Митридат Велики од Понт

• Креатор на темата Креатор на темата ФилипМакедон
  • Време на започнување Време на започнување
Ф

ФилипМакедон

Гостин
Митридат е роден во градот Синопе,град кој се наоѓал на обала на Црното Море.
Митридат подоцна ке стане крал на кралството Понт од 120 пне – 63 пне,и масивно ке ги прошири границите на ова кралство со што ке ја добие титулата Велики.
Митридат исто така е познат по неговите аспирации за доминирање и обединување на тогашниот Македонско-хеленистички свет,аспирации чиишто ке ја испровоцираат Римската интервенција и ке дојдат до познатите Митридатови војни кои ке се водат на Балканот,Мала Азија и Сирија...
Но Митридат е интересен за нас Македонците бидејќи тој објаснувајќи за своето потекло тврдел дека е потомок на Дариј Први од Персија(познат по првата инвазија над Балканот) и на Александровите генерали,односно Селеук Никанор(создателот на Македонската Селеукиската Империја),на Антигон Едноокиот и Антипатер(генерал на Филип и Александар).

Mithridates was a prince of Persian and Macedonian ancestry. He claimed descent from King Darius I of Persia and was descended from the generals of Alexander the Great and later kings: Antigonus I Monophthalmus, Seleucus I Nicator and Regent, Antipater. Mithridates was born in the Pontic city of Sinope,and was raised in the Kingdom of Pontus. He was the first son and among the children born to Laodice VI and Mithridates V of Pontus (reigned 150–120 BC). His parents were distant relatives and had lineage from the Seleucid Dynasty. His father, Mithridates V, was a prince and the son of the former Pontic Monarchs Pharnaces I of Pontus and his wife-cousin Nysa. His mother, Laodice VI, was a Seleucid Princess and the daughter of the Seleucid Monarchs Antiochus IV Epiphanes and his wife-sister Laodice IV.

За да се потврди повеќе македонската врска во ова малоазиско кралство,и понтската армијата во своите редови користела фалангистички формации како онаа налик на Македонците,како и симболите на нивните шлемови и штитови го имале сонцето...

Штит од Понт
Shield_Pharnakes_Getty_Villa_80.AC.60.jpg

Понтска Империја за време на Митридат

moz-screenshot-5.png
moz-screenshot-6.png

PonticKingdom.png

Дури и облеката што ја носеле Македонските кралеви била тотално копирана од Понтијските кралеви,и самиот Митридат е прикажан со круна со лавовска глава(кој ја носел Херакле,митскиот предок на Македонците) со што само ја потврдува силната Македонска врска и влијание во оваа малоазиско кралство..

Митридат Велики
moz-screenshot-7.png
Mithridates_VI_Louvre.jpg

Skoro celata loza na Mitridatite se potomci od Makedonci....tie so generacii zemale Makedonski princezi za zeni, kerki na Makedonskite vladeteli Selevkidite....
toa denes e vidlivo od Y DNK analizite, posebno onaa na Cinioglu 2004, kade sto e najdena YDNK I2a-P37, vo pogolem % od onaa prisutna vo Shqiptarite ovde....
taa moze da e i od danokot vo krv, no zosto ne bi bila i od Makedoncite od antikata?
vprocem, i site drugi geneticari velat deka toa bilo slucaj uste od vremeto na preselbata na Brigite....
link
Macedonian Kings of Pontus
Mithridates of Cius 337/6-302/1
Mithridates I 302/1-266/5
Ariobarzanes 266/5-c.255
Mithridates II c.255-c.220
Laodice III of SYRIA=Mithridates III c.220-c.185
Nysas (Nysa) of SYRIA=Pharnaces I c.185-c.170
Mithridates IV Philopator Philadelphus c.170-c.150
Laodice V of SYRIA=Mithridates V Euergetes c.150-121/0
Cleopatra of ATHAMANIE=Mithridates VI Eupator 121/0-63
Pharnaces II of the Bosporus 63-47