Сите (а)теизми на едно место. Каде си ти?

• Креатор на темата Креатор на темата DBack
  • Време на започнување Време на започнување

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.557
Пишувам на форумов веќе 5-6 години, главно на Религија. Сеуште сум запрепастен од тоа како новите намерници на омилениот ми подфорум редовно се полузбунети околу (а)теизмите и нивните значења. Денес налетав на една одлична сликица (sorry Мики1) која, верувам, многу прагматично го прикажува целото шаренило на верувања.

Каде си ти во оваа калакурница од (не)верувања?

Worldview-large.jpg

Не беше тоа прашањето, Мики1.

Прашувам кој е твојот теизам. Доволно е да се кажеш Христијански теист и заршена работа. За вера и невера доолно дискутираме по останатите теми.

Атеист со примеси на Егзистенцијалист и Нихилист.

Веруваш во нелогични замислени другарчиња кои се косат со секоја здрава логика?

Да - Теист (благо кажано)
Не - Атеист.

Simple as that.

Јас сум Апато-Агностик. Неможе да знам и несакам да знам ни дали има бог ни која е смислата на животот. Побитно ми е утре дали ќе врне од колку дали има Бог и што е смислата на животот такви прашања се беспотребно губење време бидејќи неможе да се одговораат и создаваат само проблеми во светот.

Naturalist/Agnostic не верувам во идејата за бог-како што е замислен од сите земни религии, но меѓутоа се обидувам да пронајдам некоја смисла на светот и постоењето - дали во самиот човек , нашата свест , природата или универзумот. Сеуште недоволно информиран,образован и искусен да завземам конкретен став :)

Што е важно кој што и во што верува.Понекогаш атеистите се понапорни от теистите.И двете групи веруваат во идеа,едните се дека нема бог а другите се дека има бог,но и двете групи неможат да приложат цврсти докази.Ha Ha,in your face...a-theist.

Што е важно кој што и во што верува.Понекогаш атеистите се понапорни от теистите.И двете групи веруваат во идеа,едните се дека нема бог а другите се дека има бог,но и двете групи неможат да приложат цврсти докази.Ha Ha,in your face...a-theist.
Which makes you a..?

Panentheist
--- надополнето: 18 септември 2012 во 17:22 ---
Веруваш во нелогични замислени другарчиња кои се косат со секоја здрава логика?

Да - Теист (благо кажано)
Не - Атеист.

Simple as that.

не е секогаш Господ замислено пријателче што се коси со здрава логика ;) ако гледаш така и човекот на аватар што го имаш исто бил теист и верувал во работи што се косат со здрава логика

DBack друже тука нема Jedi :D
Хммм.... во право си...

Епа мидиклоријаните се во се' што е живо во универзумот, па ваљда ќе му дое као органо-пантеизам, отприлика. Шо знам...
--- надополнето: 18 септември 2012 во 18:06 ---
не е секогаш Господ замислено пријателче што се коси со здрава логика ;) ако гледаш така и човекот на аватар што го имаш исто бил теист и верувал во работи што се косат со здрава логика
Човекот на аватарот не бил теист. Аман више!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom