Norton Ghost

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Локација
@home
Програмчево служи за "клонирање" на вашиот диск. Произведен е од Symantec во 1996 година. Името Ghost доаѓа како кратенка на "General Hardware-Oriented Software Transfer". Работи на тој начин што прави слика на една од партициите што при случај на проблем со некоја од нив ја враќа во положба каква што била кога е направена сликата. Карактеристично за него е што работи под DOS оперативен систем (ова важи за постарите верзии, мислам дека најновата верзија работи под Windows), интерфејсот е едноставен и прегледен. На овој линк имате туториали за примена на Norton Ghost.

Download Trial Version

Го имаме и работиме и е екстра.
Добар е и PowerQuest Drive Image 7.0

Ево туториалче како да направете слика од вашата партициа:

Па одиме Local -> Partition -> To Image

ghost_2002_to_image.gif

Избираме Хард диск (ако имате еден ќе биде лесно, на сликата има 6 хард дискови [piggy wiggy])

ghost_2002_source_drive.gif

И потоа избираме партиција од која ќе ја правиме сликата

ghost_2002_source_partition.gif

Потоа ја избраме дестинацијата каде ќе ја зачуваме сликата и името на сликата (image фајлот)

ghost_2002_destination.gif

Па избираме ниво на компресија

ghost_2002_compression.gif

ghost_2002_dump.gif

и чекаме.....:zlo:

ghost_2002_imaging.gif

Ако не се јави некоја грешка за време на правењето на сликата, треба да ви излезе оваа порака

ghost_2002_success.gif

Со ова сме ја направиле сликата успешно :aplauz:

А може ли со ова на пример сега ако го форматирам, си инсталирам Windows и сите основни програми па со него да си направам како backup и следен пат кога ќе го форматирам наместо да се заебавам со инсталации на windows i програми само да си го ископирам имиџ фајлот??

Закон програма
колку и да го сјебаш компјутерот со backup и за 5 минути е ко нов ќе е
ја користам и дома и на работа работи супер

А може некој да даде линк од најновиов?

MOze

nozo_komiti напиша:
А може ли со ова на пример сега ако го форматирам, си инсталирам Windows и сите основни програми па со него да си направам како backup и следен пат кога ќе го форматирам наместо да се заебавам со инсталации на windows i програми само да си го ископирам имиџ фајлот??
Moze pa toa i celta na ovaa programa samo poleka so tutorial i nemas gajle sve ti ide nazad

А зошто не ми дава да направам слика на C партицијата, ми вика дека не може да ја заклучи?

Го следев примерот на декстерче со помош на Hiren's BootCD 9.8 и нормално GHost
Еве ги грешките кои ми ги дава...

Стискам Force lock ама да не е некоја заебанција после... или така треба да биде?

Луѓе, како воа да го нарежам на ДВД и да ми биде бутабилно? Немам флопи на компјутерот, ако може степ бај степ :) фала :)

Dobro be majku mu stara, ke objanse kako se rabote so ova chudo
naprivi image i go staviv D particijata
koga go statuvam ghostot i odam da ja restore mi kazuva deka ne moze dase zakluche particijata... sho da pravam... dajte objasnuvanje, site go koristete, ama nikoj ne kazuva kako treba...

Друже почекај неможе одма да ти вратат. Не е форумов 2-3 теми само. Најголемиот и најмасовниот во Македонија е :)

Dejan];2535646 напиша:
Dobro be majku mu stara, ke objanse kako se rabote so ova chudo
naprivi image i go staviv D particijata
koga go statuvam ghostot i odam da ja restore mi kazuva deka ne moze dase zakluche particijata... sho da pravam... dajte objasnuvanje, site go koristete, ama nikoj ne kazuva kako treba...

Не знам која верзија ја користиш.....
.....но сепак разгледај во старт менито во виндовсот кај Нортон гост..имаш ...одлични видео туторијали и тоа интерактивни....имаш и PDF документација...така да погледни ги видеата и прочитај ги документите, едноставно и разбирливо се направени.

http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=norton+ghost&aq=5&oq=norton

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom