ПОМОШ за конкретен проблем - ЦРНА ДУПКА!!! - РЕШЕНО

• Креатор на темата Креатор на темата NiTr0
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

NiTr0

ГЛИЦЕРИН
Член од
4 април 2006
Мислења
467
Поени од реакции
4
Ве молам сите кои се разбираат во проблемот што денес ми настана, да ми помогнат, бидејки се работи за PC-то на работа каде имам важни документи, кои ми се потребни за тековната работа:
Креирајки подфолдер и одкога ги ставив фајловите што сакав да бидат во него, ми се случи чудна работа! Имено, после тоа во фолдерот каде беше креиран подфолдерот, ми исчезнаа речиси сите други фолдери и останаа само 2. Останатите се пак тука но се „невидливи“ и ако ја пишам адресата од „исчезнатиот“ фолдер, си го отвора фолдерот со сите документи во него. Ова и не би било толку страшно доколку би ги паметел точните имиња на сите фолдери што исчезнаа, ќе им барав некое чаре, но сега не знам колку точно и кој фолдери ми се изгубени. А такви ги има најмалку 20-на!
Порано ми се случи еден сличен проблем, но на еден фолдер, само што таму се работеше за друго. Фолдерот како таков постоеше, но содржините во него не ги даваше, кажуваше 0Мб (празен фолдер). Доколку снимев некој документ во него, тој ќе се снимеше, но по излегување и влегување пак во фолдерот - ништо, празен фолдер. Пробувајки пак да го снимам истиот документ, ми јавуваше порака „дека тој документ веќе постои, дали сакате да го замените со новиот“.
Сакам да ви кажам дека кога ми настана првиот проблем со едниот фолдер, откажа виндоусот и потоа го инсталирав наново, со форматирање на системскиот диск. Но фолдерот пак остана како “црна дупка“ - ставаш фајлови во него, а пак ги нема.
Со антивирус и други програми против штетници сум пробал, но ништо не наоѓаат!
Не знам дали има закачено нешто на дисковите или во РАМ-от. Важно ме зафркава и не можам да лоцирам во што е проблемот!

Пак ќе напоменам, кој може да ми помогне, би замолил за помош, бидејки понатаму може и други уште поважни документи и фолдери да ми „исчезнуваат“

Благодарам однапред и се надевам дека заедно ќе изнајдеме решение за оваа “ЦРНА ДУПКА“

П.С. (до Администраторите и Модераторите)
Постов го отворив како нова тема, иако има тема помош, бидејки се работи за специфичен проблем и мислев дека таму ќе биде малку непрегледно. На вас оставам дали ќе го префрлите таму или ќе го оставите како нова тема.

Абе мене на вирус ми личи ама ти викаш не наоѓале ништо...
Пробај го овој на странава www.greatis.com/security/.
Се вика Regrun Security(симни си Платинум верзија) и симни апдејти...
И јас имаф вирус шо не го наоѓаше Касперски но програмов го најде

Mac)) напиша:
Абе мене на вирус ми личи ама ти викаш не наоѓале ништо...
Пробај го овој на странава www.greatis.com/security/.
Се вика Regrun Security(симни си Платинум верзија) и симни апдејти...
И јас имаф вирус шо не го наоѓаше Касперски но програмов го најде
Ај ќе пробам, сега ќе го извадам ова.
Добродојдени се и други мислења.

Slucajno folderot kaj sto gi pravis drugite folderi da ne ti e hidden?
Za sekoj slucaj otvori My Documents, gore odi Tools pa Folder Options i klikni go nego. Posle odi View vo noviot prozorec i klikni Show hidden files and folders. Klikni OK. Odi vo lokacijata kaj sto ti se drugite folderi i vidi dali ima nesto novo pa izvesti ne.

Princ напиша:
Slucajno folderot kaj sto gi pravis drugite folderi da ne ti e hidden?
Za sekoj slucaj otvori My Documents, gore odi Tools pa Folder Options i klikni go nego. Posle odi View vo noviot prozorec i klikni Show hidden files and folders. Klikni OK. Odi vo lokacijata kaj sto ti se drugite folderi i vidi dali ima nesto novo pa izvesti ne.
Да беше толку едноставно, немаше да барам помош.
Сепак не е до тоа.

а си пробал со Folder Options -> Reset All Folders?

Ако не работи ова, најди си некој фајл менаџер и разгледи, ако пак ти прави вакви проблеми, можно е да имаш оштетување на дискот или вирусче (реакт одма); ако не, примаш заебанции од експлорерот. Реинстал виндоус ваљда.

пробај па кажи. интересно пред се...

znam deka zvuci malce "preterano" ova so ke ti go kazam ama mozebi hard diskot imat bad sectors :)
i mene ednas eden hard disk mi kazuvase 12 zafaateni GB vo edna prazna particija:) znam deka ne e isto ama proveri

Poslednive dve raboti ke gi proveram utre, pa potoa ke vi javam za rezultati. Fala na pomosta.

HsIlOmEdUs напиша:
а си пробал со Folder Options -> Reset All Folders?

Ако не работи ова, најди си некој фајл менаџер и разгледи, ако пак ти прави вакви проблеми, можно е да имаш оштетување на дискот или вирусче (реакт одма); ако не, примаш заебанции од експлорерот. Реинстал виндоус ваљда.

пробај па кажи. интересно пред се...
1. Со антивирусите пробав се, пак по старо.
2. Предходниот пат кога го преинсталирав виндоусот, го форматирав и дискот (ама само системската партиција, кај што е инсталиран виндоусот). Другиот дел од дискот не го имам форматиратирано воопшто досега, а го работам веќе 3 години. Проблемот си постоеше и после реинсталирање на виндоусот, па мислам дека не ќе е до експлорерот или виндоусот.
3. Дајте некое програмче за проверка и оправање на дискот, оти по се изгледа до тоа ќе е или оштетен некој сектор.

Само пак ме чуди, ако е оштетен дискот, нема воопшто да ги чита програмиве, а кај мене си работат, само што се невидливи.

Навистина не знам :nenene: што чудо ќе да е ова???

Можете да ја затворите темава, најдов решение :aplauz:.
Фала на сите што пишаа на оваа тема, најповеќе ми помогна постот на Crazy P0Y0L.

Значи имаше лоши сектори на хард дискот?
Не би било лошо да го кажеш решението точно. Во случај некој некогаш да го има истиов проблем да не отвара нова тема. А не вака јас се снајдов за другите не ми е гајле :)

aj probaj so ova....
www.grisoft.com
simni AVG Free anti-virus i
simni Ewido anti-spyware
napraj im update i
moja preporaka ti e prvo pusti go Ewido da skenira a potoa AVG-to

Princ напиша:
Значи имаше лоши сектори на хард дискот?
Не би било лошо да го кажеш решението точно. Во случај некој некогаш да го има истиов проблем да не отвара нова тема. А не вака јас се снајдов за другите не ми е гајле :)
Не знам дали точно се работеше за лоши сектори (тоа е моја претпоставка), ама решението беше едноставно: Check disk.
Понекогаш мислиме дека проблемите се комплицирани и бараме комлицирани решенија (три дена се маткав со тоа антивирусите, а последно барав програми за проверка на дискот). Арно ама се најдов денес со еден мој другар програмер и му расправав за проблемов и ми вели дали направи Check disk? Тогаш ми текна дека можеби има некој оштетени патеки или сектори на дискот, бидејки го “рокам“ 4 години а го немам средувано воопшто. Па кога појдов на работа, го пуштив да скенира и ми јавува порака дека виндоусот не може да дојде до одредени фајлови и дека скенирањето ќе го направи на следното рестартирање. Потоа рестарт и си го среди дискот (додуша потраа малку подолго време, ама сега е во ред).
Значи основна работа што треба да ја практикуваме, а најчесто забораваме да ја правиме. И на крајот, не ги ставиле за џабе тие системски програми. Само треба да ги користиме. Тоа е тоа.

п.с. Одговорот ќе го пишев посекако, само преѓеска појдов на работа да видам дали се средила работата, бидејки го имав оставено да се средува од сабајле, па потоа заминав на пат и немав време подедално да опишам што точно било.

п.с.2 Уште еднаш БЛАГОДАРАМ на сите што се потрудија да ми помогнат.

Супер. Мило ми е што членовите на форумот ти помогнаа да го решиш проблемот. :)
Фала што ни кажа за решението на проблемот.
Во било кое време ако имаш потреба од помош, слободно постирај на некоја од темите за помош.
Поздрав :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom