Нормална ли е оваа повремена болка месец време после операција од кила?

• Креатор на темата Креатор на темата paraglajder
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.843
Поени од реакции
1.636
Еве месец време по операцијата (кила на двете страни, по што ми ставија мрежички), и од самиот старт чувствувам повремена мала болка од левата страна. Таа страна ми беше и по оштетена, мада докторот кажа дека подеднакво сум бил сечен и на двете страни.

Можно ли е да имам скинато нешто внатре? Немам дигано ништо, имав секс 3-4 пати (и во тоа се пазам демек да не се форсирам), шутнав полека од место 3-4 пати на еден кош малку подриблав, но кога осетив болка (на истата таа лева страна) веднаш престанав...

На таа лева страна прв пат почувствував болка првите денови по операцијата, докторите ми велеа да сум станел да одам (мада ми беше многу многу напор), и некаде на крајот од денот после 4-5 ставања од креветот веќе бев навистина исцрпен и осетив голема омалаксаност и болка од таа лева страна.

Нормална ли е оваа повремена болка? Лесно си се кинат мрежичките? Колку време зараснува раната од кила, дали и ако се има мала штета направено може да зарасне самата наредниот месец?

Најдобро ќе биде да го посетиш докторот што те оперирал и тој да ти одговори на овие прашања.

Најдобро е кај докторот да појдиш и да си прашаш, но еве кај мене да ти кажам како беше.
Уште ко мал сум праен на десната страна операција од кила, после ко имав 8 години на левата страна, ме направија шо ме направија, во болница лежев 6 дена , после дома 4-5 дена , и излегов играв фудбал после то па немав никаква болка..

Еве месец време по операцијата (кила на двете страни, по што ми ставија мрежички), и од самиот старт чувствувам повремена мала болка од левата страна. Таа страна ми беше и по оштетена, мада докторот кажа дека подеднакво сум бил сечен и на двете страни.

Можно ли е да имам скинато нешто внатре? Немам дигано ништо, имав секс 3-4 пати (и во тоа се пазам демек да не се форсирам), шутнав полека од место 3-4 пати на еден кош малку подриблав, но кога осетив болка (на истата таа лева страна) веднаш престанав...

На таа лева страна прв пат почувствував болка првите денови по операцијата, докторите ми велеа да сум станел да одам (мада ми беше многу многу напор), и некаде на крајот од денот после 4-5 ставања од креветот веќе бев навистина исцрпен и осетив голема омалаксаност и болка од таа лева страна.

Нормална ли е оваа повремена болка? Лесно си се кинат мрежичките? Колку време зараснува раната од кила, дали и ако се има мала штета направено може да зарасне самата наредниот месец?

doesn't matter had sex:)

Нормално е да имаш мали болки и неугодност затоа што еден месец е малце поминато време, сепак е извршена е операција. Јас правев слична операција и колку што се сеќавам болката не беше тотално помината после еден месец. Но наместо на форум, прашањето треба да го адресираш до твојот хирург.

баш и таткоми пред месец време правеше операција на кила ( лева страна ) ..треба мн време дома да седиш, т.е претежно да лежиш мирен. газирано - не ..

болки, да .. има ..како и по секоја операција што се има болки, нож има влегувано таму, не е шега .. :)

ти закажаа за комисја? ако да, они ќе те проверат, и ќе ти кажат од кога ќе можеш да работиш ..до тогај, само на контроли ќе одиш ..

баш и таткоми пред месец време правеше операција на кила ( лева страна ) ..треба мн време дома да седиш, т.е претежно да лежиш мирен. газирано - не ..

болки, да .. има ..како и по секоја операција што се има болки, нож има влегувано таму, не е шега .. :)

ти закажаа за комисја? ако да, они ќе те проверат, и ќе ти кажат од кога ќе можеш да работиш ..до тогај, само на контроли ќе одиш ..

...Комисија? Прв пат слушам.

Ми немаат закажано контрола али сам ке си закажам сега за некој ден :D.

Инаку да, ке се консултирам и со доктор но и вака е убаво кога ке се слушнат повеке мислења од разни луѓе.

Благодарам на сите за одговорите.

Според мене нема потреба од грижа, дека месец време е премалку да не чувстуваш болка, а и знај дека можда и подолг временски период ќе осеќаш болка при промена на време.

Имам две операции, првата на 4 години, а втората на неполни 8. На првата не се сеќавам, ама на втората да. Лежев у болница 3-4 дена и после дома лежев уште толку. Значи негде околу 7-8 дена не станав од кревет. После откога станав се беше нормално, освен некои мали болки при движење или при промена на време.

Ипак, најдобро е да се консултираш со лекарот.

Татко ми се правеше операција од Кила пред околку 10 месеци,не памтам точно и тоа на возраст од 66 години.Во болница лежеше 3-4 дена,сам стануваше без проблеми првите неколку дена,единствено му требаше помош да му подаде рака некој за да се одлепи од кревет,потоа се сам.Почна поинтензивно да се движи пример да шета низ дома или во двор отприлика после 10 дена,за месец и нешто раната му се затвори цела и полека се врати во нормала.
Денес дрва цепи без проблеми :)

Пост-оперативно закрепнување е индивидуална работа и најмногу зависи од самата цврстина и физички карактеристики на организмот,во каква кондиција се наоѓал и слично,од големина на рез и други фактори,од стручноста на хирургот кој е главен фактор според мене а исто и храната која се козумира после операцијата.

...Комисија? Прв пат слушам.

Ми немаат закажано контрола али сам ке си закажам сега за некој ден :D.

Инаку да, ке се консултирам и со доктор но и вака е убаво кога ке се слушнат повеке мислења од разни луѓе.

Благодарам на сите за одговорите.

за контрола они закажуваат кога ( ваљда кога те отпуштиле ти рекле да дојдеш за недела-две ) ..
потоа, за комисија се оди ( пред да ти истече боледувањето ) за да ти кажат дали ќе ти го продолжат, или можеш да одиш на работа ..таткоми дури за 2-3 недели ќе отиде пак на работа :) ( а операција правеше на 13ти Декември )

Нормално е да чувствуваш болка. Сепак еден месец е мал период за било какво закрепнување. Да се надоврзам на советите погоре од другите членови, најбитно е да се штедиш сега. Штедењето е најбитно, немој да се форсираш со идеја "чекај да го направам ова и да видам дали ќе имам болки". Во смисла, немој да креваш ништо тешко и не прави нагли брзи движења.
Телото треба да ти се навикне на промената затоа што секаква промена, било исечен прст или операција на кила му создава стрес и треба само време да помине додека пак се стабилизира.
Внимавај на јадење и одмарај, немој да се напрегаш без потреба.
Можно е да имаш болки понатака на промена на време. Мене често ми се случува тоа, што е и нормално кај секого.

И пиј многу течности, т.е. вода. Минимум 3 литри на ден и после малку време ќе се чувствуваш многу посвеж.

Вака да прашам сакам.на 17-ти Јануари правев операција само од кила само од
левата страна,ласерски,последнава недела дена чувствувам тапа болка
понекогаш,кога ќе се истегнам тогаш највеќе ја чувствувам.
Кога би можел да почнам со трчање/тренирање,кошарка играм па ако некој претходно
имал вакво искуство или знае кога би можел да почнам со тренинг ?

E vaka pred 3 dena se pravev operacija od kila kaj Dr Vladimir Avramovski vo sistina no dali e normalno posle operacijata od vreme na vreme da imam bolki
Vase mislenje za Dr Avramovski

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom