За шопската салата можен судир со источниот сосед

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
И така сте во Македонија сакате по една ракија за добро утро?

жолта? не благодарам личи ми на мочка!

А пивото на што ти личи?

Туку ај, да се изјаснам и на темата демек: Шопска не ни вреди да се патентира, јаката салата...

:pos::pos:
Епа ај за тебе дробен копар со оцет и зејтинче да ти тргне денот.
не јадам копар! чудни работи јадеш, да не е некоја рецепт за слабеење? повеќе килограми ќе го отфрлиш ако си подстрижеш грбот!:vozbud:

Da ja patentiras shopskata e isto ko da se osmelis da go patentiras beliot leb. Glejte vo kolku drzavi e popularna taa salata, cel region. Site drzavi si velat deka od niv poteknuva :D

Da ja patentiras shopskata e isto ko da se osmelis da go patentiras beliot leb. Glejte vo kolku drzavi e popularna taa salata, cel region. Site drzavi si velat deka od niv poteknuva :D
нормално на целиот Балкан ги има производите од која е направена, но факт е дека бугарија и го измислува името и прави стандард на производите во Србија има српска салата која е иста но се прави задолжително со лути пиперки по тоа се разликува и не е шопска салата

нормално на целиот Балкан ги има производите од која е направена, но факт е дека бугарија и го измислува името и прави стандард на производите во Србија има српска салата која е иста но се прави задолжително со лути пиперки по тоа се разликува и не е шопска салата
Abe bugarija i imeto na toplata voda go izmislila :D

не јадам копар! чудни работи јадеш, да не е некоја рецепт за слабеење? повеќе килограми ќе го отфрлиш ако си подстрижеш грбот!:vozbud:

Од кај бугар па и лаже бе, не јадел копар. :pos:

Оно во желудникот ви сраснал, нема јадење кај не го пикате смрдливиот зачин не јадел копар.:pos:

Јадеш и затоа после смрдиш на бугар бе бугар еден.

Каков стандард има направено Бугарија во производствениот процес на шопската?:vozbud:

Божидар Димитров подкрепја Македонија за ЕС

Не бива да се спира Македонија за Европејскија с'јуз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директор'т на Националнија исторически музеј Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасјава, че ште спрем Македонија за ЕС и заради шопската салата, којато според тјах е македонско јастие, което б'лгарите са узурпирали и присвоили.

„Б'лгарија нјама да е права в този случај. В шопската салата, както е известно, участва домат'т. А тој не е местно растение. Донесен е от Америка. А тја, както доказа убедително един македонски историчар преди нјаколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завр'штането си от Америка Драган от Охрид донес'л разсад, отгледал домати и надробил п'рвата салата, којато нарек'л македонска. По к'сно един шоп бил по т'рговија, откраднал рецептата и разсад, пренес'л ги в Софијското поле и нарек'л салатата шопска. Така че по този в'прос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.
:pos::pos::pos:

http://www.dnes.bg/mish-mash/2013/02/08/...a-salata.179712

blank.gif

Јас шопска и ракија на бугар не давам. Они нека си го патентираат копарот и цела гнаса што ја готват. И сами нека си ја јадат.

Апаши, она ракијана лозова да им ја пробате земете си шампон и измијте си глава бедотии. :pos:
Кога шопите станаа Македонци? Тоа дека во Македонија се јаде шопска салата докажува само дека нема Македонци. Има руска, српска, шопска салата, ама не и македонска.А за ракијата уште "татарите" (Бугарите) во 12 век има докази кога доаѓаат Турците на Балканот велат дека тоа е бугарски пијалок, оди во турски архива и има документи .. . во кои пишува многу добро. То во Бугарија има и штрудел, ама не е бугарски. Но добро ракијата е македонска е како шопската салата ќе биде македонска, значи шопите се Македонци?:facepalm:

Жолтата на Тиквеш jа има во Била и Фантастико,
то значи присутни се и некои македонски, односно FYROM производи во Бугариjа
Абе Татар а зошто вие не го заштитите живото коњско месо? Или веќе монголците ве претркале во тоа?

A бугарите се НАДАЛЕКУ познати по крадење. Професионалци се на секое поле.
A македонците се НАДАЛЕКУ познати по крадење. Професионалци се на секое поле
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 18:06 ---
Има ли нешто на планетава шо не е бугарско?
Азис патентирајте ја како бугарска ракија, таман да не се меша со нашата да не ги доведуваме до заблуда луѓето. Гледаш налепница бугарска ракија и си поминуваш.
Има ли нешто на планетава шо не е македонско?
Боки 13(Бојан Јовановски) патентирајте ја како македонска ракија, таман да не се меша со нашата да не ги доведуваме до заблуда луѓето. Гледаш налепница македонска ракија и си поминуваш.
Разликата помеѓу Боки 13 и Азис, е дека вашиот е Македонец, додека Азис е циганин.
БОКИ 13
boki-13.jpg
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 18:14 ---
Азис е бугарски и онаа кокошкана гергана, шопската е наша <3
Ваш е Боки 13!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom