Зошто градоначалниците не го слушаат гласот на народот?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
S

Sheldon Cooper

Гостин
Темава е инспирирана од самоволието на градоначалниците на град Скопје и на општина Центар кои носат одлуки за изградба на објекти без да ги прашаат граѓаните што тие мислат за нив. Дали е тоа во ред? Дали ние како граѓани имаме право да поништиме некоја одлука на градот и зошто градоначалниците не свикуваат референдум или јавен форум каде што би се гласало за секоја измена во деталниот/генералниот урбанистички план? Градот е заеднички и сите ние имаме право да даваме идеи во врска со неговото развивање. Како примери за нивното самоволие ќе ги наведам:
- уривањето на Зеленото пазарче
- уривањето на сендвичарите кај ГТЦ
- одлуката за изградба на сплавови на Вардар
- одлука за изградба на панорамско тркало
- одлука за изградба на висококатници на местото каде треба да се гради Јужен Булевар итн.
- целиот проект Скопје 2014

НАПОМЕНА: Темава не е со политичка заднина и целта е секој да го каже своето мислење во врска со овој проблем. Исто така сакам да напоменам дека за некои одлуки што ги носат градоначалниците сум согласен и ми се допаѓаат но сепак мислам дека не треба да се одлучува без најмалку 51 процентна согласност од граѓаните.

Затоа што тие се марионета, друг ги води нив.​
marionette.jpg
Они само слепо следат наредби.

Се додека граѓаните гласаат за одреден кандидат само заради партијата која го кандидирала, ќе не дупат во здрав мозок градоначалниците, ќе прават што сакаат и ќе си тераат бизнис.

Па не можат сите да го поднесат Слободан Томи-ќ/ч:pos:

Он - топик : Б О Ј К О Т на следните избори.За почеток...

Има стварно некои работи кои се направени кои стварно се ок ама за сплавови и панорамско тркало јок тоа според мене не е ок воопшто а инаку за високо катници сум за тоа па нема да личи ова на село само со куќи веќе кога Град мора да има и згради и високо катници... а инаку за сендвичарите ок е што ќе ги тргнат и онака нема некоја супер храна :( се пржат со еден исти зејтин цела недела ако е она плескавица во сендвичарине што ќе ги тргнат тогаш јас сум Груевски и има доста работи кои Коце ги направи ок ако малце размислите ќе ги видите тие работи кои до пред 4 год Скопје немаше ни С од Скопје ;)

Зошто да не го урнат зеленото пазарче кога луѓето можат се да си купат од големите маркети, на пример Тинекс.

Абе сте ги гласале, ќутете сеа, кој ве тераше оној си лицено ко тиганица тинекс сељачанана да го бирате? ебаве тоа, еве за 15 месеци имате избори пак не го гласајте или пак ќе се продаете за 500че?

За поголемиот дел од работите немам ништо против, а не сум сигурна дека за секоја зграда/панорамско тркало/ватевер некаде во светов се распишува референдум или јавен форум.

И колку и да се трудиш да нема ,политичка позадина, ќе има. Да ставиме обратно, ,,оние другите,, истово да го правеа, тогашните опозиционери ќе плукаа, макар и да им се допаѓа.
Нема во Македонија заедничко мислење за заеднички придобивки.

Смешно македонче, ем гласа ем не му одговара :icon_lol:

Погледни и повторувај по мене....."Ги обожавам проектите"
.
.
.
hypnowheel.gif

Добро е,сега можеш да напишеш дали ти се допаѓаат,или не.:icon_lol:

Немате право вие ништо да поништувате, кој сте вие обични смртници да се мешате во одлуката на боговите. Вие само треба да сте мирни послушни на избори да излезите и да гласате толку.
--- надополнето: Nov 22, 2011 5:10 PM ---
Абе сте ги гласале, ќутете сеа, кој ве тераше оној си лицено ко тиганица тинекс сељачанана да го бирате? ебаве тоа, еве за 15 месеци имате избори пак не го гласајте или пак ќе се продаете за 500че?

Да и другиот подобар ќе биди дека тебе ти одговара, затоа вака симпатишаш опозиционо :icon_lol:....

А зошто народот пред да избери, не ја чита програмата ?
Или пак ја знае и му одговара, па сеа тука некој изреволтиран што некој прави нешто, за разлика од него, плука на се што ќе стигне ?

1. - уривањето на Зеленото пазарче
  2. - уривањето на сендвичарите кај ГТЦ
  3. - одлуката за изградба на сплавови на Вардар
  4. - одлука за изградба на панорамско тркало
  5. - одлука за изградба на висококатници на местото каде треба да се гради Јужен Булевар итн.
  6. - целиот проект Скопје 2014
1. Најверојатно ќе се изгради нов објект (не сум баш во тек), па да се иде на изнајмување штандови, деловни простории,.... по "приступачни цени".
2. Сметаат, да. Исто ко првото, ќе им се даде местолокација према урбанистички план, по методот закуп на простор. Читај: Изнајмување м^2 по "приступачна цена".
3. Сплавовите не можам да ги коментирам, но голема е веројатноста да се направат кафиќи, кои ќе се изнајмуваат исто.
4. Панорамско тркало, едно вртење со поглед одозгора, по цена од 100 денари, ајмо народе.
5. Да, и Јужен Булевар, и урбана мафија.
6. Цел проект е со позајмени пари, кои народот ќе ги враќа во наредните 20-30 години.

п.с.1. Како за потсетување, ММФ веќе нема да ни дава повеќе од тие поволните кредити со 8% камата на годишно ниво.
п.с.2. Нека ни е на здравје новиот кредит
Македонија доби заем за финансирање на Буџетот за годинава и следната година од Дојче банка, Сити банка и Светска банка во износ од 130 милони евра
http://www.time.mk/read/f5ea454995/4dffb14efa/index.html

Додека гласате вака или онака, без мислење, бидејќи ви рекле од штаб или симпатичен оти ви бил човекот, дотогаш ќе бидете ОВЦИ за стрижење и пајдушкото во тепсија ако треба ќе го играте.

Додека гласате вака или онака, без мислење, бидејќи ви рекле од штаб или симпатичен оти ви бил човекот, дотогаш ќе бидете ОВЦИ за стрижење и пајдушкото во тепсија ако треба ќе го играте.

Јас гласам бидејќи ја поддржувам агендата, и сега?!
Ако тебе ти е померак, нешто друго... на поголемиот дел од народот му е померак она што го изгласа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom