Турски филм за освојувањето на Константинопол разгневи Грци

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување
Па јасно ќе се бунат кога имаат милион бегалци од Мала Азија кои ги населија во егејскиот дел и ги елинизираа комплетно. Само погрешно многу мислат дека денешна Грција е наследник на Византија кога тоа била само една територија од многу.

Проблемот е како што реков во нивниот став на ексклузивитет на византијското наследство на што немаат никакво право.

Но како што рече чим никој друг не се буни...

Ајде сегааа.... кај замина темата?! Од Византија до бегалците од Мала Азија! Ќе видиме кога ќе излези филмот Турците како ги претставија Византијците, па тогаш ќе збораме! А јас мојот став го кажав и немам намера да го повторвам нон-стоп.

ПС. А исто така за размената на население помеѓу Грција и Турција беше на религиозен план, не на етнички. Многу Грци муслимани беа исламизирани но и многу Турци христијани беа Грцизирани. Жив пример дека размената се вршеше на религиозен план е тоа што во денешен Понтос имаме Муслимани кои зборуваат по архаичен грчки од самите Грци!!

Ајде сегааа.... кај замина темата?! Од Византија до бегалците од Мала Азија! Ќе видиме кога ќе излези филмот Турците како ги претставија Византијците, па тогаш ќе збораме! А јас мојот став го кажав и немам намера да го повторвам нон-стоп.

ПС. А исто така за размената на население помеѓу Грција и Турција беше на религиозен план, не на етнички. Многу Грци муслимани беа исламизирани но и многу Турци христијани беа Грцизирани. Жив пример дека размената се вршеше на религиозен план е тоа што во денешен Понтос имаме Муслимани кои зборуваат по архаичен грчки од самите Грци!!

Не си ме разбрал ама нема веза, кажав што имав.

Па јасно ќе се бунат кога имаат милион бегалци од Мала Азија кои ги населија во егејскиот дел и ги елинизираа комплетно. Само погрешно многу мислат дека денешна Грција е наследник на Византија кога тоа била само една територија од многу.

Проблемот е како што реков во нивниот став на ексклузивитет на византијското наследство на што немаат никакво право.

Но како што рече чим никој друг не се буни...
Не дека никој не се буни. Еве јас се бунам и го гледам филмот како провокација и кон Македонците. Грците се најгласни и некои од нас(како слепци од војската на Самоил) наоѓаат за сходно да им се ситат дека изгубиле Империја, која воопшто не била нивна, а со самото ситење им ја признаваат за нивна.
Тоа е поентата.
Инаку филмот е навреда за целото православно население на Балканот и Блискиот исток. Зошто Византиската војска никогаш во својата историја не направила масакр или протерување на муслимани само по верска основа, како што во филмот сака да се прикаже. Додека Османлиите исто така ги репресирале и асимилирале дури и муслиманите со истиот степен како и православните.

Турција почнува да се губи со своите провокации и ми се чини ќе си пресуди самата себеси.

A замислете што ќе стане доколку 65- годишниот австралијскиот јунанистанец Димас го пронајде богатството на Али паша во Трикала.

Воден од идејата да го најде азното на водачот на турците во гејлада , согласно легендата, Али Паша од времето на Османлиското завојување после 11 месеци тешка работа.

Димас наводно нашол некој подводен извор кој наведува каде е богатството ,дури и добил дозвола за раскоп од властите во Трикалаоткако ветил дека СЕ’ ќе даде на гејската национална банка - за да ја извади од кризата. :facepalm:

http://www.iefimerida.gr/news/82503/ποιός-είναι-ο-ελληνοαυστραλός-βαγγέλης-δήμας-που-ψάχνει-τον-θησαυρό-του-αλή-πασά-και-τον-

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom