Јанша призна: Словенија е пред банкрот (Протести во Словенија заради штедните мерки)

Не го ни негирав твојот став дека има систем кој функционира, но секој систем има дупки, а политичките елити, секаде низ светот, гледаат да ги лепат дупките со привремени решенија и проблемите под тепих да ги пикаат, но кога тогаш истите излагаат на површина. Претпоставувам истото е и со Словенците (барем од ова што го читам изминатиов период).
Еве Jagod4e живее т.е студира таму, така да таа може малку повеќе да елаборира за тоа како функционира системот, а мислам дека и малку во претходните постови и ја начна таа тема. И Словенците се луѓе како и сите останати народи, покрај другото се и Балканци, колку и тоа да го мразат и бегаат од тоа. Можеби најдалеку изгураа, можеби највеќе се развија од сите поранешни екс ју држави, ама на крајот од денот и тие се дел од Балканот и тие и покрај различниот менталитет, сепак не се совршени и не се имуни на кризи. :)
Мислам дека доста реално размислуваш. И јас имам слично мислење. Сепак мислам дека ќе се средат и за брзо време ќе ги поправат недостатоците. Според економски показатели се во подобра ситуација отколку некои други држави кои ги зафати кризата како што е на пример Грција.

Јанша колку што ми е мене познато не им се мота 30 години како што ти велиш. Тој беше избран 2004 еден мандат па беше во опозиција и оваа година повторно доби уште еден мандат. Можно е да грешам, но така ми кажаа едни пријатели што се таму и на лето доаѓаат кај нас на гости.
Што се однесува до Словенците. Можеме многу работи од нив да научиме, не се за џабе цело време понапред и побогати од нас. Пред 2 години бев на семинар дотаму и све беше средено, функционира системот.
Би додал само дека медиумиве нам ни ги сервираат приказниве за да си се тешиме. Демек ево криза е секаде и во јакиве земји гледајте не сме ние за никаде. Нешто во тој стил. Ама ние и понатаму ќе заостануваме 100 години зад сите.
Јанша е во словенечката политика од средината на 80-тите. Од КПЈ, преку дисидентство, па краток затвор, министер за одбрана, вечен лидер на опозиција до премиер во два наврати. Словенците многу добро знаат кој е Јанша и каков стил на владеење практикува. Но, пак го бираат.

Во Словенија системот секогаш функционирал и секогаш ќе функционира подобро отколку кај нас. Тоа никој не го спори. Но не заради Словенците. Туку заради германското менторство и банки. Всушност, меркиве за штедење, против кои Словенците протестираат им се наметнати од Германија и ќе ги спасат од банкрот. И пак ќе бидат пред нас.

Не ни сервираат медиумите ништо спектакуларно, ние треба да го разбереме тоа што ни го сервираат. Ако не можеме, спинот што го прават е легитимен. Словенија е само во полоша фискална состојба од Македонија. Не е стабилна. Тоа не значи дека нивната економија во целина е полоша, или помала од македонската. И ќе го решат тоа. Ќе намалат плати и пензии, додатоци за се и сешто, ќе воведат повисока работна дисциплина, нешта за кои популистичките влади досега редовно попуштале и бројките ќе им се вратат на старо. Само глупо е болниот да протестира против лекови, како што Словенциве сега прават.

DIRLJIVO PISMO POLICAJCA IZ SLOVENIJE: Nemam novca za rođendan sinu, i ja sam dio naroda…

Ti ljudi nisu lopovi i kriminalci, oni su gladni! To rade da bi preživjeli. Da prežive u Sloveniji koja je trebala postati nova Švicarska. :pos:(кој високо лета-ниско паѓа)
Tu se više ne da živjeti. Ti gladni ljudi koji su ukrali pecivo i kruh su osuđeni. A tajkuni, vladajući i gradonačelnici ne. Zato samo poručujem vlastima: još uvijek sam čovjek, još uvijek što je pravo a što krivo. Čak i kad stavim kacigu, pancirku, prsluk i držim pendrek.
Ni kada mi zapovjedite, neću dariti po gladnom komšiji!
Poručujem Goreneku, Janši i svim ostalima, lijevima i desnima! Nikad više neću udariti po onima koji protestuju. Neću udariti gladne ljude, koji su gladni zbog vaše nesposobnosti. Neću po ljudima koji su u pravu! Neću po gladnom komšiji, sinu, ocu majci, sestri…!
Neću to činiti niti na zapovijed! Nisam tako odgojen.
A ti, dragi kolega?
Sin je plakao kad sam mu rekao da ne može pozvati prijatelje

Rekla kazala. Ova kao pismo e sigurno nameštaljka od tamošnata opozicija. L'že ko cigan. Jes da dzandarite i tamu nemaat kojznae kakva plata,ama sose site dodatoci se plateni najmalku 50 pa do 100% poveke nego prosečen rabotnik vo stopanstvoto. Ako ne e taka site policajci odamna ke si dadele ostavka, a ne da se tepaat kako kaj nas da se zaposlat vo policija.
Edno e fakt, site državi so komunistički mentalitet (da se klati vrata i zima plata) imaat mnogu slična sostojba vo opštestvoto.

Rabotnicite vo stopanstvoto se jebana stranka so nikakvi plati i nikakva sigurnost, a na dugata strana ekstremno nabildan javen sektor so ubavi plati,sigurni rabotni mesta i beneficii,klanje na sekoj konkurs za zaposluvanje (i za policajci) itn. Državi kade što e prosečna plata vo javniot sektor pogolema od onaa vo stopanstvoto (vo Slovenija e na hartija statistički razlikata 30% a vo stvarnost preku 50%) nemaat šansa za prosperitet,i se osudeni na propast. Edinstvena cel na narodot,posebno na mladite e da se načukaat vo javen sektor i da ležat do penzija.
Niedna reklama od ovie vladnive *osmeli se* i slični rekla kazala za pottiknuvanje na pretpriemništvoto nema ova da go promeni se dodeka administracijata e podobro platena nega rabotnicite vo stopanstvoto.

Vo Slovenija e slična sostojbata,90% od mladite studiraat na klativratovski fakulteti i nitu pod razno ne gi interesira ništo drugo osven topla foteljička vo javnata administracija.

valvoline друже се гледа дека не живеиш во Словенија,и си слушал рекла казала.има нешто и точно ама не се.Јас живеам во Словенија некои 10 месеци и можам да ти кажам дека се каде каде понапред од нас.Како прво кај нив функционира државата,што кај нас го нема.За цените на кириите си во право.посебно во Љубљана се изгор,ама и затоа се криви банките.А за другите цени на прехрамбените производи,освен на овошјето и зеленчукот,се како кај нас,ако не и поефтини.Инаку протестите почнаа спонтано,така и ке завршат.Во право е Inglourious Basterd кога кажува дека протестите немаат цел,бидејќи овие протести не се против мерките за штеденје,туку против градоначалниците и другите политичари кои се научени на краденје.

Sestra mi živee tamu 10 godini. I jas sum rabotel tamu porano od vreme na vreme ponekoj mesec. Ubavo si ja teraat samo državnite paraziti u administracija,rabotničkata klasa e i tamu jebana stranka so nikakvi plati i nikakva sigurnost.
Ni tamu ništo ne funkcionira,korupcija nevidena,najgolemite kriminalci u faca im se smeat na sudiite i zakonot nikoj ništo ne im može.Mnogumina našinci što se na rabota tamu nemaat zemeno plata po pola godina i poveke,nekoi nemaat ni za avtobuska karta do doma da si platat. Sekoj den se zatvara edna ili poveke fabriki,narodot nema kade da se zaposli i oni begaat na zapad. Sreka sto im e Avstrija i Italija u komsiluk,najmalku 100.000 Slovenci od pograničnite predeli sekoj den se vozat i rabotat nadvor od Slovenija. Ako vo kratko vreme tamu nešto ne se smeni ke bankrotiraat isto kako Grcite,ne može rabotnik so 500-700 evra plata da izdržuva administracija so dvojno pogolemi plati.

Samo sto dojdov od tamu pred nekolku dena. Registraciite za pomalite vozila tamu gi poskapea za 20-30% a za pogolemite vozila so 3-4000 kubici za 100% (godisna registracija po novo za cherokee 4.0 npr cini preku 1500 evra), ddvto im go pokacija na 22%, sekoj den im lupaat novi i novi danoci,najnov e danokot na nedviznosti so koj vo prosek ke se pokaci stariot danok za 100-500%. Vo Ljubljana npr za stan od 60-70m2 po novo ke plakaat godisen danok od 500 pa do 1000 evra, za nekoja pogolema kuka 2000+ evra godisno itn. A ekonomijata e vo freefall mode,sekoj den se zatvara po edna ili poveke fabriki, kako trgnala rabotata beter nego Grcka ke bide. Imaat sreka sto Avstrija i Italija im se komsii pa mnogumina spasot go baraat i nasle tamu i sekoj den se vozat po 100-200 km vo eden smer na rabota. Da ne se bogatite komsii Slovenija odamna ke krahirase kako kuka od karti.
--- надополнето: 2 ноември 2013 во 09:29 ---
Po novo im se sprema zakon za namaluvanje na minimalnata plata od 500 evra neto na 400 evra. Minimalecot populisticki go kacija pred 3-4 god bas koga pocna krizata bez troska pamet vo glavata,ne deka im e gajle za rabotnicite nego zaradi matematikata pogolema plata = pogolemi doprinosi i danok. So ovoj glup poteg unistija bezbroj firmi sto edvaj krpele kraj so kraj i predizvikaa uste najmalku 50.000 novi nezaposleni zaradi toa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom