Гори манастирот Трескавец!

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Греалка го запалила манастирскиот комплекс во Трескавец

Македонија | 5. февруари 2013 - 20:07
Според инфомрациите на телевизијата, греалката предизвикала пожар во една од собите а поради материјалот од кој е изграден објектот и силниот ветер, огнот брзо се проширил и ги пеплоса сите конаци
treskavec5.png

Електрична греалка го запалила манастрискиот комплекс во Трескавец, објави Сител повикувајќи се на неофицијални информации добиени од свои извори. Според инфомрациите на телевизијата, греалката предизвикала пожар во една од собите а поради материјалот од кој е изграден објектот и силниот ветер, огнот брзо се проширил и ги пеплоса сите конаци. За среќа, интервенцијата на хеликоптерите на АРМ и локалното население успеа да спречи, огнот да ја зафати и старата црква.
Манастирскиот комплекс не бил осигуран бидејќи ниту една осигурителна компанија не сакала да го осигура
Извор: http://press24.mk/story/makedonija/grealka-go-zapalila-manastirskiot-kompleks-vo-treskavec

А шо, некој знае што ќе се случи у иднина?

se planira obnova na konacite koja se planira da trae 3 godini....inace od utre ce ima timovi za cistenje na manastirot t.e na toa sto izgore ce se odstranuva isto 4e ima i dobrovolci za toa nie zdravje gospod so drugarite planirame da odime utre ama ne se znaes uste

А шо, некој знае што ќе се случи у иднина?
Па се води повеќе сметка однапред за работите (на пример)....се праи барем асфалтен пат до вакво место....итноста после вакви штети е залудна и има само политичка (лажна) вредност.....

Отворена жиро сметка за обнова на манастирот.

Искрено иако сум верник и голем љубител на нашите верски храмови мислам дека верниците треба да помогнат од една страна од религиозни и културно историски причини, за жал на другата страна се оние кои управуват со тие пари и на кои прво и основно треба да им е грижа за ваквите исклучително важни објекти. Навистина ми се гади кога после таква катастрофа г.г. Стефан никаде го нема , ми се гади исто така кога ќе ги видам истите како се возикат со луксузни коли а немат пари да воведат малку ред со осигурување на овие објекти и пред се превентивна заштита. Ми се лоши кога читам и гледам како немаше ни еден представник од оние што се од повисоките хиерархиски нивоа. ЕЕЕЕЕјјјјјј народ , верници одеа пешки за да гасат за да помогнат да бидат таму со својот манастир со својата религија а уште поголем респект па ако имало и од други религии а сакале да помогнат. Од овие причини немам никаква мотивација за донирање , можеби тоа е грев и не е убаво но мислам дека мора да се случат радикални промени во врвот на МПЦ зошто со овие кои што се на власт полека но сигурно ги губиме сите вредности материјални но најмногу духовни.

РК Металург ќе донира за Трескавец!
Како ќе оди сето тоа?
-На натпреварот со Вардар ПРО од Сеха Лигата средствата што ќе се соберат ќе бидат донирани.

Одличен потег за РЕСПЕКТ!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom