Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Pa od zal se umesavme :) Vrati se nazad ke se iznacitas navredi od Corbadzija kon crkvata,kon krstot,kon svetcite,,,, za MIKI da ne zboruvam i za site Pravoslavni Hristijani.

Nie sme MUSLIMANI i nasata religija e ISLAM. Znaci ne e osnovana po nekoj covek,kako stoe Htistijanstvoto po Hrista,Budizmot po Buda,Konfucizmot po Konfucije,Marksizmot po Marks.... nitu pak po nekoja nacija,kako sto e Judizmot i dr. religii. Ova e prvo sto treba da go znaes za Islamot za da zines nesto drugo.

Si ne pomesal. Nie ne gi precekuvavme teroristite so diploma od Hag viorejki znaminja na Isus.

Kolku da se znae koj prv pocna. Toa sto vam sekoe postaveno prasanje kon hristijanite vi nalikuva na provokacija,vrzete si ja glavata,takva vi e verata.
Ajde Gitla ;)

Ах кутриот тој, има религија наречена Ислам:pos:

Море лоботомиран тоа вашето е воено-политичка доктрина создадена од римокатоличката црква, за контрола на дивите араспки племиња:cool:, ама џабе ти зборам. Зато ти го ожениле бе батка твојот Муки со ХАдија;) РОднината нејзин Вораква го зема мухамед како марионета и создава то што создава. Ама ти си индоктриниран така што и магарето лета за тебе, не па ова ќе го разбереш.

Башка ти како си ја добил религијата знаеш ли:P

Пробај стави една торба на глава и ќе ти се разјасни.

Uste da ni kazes vo sto se slicni Isus i Mojsie,oti tamu pisuva "kako tebe" te. "kako Mojsie".

Секако дека се слични, но не според исламсите критериуми, туку според Библиските :)

Ајде да наведеме неколку сличности меѓу Мојсеј и Исус и да видиме како Мухамед се вклопува во нив.

1. И Исус и Мојсеј се родени во ропство. Мојсеј под Египетската окупација, Исус под Римската.Мухамед не.

2. Кога Мојсеј се роди Фараонот нареди убиство на сите новореднчина. Кога Христос се роди императорот нареди убиство на сите новороденчиња. За Мухамед такво нешто не се случило.

3. Мојсеј е спасен на чудотворен начин од убиството. Египет (фараоновата ќерка) му помогна во тоа. Потоа Мојсеј излегол од Египет. Исус исто така е спасен на чудотворен начин од убиството. Тој бил засолнет во Египет и потоа излегол од него. Животот на Мухамед воопшто не бил во опасност при раѓањето.

4. Мојсеј беше 40 дена на планината Синај. Христос беше 40 дена во пустината. Мухамед не.

5. Двајцата беа Евреи. Самиот Мојсеј пророкуваше дека тој ќе биде Евреин: „Господ вашиот Бог ќе подигне за вас пророк како мене, помеѓу вас, од вашата средина, Него слушајте Го“Второзаконие 18:15, а истото го вели и Бог во Второзаконие 18:18) Мухаммед бил арап, а не евреин.

6. Мојсеевото лице светеше кога слезе од Гората (планината), Исусовото лице светеше по Гората на Преображението. Лицето на Мухамед не му светело.

7. Мојсеј воспостави завет на Бог со луѓето. Исус исто така воспостави завет на Бог со луѓето.Мухамед не воспоставил завет.

8. Двајцата беа посредници на заветот. Мојсеј на стариот, Исус на новиот завет. Мухамед не.

9. Двајцата беа законодавци. Мојсеј ја даде Тората, Исус го даде новозаветниот закон.

10. И Мојсеј и Исус извршуваа големи чуда и знаци. Мухамед не. Во Куранот нема ниту едно јасно и недвосмислено евидентирано чудо на Мухамед, освен некои шпекулации.

11. И двајцата му дадоа на народот леб од небото. Мухамед не.

12. Двајцата беа водачи.

13. Двајцата лекуваа. Мухамед не.

14. Мојсеј постави 70 владетели над Израел, Исус постави 70 ученици да ги поучуваат народите. Мухамед не.

15. Мојсеј испрати 12 шпиони за да ја освои Ветената Земја, Исус испрати 12 Апостоли за да ја освојат Земјата. Мухамед не.

16. Мојсеј ги спаси своите следбеници покорувајќи го морето и ветрот. (Излез 14:21) Исус исто така ги спаси Своите следбеници покорувајќи ги морето и ветрот. (ев. Марко 4:41) Мухамед не направил такво нешто, ниту чудо слично на тоа.

17. Мојсеј подигна дрво со змија за да ги излекува луѓето, Исус САМИОТ беше подигнат на дрво на крстот како духовно лекување на луѓето. Мухамед не.

18. Двајцата беа спасители. Мојсеј од египетското ропство, Исус од Сатанското ропство, од ропството на гревот, смртта и вечната казна. Мухамед не.

19. Четири века Израелците беа во ропство пред Мојсеј. Четири века беше молкот од последниот старозаветен пророк до Христос.

20. Мојсеј ја отфрлил власта на овој свет (да стане следниот фараон). Исус отфрли да стане овоземен цар и покрај притисокот на евреите (ев. Јован 6:15). Мухамед ја прифатил овоземната власт и станал главен војсководец во Арабија.

21. Мојсеј ја воспостави Пасхата. Исус СТАНА новата Пасха. Мухамед не.

22. Тората му беше дадена на Мојсеј 50 дена по излезот од Египет, Светиот Дух и беше пратен на црквата 50 дена по Христовото воскресение. Мухамед не.

23. Името Мојсеј на еврејски (Моше) значи „избавен“. Името Исус (Јешуа) на еврејски значи „Спасител“. Избавител, Спасител, тука се некаде. Името Мухамед значи славен, фален. Значи и имињата на Мојсеј и Исус имаат слична порака, а Мухамед не.

24. Пророштвото е ИСПОЛНЕТО и ПОТВРДЕНО во Новиот завет дека Исус бил Тој пророк. Прочитајте ја убавата проповед на првиот маченик Стефан во Дела 7-то поглавје и ќе видите колку јасно објаснува дека Исус е Тој за кого што зборувал Мојсеј. Во исполнувањето на пророштвото воопшто не се спомнува Мухамед.
Се надевам дека е доволно.

Што означуваат за црквата знаците и гестовите на светците прикажани на иконите?
Дали го знаете значењето на овие знаци?

Показалецот - слово И (на грчки I, а и на црковнословенски името на Господ Иисус Христос се пишува Iисус; I - кратко и)
Средниот прст = слово С
Палецот и досредниот прст - слово Х
Малиот прст = слово С
Кога ќе ги споиш ќе добиеш IСХС, што значи Iисус Христос.
Што значи оној кој благословува е самиот Господ Иисус Христос.
Кога Христијанин, види јереј или епископ, го поздравува со: „Христос воскресе!“, „Христос се роди!“ или „Помоз Бог!“ и одма „Благослови оче!“ или „Благослови свети владико!“, ја наведнува главата, свештеникот за тоа време со десната рака го изобразува ИСХС, и прави крстообразно преминува над главата на оној кој го благословува, велејќи: „Вистина воскресе!“, „Вистина се роди!“ или „Бог да ти даде добро!“ и одма потоа „Бог да благослови!“.

Ти наведе 5 сличности меѓу Мојсеј и Мухамед, јас наведов 24 сличности меѓу Мојсеј и Исус (скоро 5 пати повеќе од тебе). Тебе моите сличности ти се смешни, мене твоите ми се смешни. Факт е дека Бог во пророштвото Второзаконие 18:18 не кажал во што тоа Пророкот ќе биде „како Мојсеј“ и затоа нормално е ти како муслиманин да си ја вртиш воденицата на кај Мухамед, а нормално е и јас како христијанин да се повикувам на Библијата која што експлицитно самата за себе кажува и тоа на неколку места дека тоа пророштво се однесувало на Христос.

Но, настрана сличностите (кои секој може да си ги толкува и вака и онака), пророштвото сепак вели дека Бог ќе им издигнел пророк на евреите од „среде нивните браќа“ со што Мухамед автоматски е надвор од игра, бидејќи тој бил арап, а не евреин.

А доказ дека кога Библијата вели „браќа на евреите“ тоа се однесува на евреите, а не на арапите имаш во самите Мојсееви книги (во кои што и спаѓа пророштвото). Еве ти на пример еден таков цитат:
"Господ му рече на Мојсеја: Соопшти им на Израелевите синови и речи им .... Нив можете да им ги предавате во наследство на вашите деца, за да ги наследат за секогаш во сопственост. Кон нив можете да постапувате како кон робови. Но кон своите браќа, Израелевите синови, никој не смее да господари со жестокост." (Левит 25:1,2,46, Библијата)

Забележи дека во овој цитат Господ преку Мојсеј им упатува заповед на Израелевите синови, и нивните браќа исто така ги нарекува Израелеви синови (а не Исмаилови синови!).
Израел е наречен Јаков, синот на Исак. Оттука недвосмислено терминот "Израелеви синови" се однесува на евреите, а никако на арапите.

Mozes da mi kazes na koja strana se naogfjaat tie 5 ?

Јужна.
Значи независно од сличностите, пророштвото вели дека Бог ќе им издигнел пророк на евреите од „среде нивните браќа“ со што Мухамед автоматски е надвор од игра, бидејќи тој бил арап, а не евреин. Значи сега можеш да дискутираш дали пророштвото се однесува на Исус или на некој друг од еврејските (библиските) пророци, а не Мухамед.

Јужна.
Значи независно од сличностите, пророштвото вели дека Бог ќе им издигнел пророк на евреите од „среде нивните браќа“ со што Мухамед автоматски е надвор од игра, бидејќи тој бил арап, а не евреин. Значи сега можеш да дискутираш дали пророштвото се однесува на Исус или на некој друг од еврејските (библиските) пророци, а не Мухамед.

zosto bi ti pisuval i bi ti gi otkril site nebulozi koga i onaka mi se brisat odgovorite ?

Не зезајте бе луѓе,правиме муабет со човек што само лепи библиски цитати а појма нема,реално.
Како прво,не знае од кај му е потеклото,прашувам за Авраам,тој прикаски ми кажува.
Сега наведува преку 20 сличности,од кои пола не се точни во делот Мухаммед не
А останатото се сличности од типот: Едниот имал коса,и другиот имал коса.
И сам е свесен дека зборува небулози.

А јас имам едно прашање до христијаните: Како христијанството и христијаните гледаат на пророците кои биле пред Исус, напр. Мојсеј,Авраам,Давид,Ное итн.

Не зезајте бе луѓе,правиме муабет со човек што само лепи библиски цитати а појма нема,реално.
Како прво,не знае од кај му е потеклото,прашувам за Авраам,тој прикаски ми кажува.

А јас имам едно прашање до христијаните: Како христијанството и христијаните гледаат на пророците кои биле пред Исус, напр. Мојсеј,Авраам,Давид,Ное итн.
Ова е споредба помеѓу Jesus и Muhammad (преку Светите книги)Има ли нешто неточно?

Death
Jesus died and rose from the dead
Muhammad died and stayed dead.

Fighting
Jesus never fought
Muhammad fought many many times

Hearing from God
When Jesus heard from God he went to the desert to be tempted and began his ministry with boldness, (Mark 1:14-15).
When Muhammad heard from God (supposedly through an angel) he cowered, was uncertain, and wanted to commit suicide (Quran 74:1-5)

Identity
Jesus claimed to be God (John 8:24; 8:58) as well as a man.
Jesus claimed to be the way, the truth, and the life (John 14:6).
Muhammad claimed to be a man.

Instructions Received
From God the Father (John 5:19)
Allegedly from an angel

Killing
Jesus never killed anyone
Muhammad killed many

Life
Jesus had the power to take life, but never did. He restored it.
Muhammad had the power to take it, but he never restored it.
No one ever died in Jesus' presence
Many people died in Muhammad's presence -- he killed them.

Marriage
Jesus never married
Muhammad had over 20 wives and even married a nine year old girl.

Ministry
Jesus received his calling from God directly (Matt. 3:17).
Jesus received his commission in the daylight
Muhammad allegedly received it from an angel (Gabriel)
Muhammad received his words in the darkness of a cave.

Ministry Length
Jesus taught for 3 1/2 years
Muhammad taught for more than 20 years

Miracles
Jesus performed many miracles including healing people, calming a storm with a command, and raising people from the dead.
Muhammad's only alleged miracle was the Quran.

Prophecy
Jesus fulfilled biblical prophecy about being the Messiah
Muhammad did not fulfill any biblical prophecy except the ones about false teachers (Matt. 24:24).

Sacrifice
Jesus voluntarily laid his life down for others
Muhammad saved his own life many times and had others killed.

Sin
Jesus never sinned (1 Pet. 2:22)
Muhammad was a sinner (Quran 40:55; 48:1-2)

Slaves
Jesus owned no slaves
Muhammad owned slaves.

Virgin Birth
Jesus was virgin born
Muhammad was not virgin born.

Voice of God
Jesus received and heard the direct voice of God (Mark 1:10-11)
Muhammad did not receive or hear the direct voice of God. It was an angel instead.

Women
Jesus spoke well of women
Muhammad said women were 1/2 as smart as men (Hadith 3:826; 2:541), that the majority in hell will be women (Had. 1:28,301; 2:161; 7:124), and that women could be mortgaged.

There is no comparison between Jesus and Muhammad. Muhammad falls so far short that he cannot be held on any level remotely close to Jesus. Muhammad is clearly inferior to Christ.

Ова е споредба помеѓу Jesus и Muhammad (преку Светите книги)Има ли нешто неточно?​
Death
Jesus died and rose from the dead
Muhammad died and stayed dead.
False!
Fighting
Jesus never fought
Muhammad fought many many times
So what?​
Hearing from God
When Jesus heard from God he went to the desert to be tempted and began his ministry with boldness, (Mark 1:14-15).
When Muhammad heard from God (supposedly through an angel) he cowered, was uncertain, and wanted to commit suicide (Quran 74:1-5)
False!
Identity
Jesus claimed to be God (John 8:24; 8:58) as well as a man.
Jesus claimed to be the way, the truth, and the life (John 14:6).
Muhammad claimed to be a man.
False!
Instructions Received
From God the Father (John 5:19)
Allegedly from an angel
СИТЕ! Божји пратеници објавата ја добивале преку Џибрил а.с(Габриел),вклучувајќи го и Иса а.с.(Исус)​
Killing
Jesus never killed anyone
Muhammad killed many
Again,So what?​
Life
Jesus had the power to take life, but never did. He restored it.
Muhammad had the power to take it, but he never restored it.
No one ever died in Jesus' presence
Many people died in Muhammad's presence -- he killed them.
And again,So what?​
Marriage
Jesus never married
Muhammad had over 20 wives and even married a nine year old girl.
FALSE!
Ministry
Jesus received his calling from God directly (Matt. 3:17).
Jesus received his commission in the daylight
Muhammad allegedly received it from an angel (Gabriel)
Muhammad received his words in the darkness of a cave.
Веќе одговорено.​
Ministry Length
Jesus taught for 3 1/2 years
Muhammad taught for more than 20 years
So what?​
Miracles
Jesus performed many miracles including healing people, calming a storm with a command, and raising people from the dead.
Muhammad's only alleged miracle was the Quran.
И тоа чудо трае до ден денес,и ќе трае до Судниот ден.​
Куранот ги потврдува тие чуда на Иса а.с. кој тој ги направил со Аллахова воља и дозвола.​
Prophecy
Jesus fulfilled biblical prophecy about being the Messiah
Muhammad did not fulfill any biblical prophecy except the ones about false teachers (Matt. 24:24).
Мухаммад е тој што го чекаат,пратеништвото е исполнето и завршено,со самото тоа што Куранот е последна Божја објава и Мухаммед последниот пратеник треба да ти биде јасно ова :)
Sacrifice
Jesus voluntarily laid his life down for others
Muhammad saved his own life many times and had others killed.
False!
Sin
Jesus never sinned (1 Pet. 2:22)
Muhammad was a sinner (Quran 40:55; 48:1-2)
False again
Има разлика од грешка и грев,сите Божји пратеници биле сочувани од гревови,од Адем а.с. до Мухаммед а.с.​
Slaves
Jesus owned no slaves
Muhammad owned slaves.
So what?​
Исто како да се споредуваш себеси со некој што живеел пред 500 години и да кажеш:​
Јас имам компјутер,тој нема​
Јас сум регистриран на кајгана,тој не е.​
Virgin Birth
Jesus was virgin born
Muhammad was not virgin born.

So what?​
Аллах го створил Адем а.с.(Адам) и без татко и мајка,што е тој?​
Voice of God
Jesus received and heard the direct voice of God (Mark 1:10-11)
Muhammad did not receive or hear the direct voice of God. It was an angel instead.
False again
Women
Jesus spoke well of women
Muhammad said women were 1/2 as smart as men (Hadith 3:826; 2:541), that the majority in hell will be women (Had. 1:28,301; 2:161; 7:124), and that women could be mortgaged.
Знаеме за правата на жените и колку е посупериорен исламот овде,ако гледаме од христијанска гледна точка,а не од денешна модерна гледна точка каде христијанството одамна е оставено само за празници и крштевки.​
There is no comparison between Jesus and Muhammad. Muhammad falls so far short that he cannot be held on any level remotely close to Jesus. Muhammad is clearly inferior to Christ.

А јас имам едно прашање до христијаните: Како христијанството и христијаните
гледаат на пророците кои биле пред Исус, напр. Мојсеј,Авраам,Давид,Ное итн.

А што е реалното? Библиските цитати?
Сака да ти каже дека воопшто и споредбата со Мухамед е безсмислена бидејки Исус е Бог син на севишниот кој има власт над се.
Пред Господ Исус Мојсеј е најбитниот божји пратеник бидејки го склучил првиот стариот завет и тука започнува првото запознавање со Бог на народите.Го почитуваме како Божји пратеник.

Mozes da mi kazes na koja strana se naogfjaat tie 5 ?
Ne. Bidejki tamu ubavo bese dokazano deka site tvoi primeri bea Corba.

Па добро прашањава се сведоа на кој е поголем бозји пратеник.па дај некоја споредба и ти.
Од каде да знам дека Мухамед не земаал Библија и направил копија Куран?
И до ден денеска има прекрасни книги со извонредна содржина.

А што е реалното? Библиските цитати?
Сака да ти каже дека воопшто и споредбата со Мухамед е безсмислена бидејки Исус е Бог син на севишниот кој има власт над се.
Пред Господ Исус Мојсеј е најбитниот божји пратеник бидејки го склучил првиот стариот завет и тука започнува првото запознавање со Бог на народите.Го почитуваме како Божји пратеник.
Е па тоа велам де,сам се заглавува во таа мрежа.
Според христијанска логика овие 2 работи се неспоиви: Исус да е Бог и Мојсеј во стариот завет да го најавува Исус како Божји пратеник.
Договорете се која ви е подобра во моментов :)

Па добро прашањава се сведоа на кој е поголем бозји пратеник.па дај некоја споредба и ти.
Од каде да знам дека Мухамед не земаал Библија и направил копија Куран?
И до ден денеска има прекрасни книги со извонредна содржина.

Да земеш да читаш Куран,па ќе ти стане јасно.
Ако ти е проблем да набавиш на македонски,јави :)

бтв. би сакал да знам што христијаните и христијанството мислат за Божјите пратеници кои биле пред Исус?

Hattab1 so toa sto sekade si odovoril false ili so what, samo ja potvrduva lobotomiranosta vo islamot i nemoznosta da izlezete od matricata koja i vo 21 vek ve drzi vo ropstvo.

Argumentacija za vas e nepoznat poim.

Hattab1 so toa sto sekade si odovoril false ili so what, samo ja potvrduva lobotomiranosta vo islamot i nemoznosta da izlezete od matricata koja i vo 21 vek ve drzi vo ropstvo.

Argumentacija za vas e nepoznat poim.
Немам време,одам на Џума :)
Сите што се со False ќе ти ги аргументирам со библиски цитати.
Поздрав.

Е па тоа велам де,сам се заглавува во таа мрежа.
Според христијанска логика овие 2 работи се неспоиви: Исус да е Бог и Мојсеј во стариот завет да го најавува Исус како Божји пратеник.
Договорете се која ви е подобра во моментов :)

А што бил Исус на земјата од кого бил пратен?

Да земеш да читаш Куран,па ќе ти стане јасно.
Ако ти е проблем да набавиш на македонски,јави :)

бтв. би сакал да знам што христијаните и христијанството мислат за Божјите пратеници кои биле пред Исус?

Мојот Пастир е Господ и Спасител Исус.не ми треба да читам куран а и не знам зошто одбивате да кажете како Мухамед се докажал како пророк.

Исус самиот се преставил како божји син и кој вели никој нема да дојде до Отецот освен преку мене.Ќе ме видите како седам одесно на силата господова кој че ви судам.Како ги разбираш овие зборови?

Ако ме прашуваш мене како ги гледам Божјите пратенивци постојат две веројатности.

Мухамед да земал Библија и од стариот и новиот завет си направил добра копија Куран,

Втората е Бог,Севишниот решил да не искушува како пто го правиме ова сега јас и ти и да му соопштил Куран што Мухамед до сега барем за мене нема никакви докази дека е човек над луѓето.

Библијата е напишана со помош објава на апостолите од Светиот Дух(Божјата сила)
па може да направиме некоја споредба со тоа дело.и апостолите дури имале моќ дарена од Исус за да се сокажат како божји пратеници.
Очигледно ја имаш читано библијата па немора да ти пишувам за чудата на Господ Исус и делото и дејноста.и се уште не ми е јасно зошто не го прифаќате како Господ
Ова преставува глобален проблем.
Едноставно што е суштината на исламот како се докажува пиши?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom