Од vBulletin на xenForo (+ инсталација на xenForo)

• Креатор на темата Креатор на темата Towelie
  • Време на започнување Време на започнување

Towelie

теХАЦЕ
Член од
26 јуни 2011
Мислења
307
Поени од реакции
254
Локација
Straight outta Strumica
Што ќе ви треба да го префлите вашиот форум од vBulletin на xenForo:
1.Пристап до вашиот cPanel
2.Пристап до mySQL датабазите
3.xenForo форум софтвер
Во овој туториал ќе ви покажам како да импортирате од vBulletin на xenForo и инсталација на xenForo.
Прво влезете во вашиот cPanel (најчесто се пристапува преку sajt.mk:2082)
Кликнете на mySQL Databases (заокруженото на сликата)
cekor1.png

Направете нова датабаза

cekor2tzt.png

Додадете и нов DB User и на следниот tab што ќе ви се отвори селектирајте ги сите опции

cekor3.png

Toa e се со правењето на mySQL датабазите и корисниците. (user)

Сега со помош на FTP или пак од File Manager (во cPanel-от) прикачете го xenForo-то.

После прикачувањето одзипувајте ја датотеката.

Тоа е се што треба да го направите во File Manager-от за инсталација.

ИНСТАЛИРАЊЕ НА xenForo преку неговиот инсталатор
1.Отворете го sajt.mk/install или пак ако имате портал- sajt.mk/mestoto_kade_sto_e_xenforo-to/install
2.Пополнете ги сите информации
3.Кога ќе стигнете до config.php фајлот во местото каде што треба да ја напишете mySQL датабазата напишете ја новата датабаза, и исто на местото на user-от (значи новиот user)
4.Почекајте додека да се инсталире xenForo-то.
5.Viola!Вашиот форум е на xenForo.

ИМПОРТИРАЊЕ НА ДАТАБАЗА ОД VBULLETIN НА xenForo
1.Влезете во sajt.mk/admin.php
2.Најавете се.
3.Влезете во Tools.
4.Најдоле има Import и кликнете на Import Data.
5.Селектирајте ја претходната верзија на vBulletin. (Ако сте имале vBulletin 4, контактирајте ме ќе ви дадам испробан vB 4 импортер.)
6.Пред да ги напишете информациите на стариот user и датабаза, направете бекап на вашата страна датабазата.
7.Почекајте додека да се конфигурира импортерот.

Друго:
Процесот трае во зависност од бројот на членови, теми, аватари и мислења.
Ако имате некој проблем, слободно пишете во темата, или пак контактирајте ме по пат на PP.

Туториалот е напишан од страна на FatalCore.Секое копирање без моја дозвола ќе биде казнето.
Извор:
Код:
http://www.cyberbug.mk/index.php?threads/%D0%9E%D0%B4-vbulletin-%D0%BD%D0%B0-xenforo-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-xenforo.290/

И ние неможевме да побараме од XenForo страната туториал.Тоа шо ти си го превел апсолутно нема веза, секој шо уопште сака форум/било што налик на форум би требало да знае доволно англиски за да си го пребаци од ова на тоа.

Ми изгледа како да шириш негативна енергија.Од вакви како тебе не ми се ни пишува туториали.Јас гледам да ја промовирам и да помогнам на Македонското Сајбер Опшество, а ти ми викаш има англиски страни.Знаеш дека има луѓе кои не го разбираат многу англискиот?
Еве на пример мене ме утепа главната страна на xenForo.Не беше ич убаво објаснето (според мене).

Го немам читано туторијалот, неам време и не можам да коментирам за начинот на кој е напишан... Но, не мора одма да тролате безвезе, нема ништо лошо ваков туторијал да има и на македонски јазик.

Поздрав. :)

Деца...
fatalCore

Длабоко ти се заблагодарувам за туторјалов, да не беше ти ќе пропаднеше „ Македонското Сајбер Опшество “ и затоа пошто те глеам си со надпросечна интелегенција(земајќи во обѕир темава) би те замолил да направиш туторијал отварање new tab на мозилава. Премногу би ни помогнал со тоа.

Со пичит.
Даниел и цела администрација на forum.kajgana.com ...

Kој си па ти да коментираш и да пишуваш во име на администрацијата на кајгана кога едвај 1 месец стаж имаш на форумов. Трол еден...

Луѓе фала многу за подршката, ќе пишувам уште туториали околу vBulletin и xenForo (барем тие ги познавам перфектно)

Баш добар туторијал и убаво објаснето, секој шо мисли дека го "знај" ова не мора да трола
саша кизне колку сака администратор да биди:pos::pos::pos::pos:

^ Стварно знаете да се правите паметни и да тупите таму каде што нема потреба. Човекот се потрудил. А ако ти не цениш труд и желба за помагање..не знам што да ти речам..да не бидам грд со зборови. Не е важно дали го има на интернет на англиски...на интернет имаш се на англиски јазик така да...ќе нема смисла постоењето на форуми и други веб страни на друг јазик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom