Прашање во врска со оданочување

• Креатор на темата Креатор на темата olikomerc
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Дали подлежи на било каков вид оданочување (ДДВ, персонален данок, данок на имот) пренос на акции - удели со договор за поклон од татко на син?

За прво колено не се плаќа данок на наследство и поклон.

Централен депозитар вика дека не се плаќа, нотарката исто така, а финансовиот раководител во локална самоуправа дека се плаќало 3% данок на приход.
Што да правам?

Нека се договорат меѓу себе и нека решат што сакаат. Патем дај им го законов нека прочитаат во ослободувања од овој данок:
http://www.ekonomist.com.mk/mk/fiskalenpraktikum/napis.asp?prak=38&id=398

Еве што вика законот:
ПРЕДМЕТ НА ОДАНОЧУВАЊЕ
Данок на наследство и подарок се плаќа на не¬движен имот и право на плодоуживање и користење на недвижен имот кои наследниците, односно примателите на подароци ги наследуваат, односно примаат врз основа на Законот за наследување, односно договорот за подарок.
Данок на наследство и подарок се плаќа и на подвижен имот и тоа:
- готови пари;
- парични побарувања;
- хартии од вредност и
- друг подвижен имот.

А долу пишува за државни органи итн дека се ослободени?

Изглеа се плаќа ?

Оли еве:
ДАНОЧНИ ОСЛОБОДУВАЊА Од данок на наследство и подарок се ослободени, односно не плаќаат:
- наследникот, односно примателот на подарок од прв наследен ред;

Значи не се плаќа.

ОК фала leandra ај ќе видиме што ќе направиме со татко ми, ќе пишам прогрес.

Овај дел е многу заебан, во суштина има уште еден закон кој го покрива ова и двата се меѓусобно исклучиви.
И административциве си го толкуваат како сакаат.

Бајги заебнции си имавме со ова.

Мислам дека правилен пат е поклон од родител на дете и дека така не се плаќа данок.

Овај дел е многу заебан, во суштина има уште еден закон кој го покрива ова и двата се меѓусобно исклучиви.
И административциве си го толкуваат како сакаат.

Бајги заебнции си имавме со ова.

Мислам дека правилен пат е поклон од родител на дете и дека така не се плаќа данок.

Друже и на крај на што се повикавте, како го решивте случајот?

Уделите ќе бидат оданочени како приход од капитална добивка со 10 % персонален. Тоа при поднесувањето на годишна даночна пријава за 2011 (или која и да било наредна година) во УЈП.
Леандра, не се плаќа за прв наследен ред, тоа е точно, и тоа ен само за недвижност, туку и за оние другите наведени подвижни ствари во некој пост. Тоа е данок од имот кој е во надлежност на општините. Во право си :)
Но од друга страна, се плаќа од дете на родител...

Друже и на крај на што се повикавте, како го решивте случајот?

Уште го немаме решено.

Инаку за наследство на имот се работи и другите го решават со поклон и така нема данок.

Еве од УЈП што викаат:

Почитувани,
1.Согласно член 55-а став 3 од Законот за персоналниот данок на доход (“Сл.весник на
РМ” број 80/93...135/11 во понатамошниот текст:ЗПДД), како други приходи, во смисла на овој
закон, се сметаат и приходите остварени со стекнување на хартии од вредност и учество во
капиталот без надоместок, доколку истите не се оданочени со Законот за даноци на имот.
Од ова произлегува дека доколку преносот на хартиите од вредност и учеството во
капиталот е извршен со договор за подарок и по истиот се произнесол надлежниот орган на
локалната самоуправа за што има донесено соодветно решение (за ослободување од
плаќање на обврската за данок на наследство и подарок или е утврдена обврска за плаќање
на данок), не подлежи на оданочување со персоналниот данок на доход согласно член 55-а
став 3 од ЗПДД.
2.Согласно член 2 став 1 од Законот за данокот на додадена вредност (“Сл. весник на
РМ” бр. 44/99 . . . 135/11, во натамошниот текст ЗДДВ), предмет на оданочување со данокот
на додадена вредност е прометот на добра и услуги кој се врши со надоместок во земјата од
страна на даночниот обврзник во рамките на неговата стопанска дејност.
Промет на добра, во смисла член 3 став 1 од ЗДДВ, претставува преносот на правото
на располагање со движен или недвижен материјален имот.
Промет на услуги во смисла на член 6 став 1 од ЗДДВ претставува секоја дејност која
не е промет на добра во смисла на член 3 од ЗДДВ.
Доколку уделот се пренесува од страна на физичко лице, во тој случај настанува
промет од физичко лице, што значи дека не се исполнети условите за постоење на предмет

Еве од УЈП што викаат:

Почитувани,
1.Согласно член 55-а став 3 од Законот за персоналниот данок на доход (“Сл.весник на
РМ” број 80/93...135/11 во понатамошниот текст:ЗПДД), како други приходи, во смисла на овој
закон, се сметаат и приходите остварени со стекнување на хартии од вредност и учество во
капиталот без надоместок, доколку истите не се оданочени со Законот за даноци на имот.
Од ова произлегува дека доколку преносот на хартиите од вредност и учеството во
капиталот е извршен со договор за подарок и по истиот се произнесол надлежниот орган на
локалната самоуправа за што има донесено соодветно решение (за ослободување од
плаќање на обврската за данок на наследство и подарок или е утврдена обврска за плаќање
на данок), не подлежи на оданочување со персоналниот данок на доход согласно член 55-а
став 3 од ЗПДД.
2.Согласно член 2 став 1 од Законот за данокот на додадена вредност (“Сл. весник на
РМ” бр. 44/99 . . . 135/11, во натамошниот текст ЗДДВ), предмет на оданочување со данокот
на додадена вредност е прометот на добра и услуги кој се врши со надоместок во земјата од
страна на даночниот обврзник во рамките на неговата стопанска дејност.
Промет на добра, во смисла член 3 став 1 од ЗДДВ, претставува преносот на правото
на располагање со движен или недвижен материјален имот.
Промет на услуги во смисла на член 6 став 1 од ЗДДВ претставува секоја дејност која
не е промет на добра во смисла на член 3 од ЗДДВ.
Доколку уделот се пренесува од страна на физичко лице, во тој случај настанува
промет од физичко лице, што значи дека не се исполнети условите за постоење на предмет

Olikomerc... edinstveno ovde uspeav da ja najdam temava..
Postoi sansa da me izvestis sto napravivte i kako se zavrsi procedurata..
Tatko mi Oli treba da otstapi od sodruznik za da dobie odredeni privilegii socijalni - i da go prenese udelot na mene kako negova kjerka..
Momentalno sme na sam pocetok - znaci notarski zaveren Podarok - prenos na udel bez nadomestok od tatko na kjerka...
(ova go pominav ednas kako naslednik po ostavinska postpaka - imav resenie deka nasleduvam udel od majka mi kako pocinata - pa dobiv odobrenie/resenie za neplakjanje danok po osnov na nasledstvo)
Najverojatno e i sega slicno - ke imam dogovor za podarok, namesto nasledno resenie..
No kakvo e tvoeto iskustvo...

Cekam odgovor.
thx
Tanja

Olikomerc... edinstveno ovde uspeav da ja najdam temava..
Postoi sansa da me izvestis sto napravivte i kako se zavrsi procedurata..
Tatko mi Oli treba da otstapi od sodruznik za da dobie odredeni privilegii socijalni - i da go prenese udelot na mene kako negova kjerka..
Momentalno sme na sam pocetok - znaci notarski zaveren Podarok - prenos na udel bez nadomestok od tatko na kjerka...
(ova go pominav ednas kako naslednik po ostavinska postpaka - imav resenie deka nasleduvam udel od majka mi kako pocinata - pa dobiv odobrenie/resenie za neplakjanje danok po osnov na nasledstvo)
Najverojatno e i sega slicno - ke imam dogovor za podarok, namesto nasledno resenie..
No kakvo e tvoeto iskustvo...

Cekam odgovor.
thx
Tanja

Завршивме работа без да ни земат арач :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom