Продавам аналогни фото-апарати и објективи

Член од
10 декември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
5
Веб-сајт
www.tatjanaparkachevaphotography.blogspot.com
Продавам аналогни фото-апарати и објективи:

1. REVUEFLEX 4004 – JAPAN (исправен) – 4000 денари
- PENTACON electric 1,8/50 MULTI COATING – 2000 денари
- PANCOLAR electric 1,8/50 MC CARL ZEISS JENA DDR – 5000 денари
- COLOR REFLEX MC AUTO 1:1,4/55mm – 3000 денари
Цената за цел комплет е 12000 денари.

2. PRAKTICA electronic BC 1 – MadeinGermanDemocraticRepublic
(неисправен) – 1000 денари
- PENTACON PRAKTICAR 1:2,8 f=28mm MC – 2000 денари
- PENTACON PRAKTICAR 1:1,8 f=50mm MC – 2000 денари
Цената за цел комплет е 4000 денари.

3. CANON A-1 – CANON JAPAN – 7000 денари
-CANON LENS FD 50mm 1:1,8 – CANON LENS MADE IN JAPAN – 3500 денари
-SUPER DANUBIA MC 1:3.5-4.5 f=28-50mm – 2500 денари
-Блицminolta AUTO 132x – JAPAN – 1000 денари
Цената за цел комплет е 12000 денари

Информации на телефон 072/247-971 или оставете порака/прашања во сандаче.

Фотографирањето со филм е како слушање музика на грамофон :)

Не е мејнстрим, ама си има свои фанови кои се маѓепсани од фотографиите снимени на филм / музиката снимена на грамофонска плоча.

Ставаш филм со 24/36 пози.Сликаш и после во фотостудио,чекаш 3-4 дена за развивање на филмот.
Или, имаш DSLR тело, купуваш антички објектив кој едина маана му е тоа шо му фали AF, го монтираш на телото и фоткаш јаки фотки за ефтини пари.

Секој добар познавач на фотографската уметност знае дека аналогната фотографија е безвременска, најдобра, најубава...

Поздрав и добро светло
--- надополнето: Dec 11, 2011 7:09 AM ---
Или, имаш DSLR тело, купуваш антички објектив кој едина маана му е тоа шо му фали AF, го монтираш на телото и фоткаш јаки фотки за ефтини пари.
Точно (y)

Јас имам зенит ЕТ објектив Helios 44m-4 m52x0,75 58mm1:2
и уште еден објектив Helios 44m 2/58 исправен е,колку би можел да земам за него?

Јас имам зенит ЕТ објектив Helios 44m-4 m52x0,75 58mm1:2
и уште еден објектив Helios 44m 2/58 исправен е,колку би можел да земам за него?
Хелиосот го поклонив, имам Карл Зајс, имам Токина, Тамрон, Такумар, Виватар.. аналогни објективи од 24-200 мм. Нема пари во нив. Имам приател кој има аналогни Никони Канони, и купови објективи кои на времето чинеа богатство а сега сите заедно да ги даде не ќе може “идиотче“ од 4000 денари да купи.
--- надополнето: 7 јануари 2012 во 00:45 ---
Секој добар познавач на фотографската уметност знае дека аналогната фотографија е безвременска, најдобра, најубава...

Поздрав и добро светло

Точно (y)
И сите тие познавачи си сликаат со дигитална.....
Денес хардверот и софтверот му возможуваат на фотограф работи кои беа незмисливи во време ан аналогија. Порано земаш 36 пози, ИСО 200, сликаш 10 пози и одеднаш ти затребува ИСО 400 или повисоко) Сакаш да сликаш некој амбиент во затворена просторија... без блиц... треба да вадиш филм да ставиш нов или да носиш уште еден апарат со себе со поосетлив филм.... На дигитален апарат можам да одам просек од ИСО 100 па до 1600 и повеќе, Пред некое време на аеромитинг испукав околу 300 фотки RAW формат и тоа ми беше малку (имав само една мемориска картица) да бев со аналоген, требаше да носам 10 филмови и да ги менувам. Одма по сликањето можам да ја видам сликата, да видам хистограм и ако не ме бениса да ја избришам. Во фотошоп постојат плагинзи кои ми овозможуваат да се играм со фотографијата а посебно црно белата, со неколку кликања можам да ги имам сите а и повеќе од сите ефекти кои би ги имал во лабараторија пред 20-30 години, и резултатот го имам одма на лице место и можам да дотерувам, преправам и поправам колку сакам. За со филм... тешко дека на една фотка можеш да испробаш или експериментираш со толку комбинации од симулација н афилм, филтер, дифузер, тип на хартија, ефекти, боја на хартија.... Сликање со аналоген апарат остана нешто како н апример возење на олдтајмер. Нема серво нема електроника нема музика клима абс аирбег мењачот грчи, многу троши, барабан кочници, со волан се бориш, гасни на мала туража... али ќе свртиш по некој круг годишно не оти е подобар туку ради носталгија и игра.

Поздрав и добро светло

Точно (y)

Хелиосот го поклонив, имам Карл Зајс, имам Токина, Тамрон, Такумар, Виватар.. аналогни објективи од 24-200 мм. Нема пари во нив. Имам приател кој има аналогни Никони Канони, и купови објективи кои на времето чинеа богатство а сега сите заедно да ги даде не ќе може “идиотче“ од 4000 денари да купи.
--- надополнето: 7 јануари 2012 во 00:45 ---

И сите тие познавачи си сликаат со дигитална.....
Денес хардверот и софтверот му возможуваат на фотограф работи кои беа незмисливи во време ан аналогија. Порано земаш 36 пози, ИСО 200, сликаш 10 пози и одеднаш ти затребува ИСО 400 или повисоко) Сакаш да сликаш некој амбиент во затворена просторија... без блиц... треба да вадиш филм да ставиш нов или да носиш уште еден апарат со себе со поосетлив филм.... На дигитален апарат можам да одам просек од ИСО 100 па до 1600 и повеќе, Пред некое време на аеромитинг испукав околу 300 фотки RAW формат и тоа ми беше малку (имав само една мемориска картица) да бев со аналоген, требаше да носам 10 филмови и да ги менувам. Одма по сликањето можам да ја видам сликата, да видам хистограм и ако не ме бениса да ја избришам. Во фотошоп постојат плагинзи кои ми овозможуваат да се играм со фотографијата а посебно црно белата, со неколку кликања можам да ги имам сите а и повеќе од сите ефекти кои би ги имал во лабараторија пред 20-30 години, и резултатот го имам одма на лице место и можам да дотерувам, преправам и поправам колку сакам. За со филм... тешко дека на една фотка можеш да испробаш или експериментираш со толку комбинации од симулација н афилм, филтер, дифузер, тип на хартија, ефекти, боја на хартија.... Сликање со аналоген апарат остана нешто како н апример возење на олдтајмер. Нема серво нема електроника нема музика клима абс аирбег мењачот грчи, многу троши, барабан кочници, со волан се бориш, гасни на мала туража... али ќе свртиш по некој круг годишно не оти е подобар туку ради носталгија и игра.
И да те надополнам Let 3 мењаш производител за различен колор баланс, fujifilm за да ја подигнеш-истакнеш зелната, Agfa за црвена...................

Здраво на сите,

Ова е моето последно јавување на форумов пред конечното исклучување од интернет светот кој ако до вчера беше секојдневие, денес е луксуз. Барем за мене...
Причините за слабиот одѕив на продажбата само се нижат во мојата глава. Некои од вас наведоа недостатоци и ситуации кога користењето на дигитален фото-апарат е предност, но знам дека има фотографи (можеби малкумина, но сепак ги има) кои ја ценат аналогната фотографија и би дале многу пари за аналоген фото-апарат, дури и за некој постар модел од тие што јас ги продавам.
Инаку јас не сум личност која има обичај да зборува за себе пред непознати и да се жали, но по сугестија на мои блиски одлучив да ја кажам причината поради која ги продавам аналогните фото-апарати и објективите. Причината е потреба за обезбедување дополнителни финансиски средства и да се обидам да продолжам да го живеам животот со тешката болест. Моето срце и душа плачат бидејќи причината е таа, а не некоја друга, како на пример обезбедување финансиски средства за да купам подобар фото-апарат од тој што го имам и да можам целосно да се посветам на мојата голема љубов – фотографската уметност.

Значи, ова е најновата и последна понуда со намалени цени за 50 %:

1. REVUEFLEX 4004 – JAPAN – 2000 денари
- PENTACON electric 1,8/50 MULTI COATING – 1000 денари
- PANCOLAR electric 1,8/50 MC CARL ZEISS JENA DDR – 2500 денари
- PORST COLOR REFLEX MC AUTO 1:1,4/55mm – 1500 денари
Цената за цел комплет е 6000 денари.

(неисправен) – 500 денари
- PENTACON PRAKTICAR 1:2,8 f=28mm MC – 1000 денари
- PENTACON PRAKTICAR 1:1,8 f=50mm MC – 1000 денари
Цената за цел комплет е 2000 денари.

3. CANON A-1 – CANON JAPAN – 3500 денари
-CANON LENS FD 50mm 1:1,8 – CANON LENS MADE IN JAPAN – 1750 денари
-SUPER DANUBIA MC 1:3.5-4.5 f=28-50mm – 1250 денари
-Блицminolta AUTO 132x – JAPAN – 500 денари
Цената за цел комплет е 6000 денари

Цените се фиксни.
Информации на телефон 072/247-971.

Поздрав и добро светло

Здраво на сите,

Ова е моето последно јавување на форумов пред конечното исклучување од интернет светот кој ако до вчера беше секојдневие, денес е луксуз. Барем за мене...
Причините за слабиот одѕив на продажбата само се нижат во мојата глава. Некои од вас наведоа недостатоци и ситуации кога користењето на дигитален фото-апарат е предност, но знам дека има фотографи (можеби малкумина, но сепак ги има) кои ја ценат аналогната фотографија и би дале многу пари за аналоген фото-апарат, дури и за некој постар модел од тие што јас ги продавам.
Инаку јас не сум личност која има обичај да зборува за себе пред непознати и да се жали, но по сугестија на мои блиски одлучив да ја кажам причината поради која ги продавам аналогните фото-апарати и објективите. Причината е потреба за обезбедување дополнителни финансиски средства и да се обидам да продолжам да го живеам животот со тешката болест. Моето срце и душа плачат бидејќи причината е таа, а не некоја друга, како на пример обезбедување финансиски средства за да купам подобар фото-апарат од тој што го имам и да можам целосно да се посветам на мојата голема љубов – фотографската уметност.

Значи, ова е најновата и последна понуда со намалени цени за 50 %:

1. REVUEFLEX 4004 – JAPAN – 2000 денари
- PENTACON electric 1,8/50 MULTI COATING – 1000 денари
- PANCOLAR electric 1,8/50 MC CARL ZEISS JENA DDR – 2500 денари
- PORST COLOR REFLEX MC AUTO 1:1,4/55mm – 1500 денари
Цената за цел комплет е 6000 денари.

(неисправен) – 500 денари
- PENTACON PRAKTICAR 1:2,8 f=28mm MC – 1000 денари
- PENTACON PRAKTICAR 1:1,8 f=50mm MC – 1000 денари
Цената за цел комплет е 2000 денари.

3. CANON A-1 – CANON JAPAN – 3500 денари
-CANON LENS FD 50mm 1:1,8 – CANON LENS MADE IN JAPAN – 1750 денари
-SUPER DANUBIA MC 1:3.5-4.5 f=28-50mm – 1250 денари
-Блицminolta AUTO 132x – JAPAN – 500 денари
Цената за цел комплет е 6000 денари

Цените се фиксни.
Информации на телефон 072/247-971.

Поздрав и добро светло

Во каква состојба е Porst Color 1.4 објективот? :)

Во каква состојба е Porst Color 1.4 објективот? :)
Здраво,
Porst-от и другите објективи се во многу добра состојба.
Сепак, најдобро е секој што е заинтересиран, да дојде, да ги погледне објективите, да направи неколку фотографии и тогаш да одлучи дали ќе земе некој.

Поздрав и добро светло

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom