Галичка свадба

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 април 2005
Мислења
2.496
Поени од реакции
1.127
Секоја година одам на Галичка. Не сум од Галичанец ама ги почитувам обичаите и навистина се осеќам прекрасно кога сум дел од нив.

Оваа година за брачен пар е избран Австрискиот конзул и извесна Македонка во конкуренција на брачни парови од Галичник. Конкретно, фафорит беше Тодор Јуруковски и неговата придружничка од Маврово.
Што мислите дали е во ред странски државјани да бидат главни протагонисти во оваа манифестација која бездруго завзема високо место во нашето културно живеење?

Оние кои се засегнати со овој проблем со неверување ја примија веста за одлуката. Јас само едно ќе прашам.. која е таа амбиција на Австриец да прави свадба на Галичка свадба? Која е таа болна амбиција..

Традицијата е нарушена иако некои тврдат дека ова е проширување на Галичката свадба надвор од границите на Македонија.

Galichnik2002_03.JPG

ако гледаш од таа политичка страна, тогаш не изгледа убаво

jas mislam deka e preterana reakcija

ako zeto i nevestata se podgotveni da ja naprat svadbata po site obichai na Galichkata svadba, togash ne gledam kaj e problemot sho zeto demek bil od avstrija...

da ne praeja dna testoj na prethodnite 42 zetoj, pa site odsekoas se so Makedonska krv vo venite?

ajde be...

druga e rabotata, tie sho "izgubija" se loshi gubitnici, ne mozhat da se pomirat...

sega, ako "komisijata" bila "stimulirana" so nekoja i druga iljada euro za da odluchat vo korist na avstrieco & negovata nevesta, to e vekje skroz druga rabota, ama da se zakanvat "kje nema kojni, kje nema svadba, kje se tepame" i slichno e samo glupo...

se rezilime

prvo, dosta ni se krvavi svadbi, sme gi imale i premnogu, i toa ne na teatarski sceni tuku realni... vistinski sluchki...

vtoro, koa gospodjata "konzulka" kje se vrti so gazojte niz evropski baloj, kje chukni nekoja druga debelog´zesta evropska dama, pa kje se zamuabetat, koj si od kaj si, pa kje slushni "damata" deka ima nekakva zemja sho se vika Makedonija...

treto, ima pokje od dva kojna vo Makedonija, pa mozhime i pokje nevesti da kachvame na kojno, sho se karat, ebati to budali, neka se radvat site zaedno...

Галичка свадба!

Јас сум галичанец така да ме интересира дели некој бил на Галичка свадба и дали му се допаднало!
п.с и ако има некој со галичко потекло одма да пише

Capo Kapistec напиша:
Јас сум галичанец така да ме интересира дели некој бил на Галичка свадба и дали му се допаднало!
п.с и ако има некој со галичко потекло одма да пише

pa i jas sum galicanec :) :)
sum bil... porano idev non stop
ali poslednive dve godini neam ic otideno ni na svadbata... mislam deka te imam videno tamu... :)

Јас сум од Лазарополе.

ama situacijata si bese razresena
toj avstriecot platil za da bide izbran... i posle go smeniva...
se si se vrati vo normala
prednost imaat semejstvata koi imaat clen sto e roden vo galicnik ili po poteklo e galicanec.. ili pak ima kuka napraeno vo galicnik :)
jas sum galicanec pa ako ve interesira nesto prasajte

Тодор (тоше) ми е прв комшија :) Последниот младоженец.

ги знам сите, многу.. а не сум галичанец

еве ви уште една тема
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=442

за сите селани :) ... ко мене :)

Сакам од желба само да видам порано како се женеле/мажеле да отидам на галичка свадба. Тоа што и јас сум мијак е друга работа. Само откога еве се исполитизира, или тоа што доааѓаат некои луѓе колку да бидат видени, а не да видат нешто ми смета. Поздрав до сите мијаци.

gerard напиша:
Што мислите дали е во ред странски државјани да бидат главни протагонисти во оваа манифестација која бездруго завзема високо место во нашето културно живеење?
Галичката Свадба е наша, Македонска. Треба да ја чуваме љубоморно. И онака секоја година има повеќе од еден заинтересирани двојки.

Не мора да бидат Галичани. Барем нека бидат Македонци

Крстителот напиша:
Галичката Свадба е наша, Македонска. Треба да ја чуваме љубоморно. И онака секоја година има повеќе од еден заинтересирани двојки.

Не мора да бидат Галичани. Барем нека бидат Македонци

za toa deka nema da bidat drugi e definitivno... posle ova sto se desi...
a za kukja i takva rabota... tesko ide.... pogotovo na albanec.. od mesna zaednica e zabraneto da se prodade zemjiste na albanci...
cisto makedonsko selo...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom