Кога и Delete не може!

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Локација
@home
Сигурно на сите ви се има случено да неможете да избришете некоја датотека, или кога ќе пробате да ја избришете ви се јавува оваа порака:

example.png

Секој што си имал мака со овој проблем по мене. Го симнавме Unlocker и го инсталиравме. По инсталацијата програмчево се вградува во startup листата на Windows и се стартува при секое подигнување на оперативниот систем, што се разбира може да биде оневозможено по избор на корисникот. Покрај тоа, Unlocker се вградува и во соодветните менија на оперативниот систем, така што по десен клик на било која датотека и отворањето на лебдечкото мени, јасно се забележува дека и тој постои како активна опција.

Што всушност прави оваа програмче, штом ќе дојде до забуна во оперативниот систем Windows, во листата на активни процеси и нивната асоцираност со датотеките кои моментално сакаме да ги бришеме, Windows јавува порака за грешка и наводно предупредува да ја исклучиме апликацијата која ја користи соодветната датотека. И покрај тоа што понекогаш, ваквата појава може да значи и присуство на тројанец, сепак во оваа прилика на неа нема да гледаме така. Ќе ја перципираме како грешка на оперативниот систем која можеме да ја поправиме со Unlocker.

извор

Решение до сега за овој проблем. Го стартувам Task Manager го исклучувам процесот explorer.exe па после во File -> New Task (Run...) пак пишувам explorer.exe (може и без .exe) се стартува повторно експлорерот на Windows-от и може да се избрише таа датотека или тој директориум што не се бришел претходно без рестартирање на машината.

Jas koristam Safe Mode. Voobicaeno trojancite ne ti dava da gi brisis (neli se aktivni, toa im e rabota) pa restart i safe mode, ke izbrisis.

да знам за unlocker не е лош. Ама јас го користам методот на vardarce.

Еве метод
run cmd
tasklist ( ги покажува сите активни процеси на виндоус икс пе)
taskkill /f /im ImeNaProces* (го кине активниот процес)
после стандардна постапка .. shift+del

Ама изгледа не сме се разбрале...во случајов Windows-от се буни, а фајлот не е активен како процес. Јас имав таква грешка кога ми снема струја додека префрлав нешто...и неикако не се бришеше, тогаш го избришав преку DOS со start-up дискета

DJ_DEXTER напиша:
Еве метод
run cmd
tasklist ( ги покажува сите активни процеси на виндоус икс пе)
taskkill /f /im ImeNaProces* (го кине активниот процес)
после стандардна постапка .. shift+del
А од кај знаеш кој процес му смета на фајлот т.е. поради кој процес не можеш да го избришеш фајлот???
Затоа измислиле вакви програмчиња да ти ја завршат работата на готово!

Jane напиша:
А од кај знаеш кој процес му смета на фајлот т.е. поради кој процес не можеш да го избришеш фајлот???
Затоа измислиле вакви програмчиња да ти ја завршат работата на готово!

Колку си точак со explorer.exe се рестартираат сите процеси ако не се лажам а иначе секој глуп човек знае кој процес да го затвори на пример си слушал некоја песна и ја исклучиш па сакаш да ја избришеш ама не бива windowsot ти затаил , затоа ако си слушал со winamp ке идеш на таск менаџер идеш proces идеш winamp и идеш End Proces и после бриши колку сакаш:)

Секогаш сум се снаоѓал во вакви работи , и кога ми го покаже тоа дека this program is used by unother person сум среќен и едвај чекам да го начекам каде се крие :pos2:, не ми треба глупави програми

Gilipter напиша:
Колку си точак со explorer.exe се рестартираат сите процеси ако не се лажам а иначе секој глуп човек знае кој процес да го затвори на пример си слушал некоја песна и ја исклучиш па сакаш да ја избришеш ама не бива windowsot ти затаил , затоа ако си слушал со winamp ке идеш на таск менаџер идеш proces идеш winamp и идеш End Proces и после бриши колку сакаш:)

Ако работиш само со винамп, тогаш ти е лесно тебе :)

Јас многу убаво се снаоѓам со explorer.exe, па знам дека некои фајлови едноставно не може да ги избришеш.

Затоа на светот има паметни луѓе кои го направиле ова прекрасно програмче кое го употребувам одамна. Едноставно ти го скратува времето на исклучување на explorer.exe, па вклучување на command prompt, па таск менаџерот...

Едноставно, десен клик, анлок или делит и готово :)

Супееееееееееееееееррррррррррррррр

Gilipter напиша:

:bravo::bravo::bravo:
Абе мозок еден! Постојат фајлови со милион екстензии кои се потребни за најразлични процеси и неможеш да знаеш секогаш кој процес треба да го изгасиш за да избришеш одреден фајл. Ти ако работиш само со емпетројки и винамп тогаш не ти треба програм. Само го гасиш винампот и готово.:tapp::bip:

Jane напиша:
:bravo::bravo::bravo:
Абе мозок еден! Постојат фајлови со милион екстензии кои се потребни за најразлични процеси и неможеш да знаеш секогаш кој процес треба да го изгасиш за да избришеш одреден фајл. Ти ако работиш само со емпетројки и винамп тогаш не ти треба програм. Само го гасиш винампот и готово.:tapp::bip:

Jaс ти дадов само пример бе , не ти викам од playlist туку ја уклучиш песната дирекно па после да го исклучиш програмот и потоа случајно може да затаи windowsot- (ептен случајно)----Само фолдери не можев да избришев еднаш а со фајлови е најлесно од се , а ако фолдерот не бива да се избрише треба малце да се помачиш , па затоа е тој "програм",кој никој не го користи

Јас ти дадов пример со winamp, не ми викај дека само со Mp3 работам зашто тоа е најмалку што го работам разбираш??? Ни 5 % не знаеш јас што работам со компјутери - затоа повеќе слушај а помалце збори

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom