Договор: Нашите и бугарските писатели ќе се преведуваат едни со други

• Креатор на темата Креатор на темата Bora Bora
  • Време на започнување Време на започнување
На пример, во времето на великиот бугарски Хан Аспарух немало никаква потреба за превод меѓу туркиските племиња во Централна Азија, во Мала Азија и Протобугарите во Бугарија. Многу лесно си се разбирале, оти си зборувале туркиски јазици.

Тоа е една голама ЛАГА. Прабугарите са говерили език от сарматската група, тоест източноирански език близок до денешниот осетински език. Името на ни еден прабугарски владетел не туркско, сите са от източноирански произход.

факт е дека бугарскиот е типолошки посличен со македонскиот отколку со српскиот.
Тие речиси се совпаѓаат типолошки, затоа тврдењето дека македонскиот јазик подеднакво се разликувал од српскиот и од бугарскиот секогаш многу ме иритирало.

За јазикот на протобугарите не се знае практички ништо, сѐ се шпекулации.

Така си е. На „Кајгана“ историјата е најпрецизната наука. Туку и во други периоди Бугарите немале потреба да се преведуваат со соседите. На пример, во времето на великиот бугарски Хан Аспарух немало никаква потреба за превод меѓу туркиските племиња во Централна Азија, во Мала Азија и Протобугарите во Бугарија. Многу лесно си се разбирале, оти си зборувале туркиски јазици. Немало дури ни литературен превод при бидејќи немале писменост. Али, за тепање, јавање коњи без седло и пљачкање околни земји биле доктори.
оффф ти сигурно зборуваш истиот македонски како, Аце, Филип и домофон.Сигурно проблеми со превод имале Василиј втор Македонец и Самуил,, Македонецот'' за тоа војна се воделе за тоа кој дијалект да го сторат книжевен!

Тоа е една голама ЛАГА. Прабугарите са говерили език от сарматската група, тоест източноирански език близок до денешниот осетински език. Името на ни еден прабугарски владетел не туркско, сите са от източноирански произход.
Имаш право. Ова е гнасна лага која подло ви ја имплантираат. Колку само поубаво звучи сарматски отколку туркиски. Башка сарма е најбоље јадење.
Тие речиси се совпаѓаат типолошки, затоа тврдењето дека македонскиот јазик подеднакво се разликувал од српскиот и од бугарскиот секогаш многу ме иритирало.

За јазикот на протобугарите не се знае практички ништо, сѐ се шпекулации.
А не треба да те иритира. Ти си фин, одмерен господин. А за другово, еве бе червениов барон сè знае за протобугарскиот.
оффф ти сигурно зборуваш истиот македонски како, Аце, Филип и домофон.Сигурно проблеми со превод имале Василиј втор Македонец и Самуил,, Македонецот'' за тоа војна се воделе за тоа кој дијалект да го сторат книжевен!
За Аце, Филип, Самуил и компанија оди на подфорум “Историја“ и таму ќе си ги мерите. Јас зборувам на стандарден македонски кодифициран во 1945. Со мене, оттука можеш да разговараш за македонски јазик. Инаку да, македонскиот го сториле книжевен наспроти великобугарскиот шовинизам. Беља работа.

За Аце, Филип, Самуил и компанија оди на подфорум “Историја“ и таму ќе си ги мерите. Јас зборувам на стандарден македонски кодифициран во 1945. Со мене, оттука можеш да разговараш за македонски јазик. Инаку да, македонскиот го сториле книжевен наспроти великобугарскиот шовинизам. Беља работа.
На ,,Историја'' има едни луѓе со големи бришалки на кои не им се допаѓаат доказите! Ти си тој кој ги споредува јазикот на Аспарух со денешниот бугарски за тоа ти одговорив на истиот начин. Не ми се обеснјава за Самуил има доволно многу секуларна литература по прашањето.
Мој предлог е за започнување да поставуваме во темата пример ние бугарски вие македонски песни за да не одиме оф топик ако има нејасни работи и имате потреба од превод ќе објасниме што не ви е јасно се надевам и на истото од ваша стран

На ,,Историја'' има едни луѓе со големи бришалки на кои не им се допаѓаат доказите! Ти си тој кој ги споредува јазикот на Аспарух со денешниот бугарски за тоа ти одговорив на истиот начин. Не ми се обеснјава за Самуил има доволно многу секуларна литература по прашањето.
Мој предлог е за започнување да поставуваме во темата пример ние бугарски вие македонски песни за да не одиме оф топик ако има нејасни работи и имате потреба од превод ќе објасниме што не ви е јасно се надевам и на истото од ваша стран
Не е исто -- јас не заговарам произход на македонскиот јазик и идентитет во антиката. Јас напишав работи кои имаат врска со сегашноста и иднината, зашто повеќе ме интересираат. А великобугарски шовинизам можеш да продаваш во некој темен ходник на историјата. Имаш весело друштво од форумов за таков потфат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom