Прашања и одговори од атеистите за атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Haze
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 ноември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
42
Темава ја отворам за сите атеисти и само атеисти и ништо друго освен атеисти. Да ја стаи секој атеист раката на монитор пред да пише на темата и да се заколне дека ќе ја кажува само својата вистина. Пошто многу атеисти гледам во форуми за Христијанство и оваа тема за атеисти и никој друг освен атеист пошто нејќеме попувања и тука да си пишуваме зошто сме атеисти да споделуваме мислења, ставови зошто сме атеисти,кога станавме атеисти и вакви безбожници дали бог нас не не сака или не го сакаме ние или стварно не ни е гајле дали постои,дали сме биле у црква и сл.

Без религија нема атеизам, така да без верници нема дискусија, така да темава е прилично бесполезна.

Зашо бе ние неверниците не знаеме да дискутираме? Ако треба да се премести темата на друго место нека иде ја пишав каква дискусија е за атеистите

Во однос на боговите од сите постоечки религии, јас сум атеист, но во однос на вистинскиот Бог, јас сум агностик.
Навистина, за да речам дека сум атеист, ми требаат многу знаења и информации, кои во моментот ги немам.

Атеист во однос на боговите на Моше, Мухамед и сличните му, станав пред 5-6 години, кога за прв пат ги прочитав Библијата и Куранот. Пред тоа редовно кажував “Оче наш“ пред легнување.

Јас немам ништо против постоењето на некоја семоќна сила, дури и се надевам дека таа постои, дали како енергија, дали како друг вид на субатомска честица, бран... Но имам многу против мошевата идеја за бог, како антропоморфно суштество, полно со одмаздољубие, свирепост и завист. Религиите ги сметам за главен извор на зло и се надевам дека на сѐ помалку луѓе ќе им треба вербата во таквата идеја за да можат да функционираат.

k7iGo.jpg

Ај бате ти кажија прво твојата приказна, па после и ја ке ја кажам мојата.
Вака глупо мие.
А и не ја редам раката на монитор, атеист сум ак заборави ја неверувам во таки страња од типот на да се заколниш или Госпот да те казни

Абе сеа бате не мора да се заколниш само кажи си ја твојата вистина па ти цепидлачиш ја така филмски го стаив тоа заколнувањето иако не беше според сценарио. Јас инаку ко мал верував во Господ, крстен христијанин сум, и негде 8мо накај 1-ва почнав да размислуваам брат, значи да размислувам и да се прашувам за религиите како тоа толку религии а секоја за секого е правата знаеш и више некако почнав да одлепуем тој период поише знаете како е не ме болеше Стојан за религијата поише као бунт ми беше и коа ќе му кажев на некој врсник атеист ја брат леле како зашто као ти си зол, немаш морал и како што одеше времето пак размислуев и си го изградив тој став као ја сум атеист и готово и цела фамилија моја знае за тоа мајка ми као либерална госпожа сасвим ок и беше, татко ми мислам не му е ни гајле дали сум атеист. И не одам никогаш во црква сум бил на крштевки пар и за велигден ко помал. И не можам да се согласам со верник поготово хардкор верник али сваќам као што он мене неможе да ме убеди ни јас него а иначе плус...
Јас немам ништо против постоењето на некоја семоќна сила, дури и се надевам дека таа постои, дали како енергија, дали како друг вид на субатомска честица, бран... Но имам многу против мошевата идеја за бог, како антропоморфно суштество, полно со одмаздољубие, свирепост и завист. Религиите ги сметам за главен извор на зло и се надевам дека на сѐ помалку луѓе ќе им треба вербата во таквата идеја за да можат да функционираат.
Слагам се за ова и надам се такоѓе за енергијата овој муабет е сеа тоа малце накај агностик ми иде...
Кажете еве каков атеист сте, дали сте хц атеист, не признавате ништо ни сила ни енергија ни бутур или нешто има што ве копка, можда сте само бунтовни, несигурни...

Хц дефинитивно, нема жива сила шо можи да ми наметни мислење или верување.Семоќна сила?no no no

Чесен титов пионерски збор: нема да се вклучам во темава и нема да стаам атеистички прашања до атеистите...:cautious:

Значи здраво, првата забелешка што ја имам во првиот пост е „дали бог ќе не казни“, ако си ти атеист(се колниш не се колниш нема врска, битно е да си атеист во душата)нема да поставуваш прашање од ваков тип пошто нели ние сме безбожници и бог не постои за нас. Е сега мојата приказна:
Значи јас AntiSpamMaster сум роден и одгледуван како верник. Бев верник до 14 годишна возраст кога почнав да се прашувам дали навистина постои бог. Почнав да водам дискусии за тоа со личности верници и атеисти за да ја слушнам дотогаш познатата страна од приказната и непознатата страна од приказната(атеизмот). Ги ислушав двете приказни и започнав со истражување. Истражував долго време и во тек на тоа истражување изнајдов секакви податоци поврзани со религијата и христијанството и библијата(да напоменам дека сум читал извадоци од библијата и делови од самата библија). По подолго истражување сфатив дека некои работи што се зборуваат во библијата се добронамерни и можат да послужат како совет на модерното општество но од друга страна пак има некои работи кои се пишувани без никаква врска и поврзаност со другата содржина на библијата. Имам научни сознанија дека човекот Исус постоел, но само како човечко суштество не како син на господ бог и девица марија. Еве ја мојата кратка но вистинска приказна. Поздрав

Во однос на боговите од сите постоечки религии, јас сум атеист, но во однос на вистинскиот Бог, јас сум агностик.
Навистина, за да речам дека сум атеист, ми требаат многу знаења и информации, кои во моментот ги немам.

Атеист во однос на боговите на Моше, Мухамед и сличните му, станав пред 5-6 години, кога за прв пат ги прочитав Библијата и Куранот. Пред тоа редовно кажував “Оче наш“ пред легнување.

k7iGo.jpg
Друже, извини ме, но јас сметам дека атеизамот е отфрлање на сите верувања. Ама комплетно отфрлање. Не може тоа да биде сомневање.

Околу темава...јас искрено не гледам потреба да докажувам дека сум атеист. Гајле ми е дали некој позади монитор мисли дека сум атеист или сум wanna be atheist.

Поздрав до сите атеисти со песната „Ако има бога“ и едно две прашања: Дали се крстите и дали викате „дај боже“?

Поздрав до сите атеисти со песната „Ако има бога“ и едно две прашања: Дали се крстите и дали викате „дај боже“?
Демек ако некој рече „дај боже“ или „побогу“ или некоја од многуте такви изреки автоматски е христијанин, а? Тоа се само останати навики во секојдневниот говор.
Дали ако јас речам шајвѓадфвшианифваншфнваш сум вонземјанин? Ова не значи ништо на ниеден земски јазик, значи јас говорам вонземски а?

Демек ако некој рече „дај боже“ или „побогу“ или некоја од многуте такви изреки автоматски е христијанин, а? Тоа се само останати навики во секојдневниот говор.
Дали ако јас речам шајвѓадфвшианифваншфнваш сум вонземјанин? Ова не значи ништо на ниеден земски јазик, значи јас говорам вонземски а?
Не бе онака питам бог да чува бе :icon_lol: Фала богу дека се тоа навики во секојдневниот говор. А се крстиш ли?

Не бе онака питам бог да чува бе :icon_lol: Фала богу дека се тоа навики во секојдневниот говор. А се крстиш ли?
Се полукружам, не се крстам:) Бог да чува, јас да се крстам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom