Денеска што промашив промашив, ај за утре:
Тсонга - Фиш: 2-0 (7-6, 6-3)
Ова ќе биде do or die меч за двајцата, победникот останува на турнирот, поразениот оди дома. Тсонга ми изгледа поспремен, помотивиран и поквалитетен од Фиш во овој момент, така што би требало да го победи американецот. Мислам дека Фиш и самото учество на турнирот го смета како голем успех и одличен крај на оваа сезона.
Федерер - Надал: 2-0 (6-2, 6-4)
Очекувам лесна победа за Федерер од една единствена причина - утре на мечот ќе нема притисок за швајцарецот. Федерер во сите дуели со Надал досега се наоѓал во ситуација во која пораз го исфрла надвор од турнирот, додека утре ситуацијата ќе биде помалку тензична. Очекувам Федерер да почне фуриозно и агресивно и тој стил на игра да го задржи низ целиот меч. Надал обично го добиваше Роџер пред се на психички план и на константноста во играта - утре според мене тие фактори ќе бидат на страната на Федерер. Формата и подготвеноста на Надал не помага воопшто.
Да потенцирам дека не сум фан на Роџер или хејтер на Надал и дека отсега најавувам, ако овие двајца се паднат во финалето, мојот тип тогаш ќе биде победа на Надал.
Во секој случај силно го очекувам сеуште најголемото ривалство во тенисот на кое иако типував лесна победа искрено се надевам дека грешам и дека ќе гледаме извонредно квалитетен и неизвесен меч.
--- надополнето: Nov 22, 2011 3:31 AM ---
2006 Masters Series Rome, F. Nadal d. Federer 67(0) 76(5) 64 26 76(5)
Ова е мечот кој до ден денеска жалам што немав прилика да го гледам во живо (Немаше пренос никаде, интернет по дома немав за стрим, па го следев на телетекст како идиот. Дури отпосле го гледав во снимка).
Еден од најдобрите тениски мечеви во историјата на овој спорт. Федерер играше како луд, додека Надал беше едноставно непобедлив.
Тој што не го гледал овој меч, нека се обиде да го пронајде. Нема да најде подобар тенис од тоа никаде.