Поврзување десктоп со лаптоп (за интернет)

• Креатор на темата Креатор на темата Zakon4eto
  • Време на започнување Време на започнување

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Локација
Скопје, Карпош
Вака, ме интересира дали можам лаптопот да го поврзам со LAN кабелче со десктопот за да има интернет?

lanport.jpg

Прво и основно:
Треба да имаш 2 вакви порти на компјутерот за да можеш да ја оствариш целта (освен ако не си поврзан на интернет преку некое USB).
Конекцијата треба да ти биде Laptop -> PC -> Modem/Router/Switch/Whatever. Ќе си го конфигурираш тоа во контрол панел, ме мрзи да пребарувам сега. Ако компјутерот ти е моментално поврзан со модемот/рутерот/whatever преку ваква порта како на сликата, и немаш 2 такви порти на матичната, заборави на идеава.

Најверојатно кај тебе никако... Зимај рутер или свич

Имам и ја Windows 7 па колку можам ќе ти помогнам. Да не постирам и јас сега треба да имаш тоа што на сликата ти го прати Indigo ако го немаш тоа нема да можеш во никој случај да успееш во тоа што си тргнал. Конекцијата така треба да бидит а во Контрол Панел мислам беше во Internet Options и имаш таму неколку табови и ќе си најдеш. Незнам точно во кој од тие табови треба да стиснеш. Но како прво треба да го имаш тоа на сликата од членот погоре.

lanport.jpg

Прво и основно:
Треба да имаш 2 вакви порти на компјутерот за да можеш да ја оствариш целта (освен ако не си поврзан на интернет преку некое USB).
Конекцијата треба да ти биде Laptop -> PC -> Modem/Router/Switch/Whatever. Ќе си го конфигурираш тоа во контрол панел, ме мрзи да пребарувам сега. Ако компјутерот ти е моментално поврзан со модемот/рутерот/whatever преку ваква порта како на сликата, и немаш 2 такви порти на матичната, заборави на идеава.

И на десктопот и на лаптопот имам ваква порта и со мрежен кабел ги поврзав, лаптопот ми е на вајрлес и пак нема интернет десктопот.

И на десктопот и на лаптопот имам ваква порта и со мрежен кабел ги поврзав, лаптопот ми е на вајрлес и пак нема интернет десктопот.
а интернетот како го добиваш? не можеш директно десктопот да го поврзеш на рутерот, свичот и сл.?

Ти треба crossover кабел за оваа работа и многу среќа :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom