Како да изберете правилна боја на пудра

• Креатор на темата Креатор на темата NelTu
  • Време на започнување Време на започнување

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Многу луѓе не знаат како да ја одберат правилната боја на пудрата.

Најпрво треба да направиме разлика помеѓу NC и NW, и C и N боја на пудра.
На многу од пудрите ги нема овие ознаки, но на Loreal, Mac, и незнам точно кој други ги има.

Што е ова сеа NW, NC? Кога и да купувам пудра, не ми одговара точно на кожата..

Најпрво да ги разјасниме ознаките.

NC - Neutral Cool
C - Cool
N - Neutral
NW - Neutral Warm

Погледнете во огледало, и видете која боја најмногу ја гледате на вашето лице, на вратот и на рацете. Јас на пример претежно имам жолта боја, но со некои црвенкасти точки.
Но многу е важно што сакате да истакнете. Дали сакате да изгледате пожолто или поцрвенкасто. Ако сакате по жолто ви треба NC, а за поцрвенкасто, NW.

M6JC04.jpg ова е NC 30

M6JC16.jpg ова е NW 30

Двете се со иста боја но со различна нијанса.

C--NC--N--NW
златна-------------розеникава

Бројките одат од 5 - 55.
Колку понизок број толку бојата е посветла.

"Проблемот" во добивањето на совршена боја е во мешањето на боите.

Да речеме дека имате жолт тен но со црвеникави пигменти.

Не треба да имате само една боја на пудра и толку.
Една боја на пудра НЕ!

Значи, ако сакате да добиете природна боја на кожа ви треба една течна, и една камена пудра.

Ако ставите NW течна пудра, лицето ќе ви биде розеникаво, ќе се разликува со бојата од вратот. НО, ако ставите N камена пудра, розеникавата боја ќе исчезне, и ќе добиете изедначена, природна боја.

Се надевам помогнв, ако има некои прашања слободно поставете ги.

Еве подолу некои слика во кои се гледа разликата во NC i NW бојата.

mac-pro-longwear-foundations-nw.jpg

А каде го пишува тоа C NC NW? На амбалажата?
Користам Макс Фактор, Ластинг перформанс, ама не можам да видам ткава ознака...

А каде го пишува тоа C NC NW? На амбалажата?
Користам Макс Фактор, Ластинг перформанс, ама не можам да видам ткава ознака...

На макс фактор мислам дека нема такви ознаки.
Или се обележани на капачето, или овде,
20121126_002315.jpg

Јас нешто ако разбрав од ова, машко да се сторам :/

Јас нешто ако разбрав од ова, машко да се сторам :/
Срц ја легнувам и станувам со таа молитва, џабе е :icon_lol:
Целиот муабет е центриран на една работа а тоа се ознаките. Не секаде ги има затоа е малце чудно, но ајде. Еве некои општи работи при купување на пудра, знаеме дека се купува обавезно на дневно светло, се проба на внатрешен дел од дланката и најбитно е текстурата да одговара на кожата. Обично тие што се за сува кожа имаат розова ознака додека за мрсна обично се со зелено. (но не секои)
Има пудри со лесна покривна моќ (пример авон со камилица пудрото е такво), тие обично се потечни од другите и посјајни, повеќе се за млада кожа, ги земаат повеќе за изедначување на тен оние со почисто лице.
Додека погустите автоматски имат појака покривна моќ и битно е да се става крема пред таква пудра за да може полесно и правилно да се размачка на лицето. Тие обично се мат -не даваат сјај на лицето.
Авторо даде убав пример за мешање на бои, кој може да си дозволе 2 одеднаш и да си ствара трета нијанса шо одговара на тенот, најубаво му е така :)
Друго у склоп на темата да си кажам и мојо избор со овоа мислам оти ќе терам додека постое, а и убави нијансички има.

п.с Тука у овие теми ако се здаве некој со некој можат и партал да се напраат, ни врапче не прелетува, а не па бан :icon_lol:
п.п.с сакаше да кажам, порано многу беше поактивен форумо мода убавина. . . да не се сфанеме погрешно..
:pipi:

Срц ја легнувам и станувам со таа молитва, џабе е :icon_lol:
Целиот муабет е центриран на една работа а тоа се ознаките. Не секаде ги има затоа е малце чудно, но ајде. Еве некои општи работи при купување на пудра, знаеме дека се купува обавезно на дневно светло, се проба на внатрешен дел од дланката и најбитно е текстурата да одговара на кожата. Обично тие што се за сува кожа имаат розова ознака додека за мрсна обично се со зелено. (но не секои)
Има пудри со лесна покривна моќ (пример авон со камилица пудрото е такво), тие обично се потечни од другите и посјајни, повеќе се за млада кожа, ги земаат повеќе за изедначување на тен оние со почисто лице.
Додека погустите автоматски имат појака покривна моќ и битно е да се става крема пред таква пудра за да може полесно и правилно да се размачка на лицето. Тие обично се мат -не даваат сјај на лицето.
Авторо даде убав пример за мешање на бои, кој може да си дозволе 2 одеднаш и да си ствара трета нијанса шо одговара на тенот, најубаво му е така :)
Друго у склоп на темата да си кажам и мојо избор со овоа мислам оти ќе терам додека постое, а и убави нијансички има.

п.с Тука у овие теми ако се здаве некој со некој можат и партал да се напраат, ни врапче не прелетува, а не па бан :icon_lol:
п.п.с сакаше да кажам, порано многу беше поактивен форумо мода убавина. . . да не се сфанеме погрешно..
:pipi:

Па и темата е за БОЈАТА на пудрата, а не за тоа што ти наброи. А бојата зависи од ознаката, нели?

Ти пудрата на рака ја клаваш па што пробуваш таму или на лице?

Па и темата е за БОЈАТА на пудрата, а не за тоа што ти наброи. А бојата зависи од ознаката, нели?

Ти пудрата на рака ја клаваш па што пробуваш таму или на лице?
Оф мори мајко... Баш ме интересира дали има некој што те разбра тебе или моето што го пишав, значи општо за пудра а не за бројките на Mac кои бтв ги нема у Македонија... Размисли убаво како ја водиш дискусијата а се гледа од тоа колку ти е посетена темата. Јас не коментирам повеќе.
едит. Убаво ги разбирам топлите и ладни нијанси, и општо козметиката како поим. Само работата е да те сфатат повеќемина, не сме тука да се правиме паметни, ваљда...

Темата не е отворена за дискусија туку како информатор, и да се има представа на што треба да се внимава кога се одбира. Ако некој не ме разбра оти не праша што не разбрал?
И ако mac пудрите ги нема во македонија не значи дека никој не ги користи така.
Пробав подетално да доловам нешто за 90% од девојките што ги гледам надвор да не изгледаат ко згрешени торти во фаците.
Темата е конкретно за БОЈАТА, а не ти да ми мешаш баби и жаби во темата. Прочитај го насловот.

Темата не е отворена за дискусија туку како информатор, и да се има представа на што треба да се внимава кога се одбира. Ако некој не ме разбра оти не праша што не разбрал?
И ако mac пудрите ги нема во македонија не значи дека никој не ги користи така.
Пробав подетално да доловам нешто за 90% од девојките што ги гледам надвор да не изгледаат ко згрешени торти во фаците.
Темата е конкретно за БОЈАТА, а не ти да ми мешаш баби и жаби во темата. Прочитај го насловот.
Види девојче, мене тоа ми е јасно. Знам што сакаш да кажеш ама глеј, колку од девојчињата тука што читаат мислиш дека користат mac а колку други врсти што немаат такви ознаки? Знаеш и сама колку е процентот. Сакав да доловам нешто што сепак е поврзано со темата и што можеби ќе помогне на некои кои имаат проблеми со кожата да знаат дали им одговара мат или сјајна. Можеби тука си нашла неповрзано со темата, ок. Друго, убаво би било да појаснеше какви се всушност ладните а какви топлите нијанси, ознаките ги нема на секоја пудра, значи ред е да знаат што значи топла што ладна и во која ќе се пронајдат. А бојата најлесно ќе ја одберат ако ја пробаат на дланка, пошо некои не сакаат да стават директ на лице па таму на внатрешниот дел на дланката се смета за најпогодно место.

упс
Темата не е отворена за дискусија туку како информатор,
сега видов. Па кажи им нека ја заклучат ако е само информатор, нема логика да стои отворена. Поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom