Одбрана на дипломска работа

  • Креатор на темата Креатор на темата scary
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
Бидејќи наскоро се ближи и тој ден,ме интересира какви се вашите искуства со овој чин а конкретно што да се прави после одбраната на дипломската, дали се купуваат поклони на менторот или на професорите во комисијата, дали е обичај да се частат со Виски и остало пиче или сето тоа е индивидуално,па кој дипломирал нека повели...
 
Си каниш луѓе на одбраната, си браниш, слободен си, среќен си :)
Кај мене лично, после одбраната мезнавме и се напивме во училницата (менторот, комисијата и поканетите) Кифлиња, одреверчиња, слатки, сок, коњаче, пивце, кој шо сака то. За менторот и комисијата му имав земено по едно пакетче (пиче и чоколадо). И така.
Ај со среќа дипломската! :)
 
Виски, лешници, бадеми, сокче ова она, после одбраната на лице место. На менторот јас му подарив канадско виски едно шише. Бајадера една или нешто слично за присутните на одбраната, исто како виски/сок веднаш по пополнивањето на записникот за дипломиран - по соопштувањето и честитањето. Потоа кој како сака, некои си одат дома, некои одат со другари по кафани, некои одат во ресторани, секој е посебна приказна, јас на пример од таму продолжив со другарите кај еден од нив во стан, дека не сум од скопје, бевме 4-5.
Друго во врска со одбраната, имав повеќе луѓе на одбрана можеби 90+ дека е јавна одбраната, нема потреба од трема или нервоза, тоа е нешто што сам/а си го правел/а и нема причина за паника, искористи го своето време за презентација, покажи што знаеш, нема шанса да се збуниш или слично. Прашањата што ги поставуваат, најчесто се договорени, јас не се договарав + имав прашања од публиката, но како што реков, нема причина за паника, тоа е твој труд, за чија изработка имаш стекнато знаење на студиите и надвор од нив, па самата дипломска едно многу многу кратко резиме на примената на стекнатото знаење. Посакување среќа такви анти малери не ти требаат, ќе кажам уште еднаш, покажи што знаеш.
 
Јас откако завршив со одбраната и кога ми пишаа оценка, на менторот и на тој другиот во комисија им поклонив по едно шише виски и чоколадни бонбони во украсни торбички плави...И после отворив шампањско пред гостите да наздравиме, а плус отворив уште едно шише виски исто како тоа на професорите што им го поклонив...Имав и за јадење како шведска маса со кифлички, ордевер, руска салата и на крај торта чоколадна сечев и сите ги послужив...Плус сокови и вода минерална...Немав бадеми и лешници само купено и приметив дека фалеа... :)
Иначе не се замарај толку со прослави...Од овој аспект можам да кажам дека и не е тоа толку битно...Јас на одбраната бев страшно напната, уморна, нервозна и исцрпена, а плус надвор времето едно гнасно - ладно и снег врнеше, а тоа рано на сабајле...(n)
Вечерта имав дома гости, а не можев да гледам пред мене од умор...
Шо знам...Можев многу подобра организација да направам....
 
Јас и дадов по едно шише вино од оние најевтините од 70 ден и од оние украсните ташнички и толку. :icon_lol:
Имав околу десетина присутни и плус мојата фамилија.
Тоа се оние кои навистина сакаа да присуствуваат и сами дојдоа без никаква покана. Вратата беше отворена за секој што сакаше да биде таму, без разлика дали се роднини или пријатели.
За професорите таму една чаша сок и од оние бомбоните како полжави доста им беше. :D
За дома исто без посебни покани и најави кој сакаа дојдоа, а кои не фала им, и јас не им одам на нивната. (y) :D
 
-По еден шток, чоколадни бомбони и среќна насмевка. Од таму со најблиските кои беа со мене, во меана и тако даље ...
Е сеа праша дали мора да се носи нешто или не. Тоа зависи од професорите, најверојатно си ги знаеш какви се. Како и да е, ако не сакаш или не можиш да им дадеш нешто, носи барем некоја украсена ќеса со тебе, со било што внатре, колку да видат дека носиш. Кога се ќе биди готово, земи си ја ќесата и терај. Нормално, поклоните се даваат, кога ќе се увериш дека си поминал ...
 
дали е обичај да се частат со Виски и остало пиче или сето тоа е индивидуално,па кој дипломирал нека повели...


Јас откако завршив со одбраната и кога ми пишаа оценка, на менторот и на тој другиот во комисија им поклонив по едно шише виски и чоколадни бонбони во украсни торбички плави...И после отворив шампањско пред гостите да наздравиме, а плус отворив уште едно шише виски исто како тоа на професорите што им го поклонив...Имав и за јадење како шведска маса со кифлички, ордевер, руска салата и на крај торта чоколадна сечев и сите ги послужив...Плус сокови и вода минерална...Немав бадеми и лешници само купено и приметив дека фалеа... :)
И јас вака сакам за дипломската, ама плус бадеми и лешници. И виски, и нормално, пиче. Ова нормално е прилог за начин, не придавка.
 
Без паника, само формалност, минимум 5 максимум 15-20 минути работа.Кај мене помина ептен набрзина (ајде, ајде доста е имаме закажано бранење магистерска горе, касниме :) ).Си собираш публика од твоите дома и најблиски пријатели/колеги, зависи како ти е тебе планот.После формалностите (дипломиран си бла бла) по едно пакетче со виски/вино и нешо Атлантис итн на менторот и другиот абдал во комисија.Такоџе и присатните мавате по 2-3 жестоки и една рака лешници и после правец угостителски објект со цел продолжување со пијанство за чистење на душата од траумите од факултетот.Исто така пожелно е и минимум 6 месеци период во кој нема да се појавиш на факултет, поради иста причина.Ако планираш магистратура оваа ставка е неважечка.
 
И јас вака сакам за дипломската, ама плус бадеми и лешници. И виски, и нормално, пиче. Ова нормално е прилог за начин, не придавка.
Кај мене на дипломска беше ептен весело. На професорите им спремив пригодни пакети, нешто као бовчалоци. За професорот купив Чивас, кравата Хуго Бос, и Кохиба пури во кожна футрола со упаљач Данхил, а за професорката шампањ (она многу е по шампањ), Сваровски комплет (огрлица и брезлетна) и аранжман од хавајски орхидеи. Лешници и бадеми немаше, али имаше пиче. Ова не е прилог за начин, ниту придавка, него именка во деминутив.
 
Кај мене на дипломска беше ептен весело. На професорите им спремив пригодни пакети, нешто као бовчалоци. За професорот купив Чивас, кравата Хуго Бос, и Кохиба пури во кожна футрола со упаљач Данхил...
Јас сакам да ти бидам ментор за магистратура :D
 
Кај мене на дипломска беше ептен весело. На професорите им спремив пригодни пакети, нешто као бовчалоци. За професорот купив Чивас, кравата Хуго Бос, и Кохиба пури во кожна футрола со упаљач Данхил, а за професорката шампањ (она многу е по шампањ), Сваровски комплет (огрлица и брезлетна) и аранжман од хавајски орхидеи. Лешници и бадеми немаше, али имаше пиче. Ова не е прилог за начин, ниту придавка, него именка во деминутив.


Си можел и по една кола да им купеш
 
Господин чоек не се шабанизира андеркавер. Ти си само бледа копија на правиот Шабан кој исчезна во лавиринтите на времето. Затоа, само ќутек и укор за тебе! Срам те било!
Прав си, Перо. Но тоа е затоа што вистинскиот Шабан не постои. Шабан е никој, и сите ние истовремено. Во секој од нас чучи по еден мал Шабан, гад без почит за ништо и никого, лишен од емоции и воден од ниски побуди, виски и пиче. Тоа е селски Тајлер Дарден, кој пие пиво на гајба пред коперација, жеден да направи Фајт Клаб на сред село и во таквата пијана пресметка, да го најде смисолот на постоењето.

Но, да ја сумирам интроспекцијата:
 
Прав си, Перо. Но тоа е затоа што вистинскиот Шабан не постои. Шабан е никој, и сите ние истовремено. Во секој од нас чучи по еден мал Шабан, гад без почит за ништо и никого, лишен од емоции и воден од ниски побуди, виски и пиче. Тоа е селски Тајлер Дарден, кој пие пиво на гајба пред коперација, жеден да направи Фајт Клаб на сред село и во таквата пијана пресметка, да го најде смисолот на постоењето.

Но, да ја сумирам интроспекцијата:
Твојов муабет ме потсеќа на една стара парола: „Тито -- тоа сме сите ние!“ Можда е могуќе, мада сумљам дека е така, највише поради скепса. Еве што за ова вика науката: постојат многу шабански инкарнации, меѓутоа само 4 се докажани како вистински: Шабан Бајрамовиќ (најбољата инкарнација, односно правиот оригинал), Шабан Шаулиќ (солидно второ место), а третото (за спотер) го делат два пеливана: Шабан Сејдиу и Шабан Трстена. Сите други се псевдошабани, криптошабани, или шабаноиди.

Сега гледам дека отодовме оф топик. Он топик: одбраната на дипломска работа е интегрален дел од турбо фолк панорамата. Оттаму, бовчалоците со виски, накит и пиче се легитимна компонента на славеничката иконографија. Ред е да се прослави дипломирањето со сите сили и средства, и да се покаже чија куќа јаде мрсно. А ако логистиката дозвољава, огномет од регионални размери е сосем адекватен за ваква пригода, како и десетдневно крстарење по Медитеран за димломецот (ол инклузив пакет). Јас за мојата дипломска у стредно тапетарско имав (за моја голема жал) само мал дел од горенаведеново. Сепак, интимно најдраги ми се честитките на БТР од роднини и пријатели кои беа емитирани во ударен термин одма после вести. Со честитките мило ме израдува лично г. Цирко.
 
Твојов муабет ме потсеќа на една стара парола: „Тито -- тоа сме сите ние!“ Можда е могуќе, мада сумљам дека е така, највише поради скепса. Еве што за ова вика науката: постојат многу шабански инкарнации, меѓутоа само 4 се докажани како вистински: Шабан Бајрамовиќ (најбољата инкарнација, односно правиот оригинал), Шабан Шаулиќ (солидно второ место), а третото (за спотер) го делат два пеливана: Шабан Сејдиу и Шабан Трстена. Сите други се псевдошабани, криптошабани, или шабаноиди.

Сега гледам дека отодовме оф топик. Он топик: одбраната на дипломска работа е интегрален дел од турбо фолк панорамата. Оттаму, бовчалоците со виски, накит и пиче се легитимна компонента на славеничката иконографија. Ред е да се прослави дипломирањето со сите сили и средства, и да се покаже чија куќа јаде мрсно. А ако логистиката дозвољава, огномет од регионални размери е сосем адекватен за ваква пригода, како и десетдневно крстарење по Медитеран за димломецот (ол инклузив пакет). Јас за мојата дипломска у стредно тапетарско имав (за моја голема жал) само мал дел од горенаведеново. Сепак, интимно најдраги ми се честитките на БТР од роднини и пријатели кои беа емитирани во ударен термин одма после вести. Со честитките мило ме израдува лично г. Цирко.

Само еден е Шабан - Kралот на сите боеми


он: Како и другите вистински шабани појќе поштовам ракија од виски па зато најпрво дадов по едно пакетче во кое имаше кило плашици, кило ориз, кило ракија со разијан праена спецјално од дедо ми Тримче, троа локум да се облажет и четврт кило препир во украсно шише. Препирот го клајф чисто колку да се поголеми пакетчињата и да го дотрошам иначе требеше ја да го варам. Кај мене имаше и мрсно и посно при бидејќи во петок се одржваше па секој да си одбери според навиките. За предјело имаше посен грав и чорба, ги донесов во два експрес лонци шо ги спреми баба ми Темјана. За главно јело му турив сарма завиткана во зелка расол на тие што постеа, а на тие што мрсеа по една кременадла, да се знајт чије прасе јајт најквалитетна јонџа. А во едно пајнче им донесов туршија и пинџур. И леп нормално без леп не ојт јадејнето. Е сега проблем беше шо ги забор‘јв виљушките и ножојте ама лајци од предјело имаше останато па се снајдовме некако. Некој и ро р‘це јадеја шо беа понекултурни јас со лајцата делкав сарми. И нормално за крај беше благото шо го спреми мајка ми целата пресреќна шо ето синот ќе стане учен чоек ебаго шо би се рекло. Ми напрај тулумби и еклери домашни таја пустата помодерна е, а и велеф кадаиф појќе ќе бендисет. Еклерите остан‘ја да ги мочам не се изедоја. Е после то со другарите бевме прво на пиво па се разбира на пиче. А ова е именка од женски род. За огномет и крстарење не останаја пари сите пари на Беемвето црвено ги дадовме оти треба нели и невеста со тек на време. Кога гледам вака за уназад криво ми е само шо во пакетчињата не им дадов пељте да пробет какво е, ептем се погоди ширата та година.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom