Локалитет: Tврдат дека ја пронашле гробницата на Роксана и Александар IV?

Член од
27 јули 2012
Мислења
80
Поени од реакции
66
Грчките археолози тврдат дека во ископините на античкиот град Амфипол во Егејска Македонија е пронајдена гробницата на сопругата на Александар III Роксана и неговиот син Александар IV.
Засега ископувањата се престанати заради недостаток на финансии. Македнските археолози му понудиле помош но била одбиена.

Извор: вести од Сител

Сеуште е рано да се говори за тоа кој е таму закопан, таа може да биде и празна :) Ова е само интернет новина.

Ништо чудно да е таму да се закопани кога тоа е матичната територијата на племето Македонци.

Најбитен дел: Локалните власти и медиумите сметаат дека тука се закопани Роксана и Александар IV... - зар треба уште да биде мистериозно? :)

Не бе во Амфипол е. А веројатноста да се таму закопани не е мала сепак таму се убиени од страна на Ксандар за време на династичните војни.

"Засега ископувањата се престанати заради недостаток на финансии"

Глупости, тие вложуваат милиони каде што нема ништо а не пак овде, каде што наводно нашле нешто. Во истиот момент има да најдат средства и повеќе од доволно за да докажат вакво нешто.

ajde se spomna pridavkata makedonski vo ovoj Eu izvestaj i odma oni pronaogat grobnica kade sto za nekoja nedela ke objavat deka roksana bila zakopana so grckoto zname, gluposti pa i oste nekoj veruva vo ovaa

Повеќе би рекол дека ваквата мистериозна претпоставка без никакви конкретни докази ја прават ради туризмот,кој значително им се намали за разлика од претходните години... и голем стап и да ја најдат роксана со грчко знаме,таа не е ниту Македонка,а и да е, пак нема да има никакво влијание врз македонското во Македонците...

Времето ќе покаже дали е гробницата на Роксана и Александар IV. Ако навистина е 100% ќе донесат грчки фалсификатни натписи за да ја прикажат како грчка.

ај погоди зошто грците ја одбиле нашата помош? xD

Изјава од мојот професор доктор по археологија Виктор Лилчиќ :
- Роксана и нејзиниот син биле посочени како предавници на Македонија. Се сомневам дека некој би им приредил свечен погреб во таков голем објект, вели археологот Лилчиќ за веста дека во Серес е откриена гробницата на жената на Александар Македонски и нивниот син

Можеби од некаква почит сепак биле погребани во кралска гробница. А ако не се тогаш или е на некој друг или не е гробница воопшто.

newego_LARGE_t_420_54406434_type12713.jpg

Гејски археолози открија парче од маската, којашто македонскиот цар Филип II-ри ја носел за време на религиозни церемонии. Најдена е во гробницата на Македонското царство (Кутлеш).

http://www.entertv.gr/article/353050/hryso-stefani-kai-i-maska-toy-vasilia-filippoy-v

http://www.entertv.gr/article/353050/hryso-stefani-kai-i-maska-toy-vasilia-filippoy-v

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom