Борење

• Креатор на темата Креатор на темата DuFFy
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
За два дена во Истанбул во Турција (25 - 30 јули) стартува европското првенство за кадети, за мажи во двата стила (грчко - рисмки и слободен) и за жени, Федерацијата за боречки спортови на Македонија во согласност со препораките на стручниот штаб го објави списокот на потенцијалните членови на нашата репрезентација. Начелно тоа се 9 борачи, по еден во категорија. Прв на листата се наоѓа В. Јованов (42 кг, Бучим) по што следуваат К. Трајчев (46 кг, Балканец), И. Анакиев (50 кг, Балканец), Г. Ангелов (54 кг, Балканец), Р. Исмаили (58 кг, Лирија), О. Бајрамов (63 кгх, Бучим), С. Владимиров (69 кг, Спартак), Д. Николовски (76 кг, Бучим) и А. Георгиев (100 кг, Бучим). А, пак, екипата ќе ја предводат Т. Димков како тренер, Н. Лиманов - судија и Б. Ејупи како водач на патот........Инаку, со оглед на беспарицата која постојано го мачи не само борењето туку целиот спорт во нашата земја ФБСМ ќе партиципира во делот за превозот, за водачот на патот, за тренерот и за еден борач за најквалитетниот. Другите, пак, ќе треба на клупско ниво да ги покријат трошоците, се разбира доколку имаат сили за тоа и доколку сметаат дека имаат квалитет кој достојно ќе се претстави на ЕП

Па кажете што мисите за спотров...

наскоро ке почнам да вежбам борење,онака чисто за сила

Каде има клубови? И мене ми стана интересно сакам некој тренинг да видам како е..само едно нешто ми е гадно.. Ушите на сите борци им се гнасни.. Од премногу триење на татамите незнам зошто..нели има штитници?

Каде има клубови? И мене ми стана интересно сакам некој тренинг да видам како е..само едно нешто ми е гадно.. Ушите на сите борци им се гнасни.. Од премногу триење на татамите незнам зошто..нели има штитници?
Во Борис Трајковски лани имаше и тоа беспари,секој ден,кога можеш си доагаш,а и уште има изгледа.

Од Скопје си ти?

слободен[/quote
Сите клубови во Македонија ги негуваат и двата стила на тренинг, но за натпревари го преферираат слободниот стил, бидејќи македонско(грчко) -римскиот стил е потежок и бара повеќе сила и повеќе кондиција.
--- надополнето: Oct 24, 2011 8:35 PM ---
Во Скопје ги имаш Хеди кои тренират во Маџари во новата сала, Тигар кои тренираат во малата сала во Борис Трајковски и Лирија на Бит Пазар. Потоа има клубови во Радовиш(Бучим-бивш европски и светски клубски првак од времето на Чифлиганец), Штип (Балканец),Велес, Неготино, Гостивар и Тетово.
--- надополнето: Oct 24, 2011 8:38 PM ---
Тоа што имаат такви уши за борачите е успех и не се срамат од тоа иако со една едноставна хируршка интервенција од 5 минути ушите можат пак да им бидат вратени во нормала. Некое време тренерите не ги пуштале борачите на терен додека ушите не им се наполнат со згрутчена крв!

тоа можеш дома да си го средиш, еве како :)
и тоа мора да биде исцедено наеднаш за да не остани перманентно :)

Оооо имало и борачи на форумов :)
Во спортов сум 6 години, тренирам во БК 7ми Мај - Леов од Прилеп. Три пати државен првак(еднаш во пионери и два пати во кадети).Надвор од државава неколку медалчина(ниеден златен).
Клубови во Македонија има во овие градови:Прилеп, Скопје(3-4 клубови), Кочани, Штип, Радовиш, Тетово, Кичево,Неготино.
Мислам дека во сите клубови тренирањето е бесплатно(сигурно знам за нас прилепчани, штипјани, радовишани, 7ми мај - тигар од скопје)
Најдобри клубови моментално се Балканец од Штип и Бучим од Радовиш но нели тоа се клубови со 30-40 годишна традиција.
Ако нешто ве интересира со спортов пишете на темава, че се потрудам да ви појаснам и одговорам. Голема вистина е дека борењето е најтежок спорт во светски рамки, ова е потврдено од многу стручњаци.

Оооо имало и борачи на форумов :)
Во спортов сум 6 години, тренирам во БК 7ми Мај - Леов од Прилеп. Три пати државен првак(еднаш во пионери и два пати во кадети).Надвор од државава неколку медалчина(ниеден златен).
Клубови во Македонија има во овие градови:Прилеп, Скопје(3-4 клубови), Кочани, Штип, Радовиш, Тетово, Кичево,Неготино.
Мислам дека во сите клубови тренирањето е бесплатно(сигурно знам за нас прилепчани, штипјани, радовишани, 7ми мај - тигар од скопје)
Најдобри клубови моментално се Балканец од Штип и Бучим од Радовиш но нели тоа се клубови со 30-40 годишна традиција.
Ако нешто ве интересира со спортов пишете на темава, че се потрудам да ви појаснам и одговорам. Голема вистина е дека борењето е најтежок спорт во светски рамки, ова е потврдено од многу стручњаци.
мило ми е што си од прилеп, ме интересира кај тренирате и кој стил на борење. иначе апсоултно точно дека борењето уе тежок спорт,сила плус кондиција и издржување ти требаат а да не правам муабет колку лесно можеш да се повредиш
позз

мило ми е што си од прилеп, ме интересира кај тренирате и кој стил на борење. иначе апсоултно точно дека борењето уе тежок спорт,сила плус кондиција и издржување ти требаат а да не правам муабет колку лесно можеш да се повредиш
позз
тренираме во салата на ОУ Гоце Делчев. е сега официјално тренираме слободен стил(како и сите во Македонија) НО сите зафати кои ги има во грчко-римскиот ги има и во слободниот стил само што плус во слободниот стил има и влезови во нозе и се друго ( испод половина) така да нема да се сложам дека грчко - римскиот е потежок(како шо пишува погоре). инаку мене ушите уште ми се здрави иако тренирам толку време и нејчам со сила да ги удрам така да не сум оптеретен со то. иначе то не е ништо страшно.
а ти борач си ? кај тренираш?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom