ќути што не го чита ова твојата професорка по хемија

.
Ма задржи ги офтопик „лекциите„ и блаботењето за себе, и кажи зошто ништо не коментираш конкретно за хемиските соединенија кои ги наведов.
Факт: Голем дел од флуорирањето се изведува со
Fluorosilicic acid (и поретко нејзината сол
Sodium fluorosilicate) која се добива како нуспроизвод при индустриско производство на
hydrogen fluoride, состојки за вештачки ѓубрива и разни други хемиски страња.
- Fluorosilicic acid (H2SiF6) is an inexpensive liquid by-product of phosphate fertilizer manufacture.[31]It is also known as hexafluorosilicic, hexafluosilicic, hydrofluosilicic, and silicofluoric acid.
- Sodium fluorosilicate (Na2SiF6) is the sodium salt of fluorosilicic acid. It is a powder or very fine crystal that is easier to ship than fluorosilicic acid. It is also known as sodium silicofluoride
Факт: сите научни студии се правени врз база на
Sodium fluoride (NaF). Нема научни студии со
Fluorosilicic acid или
Sodium fluorosilicate што почесто ги бутаат во водоводите.
Заеби анегдоти со енергетски пијалоци, детергенти и професорки по хемија, и ако можеш демантирај го ова горе и ова доле:
"
In the U.S., about 40,000 tons of fluorosilic acid is recovered from phosphoric acid plants"
Тони и тони ѓубре што нема што да му прават. Пази ова е
високотоксична опасна и потентна киселина, која мора да се пренесува во специјални контејнери, ни под разно не смее да се пушта во околината, почва, реки, итн итн... Но „безбедно„ и многу здраво е да се сипа во водовод и да се пие секој ден.
Ова го лупаат во водоводите на многу од земјите кои на овој начин се ослободуваат од ѓубрево. Уште и пари наплаќаат. И во Ирска што ја спомна исто:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluoridation_by_country#Europe
Не знам како никој не се буни за хлорифицирањето на водата.
Хлорифицирањето на водата има за цел да ја прочисти од штетни патогени организми и тоа го прави ДОКАЖАНО УСПЕШНО.
Флуорирање на водата има за цел што? Борба против кариес преку пиење на флуор? Недокажано и нефикасно и неуспешно и штетно по здравје.
Напишано е погоре како успешно се употребува флуорот а тоа не е преку вода од водовод.
Не можеш ти да одлучиш дали на мене ми треба флуор во водата.
Јок. Ама Ти (или било кој друг) можеш да „одлучиш„ дали МЕНЕ ми треба флуор во водата??!?
Во принцип проблемот е многу едоставен.
- Ти можеш да отидеш на доктор и ако истиот увиди дека имаш потреба од додаден флуор, ќе ти препише соодветна терапија со флуор. Или па кркни си малку паста за заби со натриум флуорид (се шегувам, со количините паста поголеми од зрно грашок ќе се предозираш со флуор). Значи како и да е Ти си среќен.
- Јас од друга страна не можам да го „извадам„ флуорот од водоводот. Во таа варијанта јас никако не можам да бидам задоволен.
Решението е едноставно. Водоводот не смее да се флуорира а тие малкумина што имаат потреба од додатен флуор ќе добијат бесплатен докторски препишан третман.
....поголемиот дел од популацијата нема ништо против флуорирањето на водата наспроти тоа што ти пробуваш да го прикажеш.
Навистина? Од каде па Ти знаеш како мислат граѓаните, ги праша?
Или како што ги нарече, идиотите...
Зарем гласот на идиотот кој мисли дека месечината е направена од сирење...
Fluoride therapy is the delivery of fluoride to the teethtopically or systemically in order to prevent tooth decay (dental caries) which results in cavities. Most commonly, fluoride is applied topically to the teeth using gels, varnishes, toothpaste/dentifrices or mouth rinse.
Извор...
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluoride_therapy
Флуорираната вода делува на забите додека се наоѓа во уста а не откако ќе ја ингестираш.
И што тука не ти е јасно во ФАКТОТ дека неспоредливо поефикасни се ЛОКАЛНИТЕ НАНЕСУВАЊА НА ФЛУОР НА ЗАБИТЕ, преку нанесување на поконцентрирани количини флуор кои ги има во: соодветни гелови, течности за плакнење уста, пасти за заби...
Како може поефикасна да биде вода со поразредени соединенија на флуор кои непотребно ги голташ, или ти можеби и гаргара правиш на секоја голтка вода. Велам (doh, повторно) непотребно ги голташ затоа што флуорираната вода работата ја врши само додека е во устата а не потоа .
(поточно флуорираната вода врши работа и потоа ама врши работа за зголемување ризик на рак на тироидна жлезда, остеопороза, намалување интелегенција и развој на мозок кај децата, итн итн)
Ма не ми се верува дека сам ги цитираш овие работи и потоа сеуште се обидуваш да не заглупиш со тврдења дека за нанесување флуор на забите сепак е поефикасно било да
пиеш нискоконцентрирана со флуор вода. Демек високо-концентрирани количини флуор преку нанесување на гелови со флуор, течности за плакнење уста со флуор, пасти за заби со флуор... се неефикасни.
Зарем млеко за сончање го пиеш наместо да го мачкаш на тело?? Крема против изгореници ја мачкаш на леб наместо на изгореници? Капките за нос во грло ги буташ??!?
Аман. Или си инат и демагог, или си глуп и навистина не разбираш, или си платен да го пишуваш ова. Или некаква комбинација од сите три.
Друго нема, и не знам како мислиш луѓето да ги лажеш кога толку јасна е работава.
Една научна студија е успешна кога ќе биде реплицирана многу пати и при тоа резултатите ќе бидат исти без разлика на полот, расата, и генетско/околинската историја на испитаниците.Интелигенцијата е социјален конструкт кој е комплексен и за кој сеуште не постои дефинитивна дефиниција...
...Како што напоменав погоре, не постои научно валиден тест за мерење на социјален конструкт како интелигенцијата и не постои дефинитивен избор на фактори кои влијаат на
интелигенцијата на некоја индивидува почнувајќи од храната до едукацијата и гените. Така да, фрли си ја студијата у шоља.
Ајт доста беше. Ништо не ти чини, десетици научни студии од академици и професори... Од друга страна Ти сеуште НИКАКВА студија не покажа ни по тие високите стандарди, ни по никакви стандарди.
Почнувам да се сомневам дека си политичар. Демагогијата е ретко вака развиена кај не-политичари...
Инаку како сакаш дефинирај ја интелегенцијата како поим, ама резултатите се прилично конзистентни. Дечињата од регионите каде водата е богата со флуор на сите бројни студии -секогаш имаат конзистентно и очигледно полоши резултати од тие каде водата нема или е сиромашна со флуор.
Можеш да прејудицираш какви сакаш сценарија од најлош тип со студиите каде едниве деца се секогаш: ненаспани, необразовани, поглупи, џиткани на глава како мали... Ама резултатите се конзистентни за десетици разни студии со ијадници различни деца од десетици разни градови.
Едноставно и кристално јасно е дека дечињата од регионите каде водата е богата со флуор имаат конзистентно полоши резултати од тие каде водата нема флуор.
Туше.
Крај.
Добра ноќ.