Ескалира состојбата во државната телевизија

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Веб-сајт
www.kajgana.com
Ескалира состојбата во државната телевизија. Се собраа и отпуштените работници и дел од сегашните вработени. Сите се револтирани. Обвинуваат дека Гордана Стошиќ и нејзиниот менаџерски тим се виновни за распаѓањето на МРТ.

„Ја испративме со посмртен марш, од сите телевизии каде досега работела ја испратија со музика никогаш да не се врати, 35 години работев овде, сега сум без плата, нема кој да ми ги храни децата, како да ги плаќам сметките куќата тоне и нема спас, погрешен човек ставија во МРТ”, изјавија поранешни возачи во МРТ.

Протестираа само мал дел од сегашните вработени. Повеќето гледаа сеир од прозорците. Синдикатот одби да зборува за состојбата. Оние најхрабрите не криеа дека МРТ тоне.
„Се се темели на едно незнаење, а можеби и не сакање, да пропадне МРТ тоа е жално за државата, а најмногу за граѓаните одиме со уништена програма за да земеме пари и претплата. Јас сум претставник од доелите што ги формираше, неуспешно, срцев болесник сум дојдов по сини картони нема”, рече вработен во МРТ.
Утринава едно минутен прекин на радио програмата, вработените го предупредија менаџментот дека ќе мора да ги исплати заостанатите плати, хранарини, придонеси.

„Во 9:30 направивме прекин, како предупредување за штрајк, колегите се известени и синдикатот, и натаму ќе се преземаат мерки”, вели вработен во македонското радио.

Главната директорската фотеља во МРТ е празна. Стошиќ е во Турција далеку од случувањата.
Членовите на управниот одбор интензивно состанчат, денеска е исплатена една хранарина на над 1000 вработени. Кризата во државниот сервис се продлабочи постизборно, пари снема, менаџерскиот тим се разбега кој по одмори, кој со оставки.

МРТ од одамна виси на работ на пропаст. Јас стварно не знам како, бидејќи ем земаат пари од радиодифузна такса, ем земаат пари од буџетот.
Меѓутоа МРТ е ламја со премногу “напикани“ вработени и воопшто не се работи економски таму. Исто така треба да сватат дека бараби не се за директори.

Дали постои законско решение МРТВ да се даде на некој на концесија?

Па типкава наместо плати за луѓево на одмор си оди !
то е бе македонија и се е можно

Зш да им дајт пари ко мојт на одмор да ојт? гего?
велком то маседониа хехеххехехе

Искрено кажано МТВ не е мрдната од 1990 се тоа па тоа. Хм Македонија во ЕУ? А замислете си BBC да имаа директорка како неа. Државна телевизија си бре ало? Ја претставуваш земјата како медиум. За жал МТВ останува само симбол на полноќните кралици од тротоарот. Ма не е она крива кога ќе ти дадат да правиш што сакаш...

МРТВ вака не стасува никаде. Со такви раководни кадри, со опрема од пред 40 год. Со огромни студија со техника од 1968, каде се е аналогно напред нема. И ке пропаѓа. Јавниот сервис мислам дека би можело да се даде под концесија која би имала обврски за модернизација, конкурентност, квалитет... И обавезно да ја зема некоја странска реномирана куќа.

П.С. Кога идат во Струмица да снимаат нешто, идат со возило Бедфорд (монтажна кола го викаат) од 60-тите кое било помош од BBC за тогашна РТС по земјотресот. И техниката внатре со мали измени е од тогаш.

МРТВ е за жалење, и сите директори од 91 па наваму треба да се стрелаат.

Во втроникот бев на футбал Работнички, и во Езерце кафаната во парк се снимаше емисија во живо, кога ја видов камерта со која снимаат си реков бог да чува и да брани, кога можат едни Сител, А1, Канала5 па и помалите МС, ЕДО и др да имаат современи БЕТА камери МРТВ која се финансира од сите грагани плус реклами да нема пари за плати и за опрема срамота, не финансиска ревизија туку дирктно во апс тоа директорката

Струмикс напиша:
. Јавниот сервис мислам дека би можело да се даде под концесија која би имала обврски за модернизација, конкурентност, квалитет... И обавезно да ја зема некоја странска реномирана куќа.

И јас го поставив истото прашање, ама мислам дека не пстои политичка гарнитура во РМ која ке го даде МТВ на странска куќа врз која ќе нема влијание, нормално пред избори

Kako prvo nasata mila MTV e premnogu politizirana taka toa e najgolemiot problem.Vtoro se dodeka ne se najde nekoj maz sto ke se zafati da ja sredi ona ke propaga.Ya primer hrvatskata TV pred 6 god bese podolu i od nasata ali lugeto sfatija nekoi raboti i videte gi sega.Da ve prasam koga posleden pat ste gledale film na MTV i od koja godina bil

Zemzela напиша:
Kako prvo nasata mila MTV e premnogu politizirana taka toa e najgolemiot problem.Vtoro se dodeka ne se najde nekoj maz sto ke se zafati da ja sredi ona ke propaga.Ya primer hrvatskata TV pred 6 god bese podolu i od nasata ali lugeto sfatija nekoi raboti i videte gi sega.Da ve prasam koga posleden pat ste gledale film na MTV i od koja godina bil

Точно така. ХРТ има програма, меѓутоа државата ја направи тоа што е. Овде државната телевизија служи само за пропаганда на актуелната власт, без разлика која и да е. Меѓутоа да не заборавиме, ХРТ практично нема конкуренција (освен Nova), додека во Македонија има неколку телевизии на ниво на држава и уште милион локални телевизии.
Треба да се направи систем и системот да се почитува од сите. Ова важи не само за радиодифузија туку и за се останато.

Macedonian напиша:
Точно така. ХРТ има програма, меѓутоа државата ја направи тоа што е. Овде државната телевизија служи само за пропаганда на актуелната власт, без разлика која и да е. Меѓутоа да не заборавиме, ХРТ практично нема конкуренција (освен Nova), додека во Македонија има неколку телевизии на ниво на држава и уште милион локални телевизии.
Треба да се направи систем и системот да се почитува од сите. Ова важи не само за радиодифузија туку и за се останато.

Tocno e toa za politikata ali ne sum najsiguren deka HRT nema konkurencija osven Nova,baska ne znam dali znaes spored noviot zakon sekoja firma so nad 20 vraboteni plaka taksa za TV bez razlika dali imaat ili ne.E sega na primer Orka ima da receme 200 shivacki toa se 20 pretplati a koga tie tetki gledaat TV,ja neznam ni dali im davaat sini kartoni ne pa da zemat da gledaat pa osobeno MTV :toe:

И како што вели мојот постис..
Се ближи:

Абе Македонска работа , држава без државна телевизија , то ти е БРУКА невидена , то Е!!!

Acid напиша:
И како што вели мојот постис..
Се ближи:

Богами, сите факти водат накај тој заклучок. :toe:
Тоа е вистината и нема бегање. А убаво кажа и Астерикс, само ќе дополнам, држава без добра државна телевизија е банана држава. :nerv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom