Прашање во врска со оданочување

• Креатор на темата Креатор на темата olikomerc
  • Време на започнување Време на започнување
Izdavam objekt pod kirija mi stiga kirijata na transakciska oni se pravno jas fizichko lice! Treba da prijavuvam danok? Kako odi toa? I moze li da go izbegnam?

Неможиш да избегнеш чим се правно лице у трошок те книжат, данок како се договоривте кој да плаќа?

Izdavam objekt pod kirija mi stiga kirijata na transakciska oni se pravno jas fizichko lice! Treba da prijavuvam danok? Kako odi toa? I moze li da go izbegnam?

Ако во договорот поинаку не е спомнато правното лице го плаќа данокот. Амортизацијата си ја книжат согласно признаените годишни расходи во зависност каков простор издаваш. Твоја обврска е да поднесеш аконтативна даночна пријава(да го пријавиш издавањето најкасно 2 недели од приемот на првите приходи). Понатака по изготвувањето на завршната сметка во Февруари, фирмата на која и го издаваш дуќанот треба да ти даде потврда за платена закупнина од почетоко до крајот,колку е платено и кој се одбитоците за амортизацијата. Бројките од таа потврда најкасно до 15 Март ке ги напишеш во Годишната даночна пријава.

По закон они плаќаат персонален данок, поинаку и да сакаш не можеш да се договориш, но ти си должен да поднесеш Годишна даночна пријава (Образец ПДД-ГДП), тоа догодина до 15 март мислам беше, и од УЈП ќе добиеш решение дека треба да платиш 0 (нула) денари.

Imam edno prasanje dokolku ti pratat na smetka pogolema suma na pari , navedeno deka e poklon dali podlezat na odanocuvanje?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom