Конечно се префрлам на Mac, но на кој поточно?

• Креатор на темата Креатор на темата Alchemyst
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 февруари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
57
Вака... веќе со години работам фриленс веб дизајн и станав голем фан на Apple. Се си викам да почекам уште некое време да не се расфрлам пари, го бива и Windows-ос, али веќе ситуацијата ми налага полека да се префрлам накај Mac-OS.

А ситуацијава е следна... за некој ден патувам во странство, но неможам да си дозволам да се опуштам и да не сум во тек со тековните проекти, па помислив да си земам некое Mac лаптопче. MacBookAir е дефинитивно cool, мало ама техничарче. Проблемот е што е мало (бидејќи имаат 11 и 13 инчен) и не би можел на него да дизајнирам туку повеќе ми делува како за management things. Затоа се двоумам евентуално за MacBookPro, има 15 и 17 инчен монитор. Во следниве 1-2 години планирам често да патувам и сакам да се одлучам за идеалниот Mac лаптоп со кој би можел ем да си менаџирам проекти, ем евентуално да си дизајнирам додека сум на пат или надвор од државата.

А што со iPod да речеме? Или некако тоа ми делува како ептен претеризам, иако е доста компактно и моќно.

iPhone евентуално? Иако слушам ќе излегува петта верзија, па не треба да се брза. Е тоа е тоа што ме нервира кај Apple. Признавам, генијални се, ама немора бе да мамат луѓе со тоа што ќе додадат некоја нова опција и ќе ја вметнав во комплетно нова верзија на продуктот, па ајде навала на Apple фанови купуваат нови верзија. It's all about business.

To get to the point. Кој досега има користено Apple производи, и кои, и за каква намена највеќе му се нашле најпрактични?

MacBook Pro најмногу ќе ти одговара за се што наведе.Јас имам ајпод и одлично е ама сепак тоа е сосема друго.

MacBook Pro најмногу ќе ти одговара за се што наведе.Јас имам ајпод и одлично е ама сепак тоа е сосема друго.

Хехе, па кога влегов во Дуна (во ГТЦ), на MacBookPro и највеќе се задржав. Другиве некако "интуитивно" ги одминав.
--- надополнето: Oct 1, 2011 8:23 PM ---
А и уште една работа ме двоуми. Дали да го купам во МК или во странство за многу поефтино. Ама па да не излезат проблеми со царини, декодирања и слични работи. o_O

Со среќа твој е изборот но навистина нема разлика веќе кај компјутерите хард диск си е хард диск процесорот е речиси ист само Оперативниот е малце различен ФОТОШОП си е Фотошоп и се така исто веќе и Мајкрософт е среден не се фаќаат големи вируси врти сучи пазарот е тој.

Јасно ми е, но бидејќи сум перфекционост, кај мене финесите одлучуваат.

Прај што сакаш, ама не би сменил ОС заради веб дизајн. Башка, не би им дал 2000 евра на Епл за хардвер што реално чини и лесно може да се најде за помалку од 1000 евра, арно ама ради гризнатото јаболко му маваат цена 2000 евра.

Јасно ми е, но бидејќи сум перфекционост, кај мене финесите одлучуваат.

Добро Ејпл има беспрекорен дизајн,ССД хард диск,i5 процесор ,јака графичка и ТОП Монитор ама парите се многу за ваква алатка.

И зборот Open Source GNU е малце забранет во светот на Џобс.

Знам, ама ете финесите се наплаќаат... како што кажа, беспрекорен дизајн, attention to details, стварно феноменални перформанси има. А да, имаш право, им се може да креваат цена поради тоа проклето гризнато јаболко. Тоа ти е исто како кога купуваш DIESEL фармерки... можеш да нaјдеш некој минијатурна финeса што го дава оригиналниот шмек на фармерката и за тоа да ја платиш дупло. Еве и светскиве веб дизајнери ги пратам... не дека прават некои fancy дизајни, туку има секогаш нешто уникатно што остава белег, или како што познатиов Daniel Mall (веб дизајнер) би кажал Invisible Deliverables. Ем мислиш дека си се исфурал дека си купил Apple производ, за да на крај сфатиш дека ете има нешто невидливо деталче што после станува видливо и многу корисно. Леле колку сум пристрасен упм :)

Кој досега има користено Apple производи, и кои, и за каква намена највеќе му се нашле најпрактични?
Имам два ајпода и можам да ти кажам дека се стварно најпрактични за таа намена. Емотивно врзан сум, поготово за 5-ката... Во право беше ко пиша дека има нешто, некоја ситница што ги прави Apple производите посебни и за кои вреди да дадеш толку пари. Незнам, едноставно можам да го оставам на маса ајподот и да го гледам цел саат, а да не ми се здосади...

Користам MacBook 13.3 инчи и Ipod од страна на корпорацијата Мекинтошка, немам замерка од тоа како се дизајнирани и квалитетот на материјали но се прескапи посебно ако ги земиш од Дуна.

Мој совет е да си купиш некој 13 инчно лаптопче ПиСи за да не се малтретираш по аеродроми или каде што ќе одип со гломазни лаптопи од 17 инчи. Таму можеш да си купиш само монитор ако ти е неопходна подобра визуелност.

Сега еден пријател мој купи слично такво од АМЦ со 5 годишна гаранција за помалку од 500 евра, за истото такво со слични перформанси мора да се нацрташ најмалку дупло за Мек.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom